Sparen voor een verbouwing - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
02/22/2023
3 min
0

Sparen voor een verbouwing

02/22/2023
3 min
0

Wil je een verbouwing doorvoeren of het huis opknappen, moderniseren of verduurzamen? Wanneer je van plan bent om een verbouwing te doen, heb je daar geld voor nodig. Het sparen van geld kan een goede optie zijn om de verbouwing te bekostigen, zonder rentekosten en aflossingen. Het is echter wel belangrijk om van tevoren goed na te denken over de kosten van de verbouwing en hiervoor een plan te maken. In veruit de meeste gevallen is sparen de beste oplossing vandaar dat we in dit artikel hier uitgebreid op ingaan.

Maak de kosten inzichtelijk 

Voordat je begint met sparen, is het belangrijk om een idee te hebben van de kosten van de verbouwing. Maak een lijstje van alle werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en hoeveel deze ongeveer kosten. Vraag ook offertes aan bij aannemers en andere specialisten om een realistisch beeld te krijgen van de kosten. Op die manier kun je beter inschatten hoeveel je moet sparen.

Kies een manier om het te betalen

Als je weet hoeveel de verbouwing gaat kosten, kun je bepalen hoe je deze gaat bekostigen. Als sparen een te lange tijd gaat duren, kun je overwegen om een deel te lenen. In dit geval is het belangrijk om duidelijk te hebben welk bedrag je wilt lenen en hoeveel je zelf wilt sparen. Als je gaat voor sparen, is het belangrijk om je te focussen op de verbouwing en niet voor meerdere doelen tegelijk te sparen.

Open een spaarrekening

Een spaarrekening openen is een goede manier om gericht te sparen voor een verbouwing. Zo kun je een duidelijk onderscheid maken tussen je betaalrekening en je spaarrekening. Op die manier is het duidelijk hoeveel geld er al is opzij gezet voor de verbouwing. Bovendien krijg je bij de meeste spaarrekeningen een kleine rente over je spaargeld.

Welke spaarrekening kies je

 Als je een spaarrekening opent, moet je een bank kiezen en een geschikt type spaarrekening selecteren. Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van spaarrekeningen die geschikt kunnen zijn voor het sparen voor een verbouwing.

  • Gewone spaarrekening (internetspaarrekening): dit is een goede optie als je altijd bij je geld wilt kunnen en het geld wilt kunnen opnemen wanneer je het nodig hebt. Deze rekening kan online beheerd worden en is daarom ook bekend als de internetspaarrekening.
  • Depositospaarrekening: als je het geld voor een langere periode kunt missen, is een depositospaarrekening een interessante optie. Je geld staat dan voor een bepaalde periode vast, maar je krijgt wel een hogere rente. Dit kan interessant zijn als je al wat geld hebt gespaard en dit voorlopig niet nodig hebt.

Verdere overwegingen bij sparen voor een verbouwing

Er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee kunt houden bij het sparen voor een verbouwing:

  • Budgetteren: Naast het openen van een spaarrekening, kun je ook kijken naar je budget. Waar kun je op besparen? Kun je bijvoorbeeld minder uit eten gaan of een goedkoper abonnement afsluiten voor je telefoon of televisie? Door inzicht te krijgen in je budget, kun je gerichter sparen en sneller je doel bereiken.
  • Extra inkomsten genereren: Naast het besparen op uitgaven, kun je ook kijken naar mogelijkheden om extra inkomsten te genereren. Misschien kun je wel meer werken of een bijbaantje nemen. Ook kun je overwegen om spullen te verkopen die je niet meer gebruikt, zoals kleding, elektronica of meubels. De opbrengst hiervan kun je dan weer inzetten voor de verbouwing. Alle kleine beetjes helpen.

Houd rekening met onvoorziene kosten

Bij een verbouwing kunnen altijd onvoorziene kosten optreden. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je spaardoel. Het is verstandig om een buffer achter de hand te houden voor eventuele tegenvallers. Zo voorkom je dat je in de problemen komt als er onverwacht extra kosten zijn.

Overweeg om te investeren in energiebesparende maatregelen

Bij een verbouwing kun je ook overwegen om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen. Hierdoor bespaar je op de lange termijn op je energierekening. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor dit soort maatregelen, waardoor je minder hoeft te betalen. Op de website van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden over subsidies voor energiebesparing.

Een laatste tip

Zoek uit of je zelf bepaalde werkzaamheden kan doen om geld te besparen. Wanneer je zelf niet zo handig bent kan iemand van de familie of vriendenkring je misschien wel helpen. Stel je voor dat je toe bent aan een nieuwe keuken of badkamer, dan is er misschien een mogelijkheid om zelf de keuken of badkamer (eventueel met hulp) eruit te slopen. Daarmee worden de kosten lager dan wanneer je alles door een professional laat doen. 

Tot slot

Als je wilt gaan verbouwen, is het verstandig om van tevoren goed na te denken over hoe je dit gaat bekostigen. Sparen is vaak de beste optie, omdat je dan geen extra kosten hebt en zelf controle houdt over je geld. Door een spaarrekening te openen en gericht te sparen, kun je sneller je doel bereiken. Houd daarbij wel rekening met eventuele onvoorziene kosten en overweeg om te investeren in energiebesparende maatregelen. Zo kun je niet alleen genieten van je nieuwe woning, maar ook besparen op de lange termijn. Daarnaast zou je een winstuitkering, overwerkvergoeding of het vakantiegeld opzij kunnen zetten om zo sneller je doel te bereiken. Je weet per slot van rekening waar je het voor doet.

Reacties
Categorieën