Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar soms ook voor je portemonnee. Maar hoe weet je wat waar moet worden weggegooid? De regels en procedures verschillen per gemeente en zijn niet altijd duidelijk.
Doel is een circulaire economie
De Nederlandse overheid heeft als doel om in 2050 een circulaire economie te hebben, waarin grondstoffen op een eindeloze manier worden hergebruikt. Gemeenten bevorderen afvalscheiding om dit te realiseren.
Bereidheid groot maar duidelijkheid ontbreekt
Mensen zijn best bereid om afval te scheiden, maar het complexe systeem maakt het moeilijker voor ze. Basisgroepen voor afval scheiden zijn overal hetzelfde en bestaan uit papier en karton, PMD (plastic, metaal en drankpakken), GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en restafval. Echter, er zijn producten die je niet opnieuw kunt gebruiken als je ze niet bij de bron scheidt. Dit geldt voor textiel, papier, karton, glas en gft-afval. Bij gft en plastic wordt vaak verkeerd afval gegooid, wat leidt tot afkeuring van de hele partij.
Een fout is snel gemaakt
Ook binnen deze categorieën is het makkelijk om een fout te maken, zoals bijvoorbeeld met pizzadozen. Het recycleproces voor elk materiaal is verschillend en kan voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld, etensresten en vet zijn slecht voor papier en karton, maar voor plastic maakt het niet zoveel uit.
Help mee en scheid bewust je afval
Ondanks deze uitdagingen, is het belangrijk om te blijven proberen afval te scheiden, zelfs als het niet altijd perfect gaat. Fouten zijn onvermijdelijk, maar het is een andere zaak als mensen bewust afval weggooien dat niet geschikt is voor de afvalbak waar het ingaat. Als dit te vaak gebeurt, wordt het systeem onwerkbaar.
Het begint al in de keuken waar tegenwoordig speciale kleine afvalbakken voor gemaakt worden waar je de vuilnis direct kan scheden.
Enkele tips
Gooi het afval in de groene bak door gebruik te maken van een compact compost- of gft-bakje op je keukenaanrecht. Hierdoor wordt het scheiden van afval in de keuken eenvoudiger. Verzamel etensresten en schillen in het bakje en als het vol is, gooi het over in de groene afvalcontainer of een verzamelpunt in je buurt.
Batterijen
Batterijen bevatten energie, maar als ze leeg zijn, blijft er nog altijd een beetje reststroom achter. Het is daarom belangrijk om batterijen afzonderlijk in te leveren en niet samen met het reguliere afval weg te gooien. Batterijen komen in vele soorten en maten voor en bevatten stoffen zoals alkaline en lithium. Deze vind je bijvoorbeeld in horloges, smartphones en elektrische fietsen. Voorkom brandgevaar door batterijen op de juiste manier te af te voeren..
Glas
Wist je dat glas een bijzonder recyclebaar materiaal is? Het kan oneindig vaak worden verwerkt tot nieuw glas. Het verwijderen van oud glas is ook makkelijk; lege flessen en potten kunnen, inclusief dop en deksel in de glascontainer worden gegooid. Hierdoor wordt het sorteren en opruimen van glas een stuk schoner.
Wil je meer informatie over afvalscheiding in jouw gemeente? Kijk dan op de website van de desbetreffende gemeente of Milieu Centraal.