ECB moet gewoon zorgen voor prijsstabiliteit!
06 februari 2023 

ECB moet gewoon zorgen voor prijsstabiliteit!

De inflatie is hoog en het debat over het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) is daardoor actueel. Politicoloog Stefan Eich pleit in het FD voor minder onafhankelijkheid van de ECB, maar VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn is het hier niet mee eens. Zij vindt juist dat het mandaat van de ECB beter afgebakend moet worden, zodat de centrale bank zich kan concentreren op prijsstabiliteit en niet verzeild raakt in politieke waardeoordelen.

Volgens Nagtegaal-van Doorn zou de interne democratisering van de centrale bank, zoals Eich voorstelt, de focus op prijsstabiliteit onherroepelijk uit het oog doen verliezen. Het bestuur zou dan vervallen in politieke discussies over de hoogte van de rente en het monetaire beleid zou niet meer gericht zijn op het beheersen van de inflatie, maar om de achterban tevreden te stellen.

De ECB is op dit moment onafhankelijk en dit is volgens Nagtegaal-van Doorn de reden waarom de centrale bank eerder voorzichtig reageerde op de hoge inflatie. Het lanceren van het Transmission Protection Instrument (TPI) was bijvoorbeeld gericht op het voorkomen van financiële problemen bij landen met hoge schulden. De ECB moet zich dus volgens Nagtegaal-van Doorn blijven richten op prijsstabiliteit, onafhankelijk van politieke waarden en opinies.

Bron: FD

Over de schrijver
Mijn naam is Meindert Zomer, register makelaar taxateur en eigenaar van Geregeld24. Geregeld24 is hét platform voor consument en bedrijf. Allerlei dagelijkse zaken en informatie is hier te vinden op het gebied van economie, makelaardij, verhuizen, artificial intelligence, robots, muziek en nog veel meer! Voel je vrij om een reactie te plaatsen maar houd het wel netjes.
Reactie plaatsen