Gevel reinigen en impregneren: De voordelen op een rij - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
02/28/2023
3 min
0

Gevel reinigen en impregneren: De voordelen op een rij!

02/28/2023
3 min
0

Het reinigen van de gevel van je huis of bedrijfspand is een belangrijk aspect van het onderhoud en kan helpen om de uitstraling van het gebouw te verbeteren en de waarde te verhogen. Na de reiniging zorgt het impregneren voor een beschermend laagje. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je het beste een gevelreiniging en impregneren kunt aanpakken en welke voordelen eraan verbonden zijn.

Waarom is gevelreiniging belangrijk?

Na verloop van tijd kunnen de gevels van gebouwen worden aangetast door vuil, weersinvloeden, mos en andere organismen die zich op het oppervlak hechten. Dit kan leiden tot afbrokkeling van de gevel, vlekken en verkleuringen. Daarnaast kan het vuil en de aanslag schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners of werknemers en het kan de isolerende werking van de gevel aantasten. Gevelreiniging is dus belangrijk om de gevel te beschermen en de levensduur van het gebouw te verlengen.

Hoe gaat gevelreiniging in zijn werk?

Gevelreiniging kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van het type vervuiling en het type gevel. Over het algemeen wordt gevelreiniging uitgevoerd met hogedruk of stoomreiniging. Hierbij wordt water onder hoge druk op de gevel gespoten om het vuil en de aanslag te verwijderen. Dit kan ook worden gedaan met een speciaal reinigingsmiddel om de gevel nog beter te reinigen.

Beschermende middelen

Bij gevelreiniging wordt er altijd gebruik gemaakt van beschermende middelen om de omgeving te beschermen tegen het loskomende vuil en om te voorkomen dat er beschadigingen optreden aan de gevel. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf in te schakelen dat beschikt over de juiste kennis en middelen om de gevel op een veilige manier te reinigen.

Wanneer moet ik mijn gevel laten reinigen?

Het is verstandig om de gevel van je huis of bedrijfspand regelmatig te laten reinigen, maar hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van verschillende factoren zoals de locatie van het gebouw, de weersomstandigheden en de mate van vervuiling. Over het algemeen wordt aangeraden om de gevel van een woning minstens eens in de vijf tot tien jaar te laten reinigen en bij bedrijfspanden is dit afhankelijk van het gebruik en de locatie. In de praktijk laten woningeigenaren in veel gevallen nooit de gevel reinigen terwijl dit wel beter voor de instandhouding van de woning zou zijn.

Wat zijn de voordelen van gevelreiniging?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het laten reinigen van de gevel van je huis of bedrijfspand. Allereerst ziet de gevel er weer als nieuw uit, wat de uitstraling van het gebouw verbetert en de waarde kan verhogen. Daarnaast kan het vuil en de aanslag schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu, dus gevelreiniging draagt bij aan een gezondere en schonere leefomgeving. Bovendien kan het vuil op de gevel de kwaliteit van het metselwerk aantasten, wat kan leiden tot structurele problemen en extra kosten voor reparatie en onderhoud. 

Voorkom schade

Een ander voordeel van gevelreiniging is dat het kan helpen bij het voorkomen van schade aan de gevel. Bijvoorbeeld, wanneer er zich vocht ophoopt in de gevel door de aanwezigheid van vuil en aanslag, kan dit leiden tot schade aan het metselwerk en andere onderdelen van de gevel. Het verwijderen van vuil en aanslag kan de levensduur van de gevel verlengen en de kosten voor toekomstig onderhoud verminderen.

Identificeren eventuele schade

Bovendien kan gevelreiniging helpen bij het identificeren van eventuele schade of gebreken aan de gevel, zoals barsten of losse stenen. Door deze problemen tijdig op te sporen, kunnen ze worden aangepakt voordat ze ernstiger worden en meer kosten met zich meebrengen voor reparatie.

Verbetert isolerende werking

Ten slotte kan gevelreiniging helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw. Wanneer er zich vuil en aanslag op de gevel ophopen, kan dit de isolerende werking van de gevel verminderen. Door de gevel te reinigen en te onderhouden, kan de isolerende werking worden verbeterd, wat kan leiden tot een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot.

In het kort

Het laten reinigen van de gevel van je huis of bedrijfspand heeft vele voordelen, waaronder een betere uitstraling, een gezondere en schonere leefomgeving, voorkomen van schade, identificeren van eventuele gebreken en verbeteren van de energie-efficiëntie. 

Na reinigen stenen komt impregneren

Na gevelreiniging kan het impregneren van de stenen een belangrijke vervolgstap zijn. Impregneren houdt in dat er een laagje waterafstotend middel op de gevel wordt aangebracht, dat ervoor zorgt dat vocht en vuil minder snel kunnen doordringen in de stenen. Het impregneren van de gevel kan verschillende voordelen bieden.

Voorkom vochtproblemen

Ten eerste kan het impregneren van de gevel helpen om vochtproblemen te voorkomen. Wanneer vocht de gevel binnendringt, kan dat leiden tot schade aan de stenen en de constructie van het gebouw. Het impregneren van de gevel kan helpen om vocht buiten te houden, waardoor de levensduur van de gevel en het gebouw als geheel verlengd wordt.

Houd de gevel schoon

Ten tweede kan het impregneren van de gevel helpen om de gevel schoner te houden. Doordat het waterafstotende middel ervoor zorgt dat vuil minder snel kan doordringen in de stenen, blijft de gevel langer schoon na de reiniging. Hierdoor hoeft de gevel minder vaak gereinigd te worden en blijft de uitstraling van het gebouw langer behouden.

Betere isolatie

Ten derde kan het impregneren van de gevel helpen om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Doordat vocht minder snel de gevel kan binnendringen, wordt de isolatie van het gebouw beter behouden. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden om het gebouw op temperatuur te houden, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Tot slot

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het impregneren van de gevel een specialistische klus is die uitgevoerd moet worden door ervaren professionals. Het is namelijk belangrijk om het juiste type waterafstotend middel te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen, zodat de gevel optimaal beschermd wordt tegen vocht en vuil.

Reacties
Categorieën