Als huiseigenaar is het belangrijk om regelmatig je dakgoot schoon te maken om overstromingen en lekkages te voorkomen. Bladeren, takken, mos en ander vuil van bomen, lucht en het dak hopen zich op in de dakgoot en zorgen voor verstopping. Hierdoor is er geen ruimte meer voor regenwater en zoekt het water naar nieuwe plekken om verder naar beneden te stromen. Dit kan problemen veroorzaken in het hele systeem, zoals verstoppingen in de regenpijp. Het is daarom beter om de dakgoot periodiek preventief te reinigen.
Hoe vaak maak je de dakgoot schoon?
Ten minste één keer per jaar is aanbevolen, maar het is belangrijk om de frequentie af te stemmen op de hoeveelheid vuil die je in de dakgoot vindt. Om te bepalen of de dakgoot schoongemaakt moet worden, hoef je alleen maar even met een ladder in de dakgoot te kijken. De beste periode voor het schoonmaken van de dakgoot is aan het einde van de herfst. Het blad is dan net van de bomen gevallen en de wind heeft veel vuil uit de lucht en van het dak in de dakgoot geblazen. Het is belangrijk om een dag uit te kiezen waarop het niet vriest en het net heeft geregend. Het vuil zit dan niet vast in de dakgoot en kan gemakkelijk worden verwijderd.
Dakgoot schoonmaken: zelf doen of laten doen?
Je kunt de dakgoot zelf schoonmaken of dit uitbesteden aan een professional. Echter, als je de benodigdheden hebt, kun je de dakgoot schoonmaken ook eenvoudig zelf uitvoeren. Bovendien is het natuurlijk voordeliger om de dakgoot zelf te reinigen dan dit uit te besteden. Een professional rekent al snel voorrijkosten en een behoorlijk uurloon voor de klus.
Dakgoot schoonmaken benodigdheden
De benodigdheden die je nodig hebt, hangen af van jouw situatie. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke producten uit deze lijst je nodig hebt:
- Ladder: afhankelijk van de hoogte van de dakgoot kun je kiezen voor een huishoudtrap of een telescoopladder. Die eerste is een goede optie voor lagere dakgoten, de tweede voor hogere dakgoten waar je lastiger bij kunt. Bepaal vooraf de hoogte waarop je moet werken en kies de juiste lengte telescoopladder.
- Werkhandschoenen: voor wanneer je geen vieze handen wilt krijgen tijdens het schoonmaken van de dakgoot.
- Tuinschepje: voor het wegscheppen van het vuil uit de dakgoot.
- Vuilniszak: hierin verzamel je al het vuil. Je kunt deze vuilniszak ook vervangen door bijvoorbeeld een groencontainer, waar al het blad direct in kan.
- Tuinslang: als het vuil nog niet nat genoeg is of toch vastzit kan het handig zijn om een tuinslang bij de hand te hebben om het vuil weg te spoelen.
- Veiligheidsbril: voor wanneer je omhoog kijkt en er bijvoorbeeld vogelpoep of andere viezigheid naar beneden kan vallen.
- Veiligheidshelm: voor extra veiligheid wanneer je op grote hoogte werkt.
- Schoonmaakmiddel: om de dakgoot goed schoon te maken kun je een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken dat verkrijgbaar is bij de meeste bouwmarkten. Je kunt ook kiezen voor een milieuvriendelijke variant.
- Handschoenen voor chemisch gebruik: als je met een chemisch schoonmaakmiddel werkt, is het belangrijk om handschoenen te dragen die hier speciaal voor bedoeld zijn.
Zorg er ook voor dat je veiligheidsinstructies opvolgt en dat je de ladder op de juiste manier opzet. Vraag eventueel hulp aan iemand om de ladder vast te houden terwijl je erop klimt. Veiligheid gaat boven alles!
Handig stappenplan dakgoot schoonmaken
Hieronder vind je een stappenplan voor het schoonmaken van een dakgoot:
- Bereid je voor op het werk. Trek werkhandschoenen aan en zorg dat je de benodigde materialen bij de hand hebt, zoals een ladder of telescoopladder, een tuinschepje, een vuilniszak en eventueel een tuinslang.
- Plaats de ladder of telescoopladder op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat deze veilig en stevig staat. Controleer ook of de dakgoot niet beschadigd is en draag zo nodig veiligheidsschoenen.
- Begin met het verwijderen van grof vuil uit de dakgoot, zoals bladeren, takjes en ander afval. Gebruik hiervoor het tuinschepje en verzamel het vuil in de vuilniszak. Zorg ervoor dat je het vuil niet laat vallen, omdat dit tot verstoppingen kan leiden in het riool.
- Tuinslang gebruiken als het vuil vastzit of niet makkelijk loskomt, gebruik de tuinslang om het vuil los te maken en weg te spoelen. Doe dit wel voorzichtig, om te voorkomen dat er water opspat en jij of anderen nat worden.
- Controleer of er geen verstoppingen zijn en of er nog ander vuil in de dakgoot zit. Verwijder ook dit vuil en spoel de dakgoot eventueel nogmaals af met de tuinslang.
- Maak de dakgoot goed droog en controleer of er geen beschadigingen zijn. Repareer deze zo nodig, zodat de dakgoot weer goed functioneert.
- Ruim al het afval op en gooi het weg op de juiste manier. Eventueel kun je het afval nog composteren.
Een laatste tip
Vergeet niet om ook de regenpijp te controleren en schoon te maken. Verwijder eventuele verstoppingen en spoel de regenpijp ook door met de tuinslang.
Met deze stappen kun je op een veilige en effectieve manier de dakgoot schoonmaken. Zorg ervoor dat je regelmatig de dakgoten controleert en schoonmaakt, om te voorkomen dat er verstoppingen ontstaan en de dakgoten beschadigd raken.