Woekerwinst bij Shell zet consumenten aan het denken! - Geregeld24
Economisch Nieuws
Zo Geregeld
Economisch Nieuws
02/06/2023
1 min
0

Woekerwinst bij Shell zet consumenten aan het denken!

02/06/2023
1 min
0

Vandaag las ik geschrokken meerdere berichten over de woekerwinsten van oliemaatschappijen zoals Shell. De beelden van dikke truien, verwarming uit en met dekens op de bank zijn nog maar net van ons netvlies verdwenen en dan horen en lezen we dit soort berichten. Het moet niet gekker worden. Is het dan echt zo dat de rijken alleen maar rijker worden, en de armen alleen maar armer? 

Oneens in de Tweede Kamers

In de Tweede Kamer bleek dat ze het ook niet eens zijn met elkaar. Afschaffen die belastingvoordelen en subsidie voor fossiele brandstof zegt de één. Dat kan niet want dan jagen we ze weg zegt de ander. Lijnrecht tegenover elkaar terwijl dit soort bedrijven ervan profiteren. 

Persoonlijk heb ik het altijd al raar gevonden dat er met twee maten wordt gemeten. Ik moet ook het volle pond belasting betalen en krijg niets cadeau. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor jou. Ik ben ervoor om alles openbaar te maken maar dat lijkt er niet in te zitten. Het is namelijk niet duidelijk hoeveel voordeel en subsidie de oliemaatschappijen krijgen.

De schuld van alles ligt bij...

Shell boekte een recordwinst van 39,9 miljard dollar (36,3 miljard euro) in 2022 dankzij de stijging van de olie- en gasprijzen. Aan het begin van het jaar stegen de olieprijzen snel, maar daalde vervolgens weer. Shell maakte veel winst door de handel in gas, aangezien de gasprijzen sterk zijn gestegen sinds de oorlog in Oekraïne. Dit komt deels doordat landen in het Westen hun gasvoorraden uit andere landen halen dan Rusland, en soms als vloeibaar gas (LNG). Rusland draaide bovendien de gaslevering naar veel Europese landen bijna dicht.

Stijgende energierekeningen

Hoewel de winst van Shell een record is, wekt dit bij sommigen bezorgdheid, aangezien consumenten worstelen met de stijgende energierekeningen. Shell-topman Wael Sawan laat echter weten dat de gascrisis nog veel erger had kunnen zijn.

Het kan nog gekker

Eerder deze week maakte Shell's concurrent, ExxonMobil, een recordwinst van 56 miljard dollar bekend. Dit leidde tot kritiek van de Amerikaanse regering, omdat Amerikanen lijden onder de hoge brandstofprijzen. Het Witte Huis verklaarde dat Exxon er alles aan doet om de zakken van aandeelhouders te vullen in plaats van de olieproductie te verhogen, waardoor brandstof betaalbaarder zou worden.

Aandeelhouders

Ook de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron maakte een winst van 35 miljard dollar bekend en kondigde aan 75 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Shell kondigde op haar beurt aan ook eigen aandelen in te kopen, voor een bedrag van 4 miljard dollar. Dit zal vooral ten goede komen aan de bestaande aandeelhouders.

Reacties:

Ik heb ook een aantal reacties van mensen bekeken en verbaas me niets over hoe ze reageren. Het geld teruggeven aan de huishoudens zegt iemand. Of het geld gebruiken voor verduurzamen. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Je mag een reactie geven maar houdt het wel respectvol en netjes.

Reacties
Categorieën