WOZ bureaus zwaar onder vuur maar is dat terecht? - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
03/06/2023
2 min
0

WOZ bureaus zwaar onder vuur maar is dat terecht?

03/06/2023
2 min
0

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Als gemeente zou je je af kunnen vragen waarom deze bureaus zijn ontstaan. Als de gemeente de WOZ-waarde beter vaststelt zou je die bureaus niet nodig hebben. Hebben ze hiermee niet de ellende over zichzelf afgeroepen? Hier is de politiek het niet mee eens maar dat verhaal kennen we zo langzamerhand wel. Hoe denk jij hierover als woningeigenaar?

WOZ-bureaus aan banden

Het kabinet wil dan ook de WOZ-bureaus aan banden leggen. De WOZ-bureaus zouden teveel verdienen met de bezwaarschriften die ze voor hun klanten indienen. Temeer omdat de woningeigenaar dit ook zelf kan doen. Dat is dan ook het advies van het kabinet. Laat burgers zelf het bezwaarschrift indienen.

Wat is de WOZ waarde ook alweer?

De WOZ-waarde is de afkorting van Waardering Onroerende Zaken. Dit is de waarde die de gemeente toekent aan onroerende zaken, zoals woningen, bedrijfspanden en grond. De WOZ-waarde is belangrijk voor verschillende belastingen en heffingen.

Controleer de WOZ-waarde

Het is belangrijk om de WOZ-waarde te controleren, omdat deze waarde van invloed kan zijn op de hoogte van de belastingen en heffingen die je moet betalen. Ik werd door m’n buurvrouw gevraagd of mijn WOZ-waarde ook zoveel omhoog was gegaan. Instemmend knikte ik ja. Extreem ver omhoog gegaan in een jaar tijd dus hou op met de WOZ-bureaus de schuld te geven en houd jezelf een spiegel voor kabinet.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ waarde?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde door onder andere te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en naar kenmerken van de woning, zoals oppervlakte, bouwjaar en type. Jaarlijks ontvangen eigenaren van onroerende zaken een WOZ-beschikking van de gemeente, waarin de WOZ-waarde van hun woning wordt vermeld. Deze waarde wordt gebruikt als basis voor de berekening van verschillende belastingen en heffingen.

Voordelen te hoge WOZ waarde

Het klinkt raar maar er zit ook een voordeel aan een te hoge WOZ-waarde, vooral wanneer je wilt verkopen. Kopers kijken nu eenmaal vaak naar de WOZ-waarde ook al kun je daar niet veel mee voor de verkoop van je huis. Toch is dit een niet te verwaarlozen punt. Ik heb wel eens een huis verkocht voor een prijs die meer dan een ton boven de WOZ-waarde lag. Als makelaar weet je dan dat je hier vaak vragen over krijgt omdat het verschil zo groot is. Overweeg je binnen enkele jaren je huis te verkopen, dan zou je ervoor kunnen kiezen de WOZ-waarde te laten voor wat het is.

Tot slot

Wanneer WOZ-bureaus een verdienmodel van te hoge WOZ-waardes kunnen maken komt bij mij de vraag op: Waar gaat dit mis? Het is consumenten dus ook de woningeigenaren al jaren een doorn in het oog dat de gemeentelijke lasten- belastingen en heffingen maar blijven stijgen. En die lasten komen voor het overgrote deel vanuit de WOZ-waarde. Logisch dat de consument hier kritischer naar kijkt, misschien dat de gemeente dit zelf ook zou kunnen doen.

Hoe denk jij hierover?

Deel je mening onderaan maar houd het wel netjes en respectvol.

Reacties
Categorieën