De voordelen en nadelen en de kosten van een eigen huis bezitten - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/09/2023
3 min
0

De voor- en nadelen en kosten van een eigen huis bezitten

03/09/2023
3 min
0

Het kopen van een huis is voor veel mensen een grote investering en beslissing. Het is belangrijk om niet alleen naar de aankoopprijs en hypotheeklasten te kijken, maar ook naar de bijkomende kosten die een eigen huis met zich meebrengt. In dit artikel bespreken we de kosten waar huiseigenaren rekening mee moeten houden en hoe hoog deze kosten ongeveer zijn.

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een fiscale bijtelling voor huiseigenaren en wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het huis. Het eigenwoningforfait is bedoeld als een compensatie voor het woongenot dat huiseigenaren hebben en is daarmee een manier om een fiscale heffing te verantwoorden. De bijtelling bouwt in staffels op, maar voor de meeste huiseigenaren komt het neer op 0,35% van de WOZ-waarde. Dit betekent dat een huis met een WOZ-waarde van €400.000,- een bijtelling heeft van €1400,- per jaar. Hier moet belasting over betaald worden.

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek eist de bank dat huiseigenaren een opstalverzekering afsluiten. Dit is een verzekering die de schade aan het huis dekt, zoals brand- en stormschade. De premie voor de opstalverzekering is afhankelijk van het verzekerde bedrag en het type woning. Voor de meeste huiseigenaren ligt de premie gemiddeld zo rond de  tussen 25 euro per maand. In sommige gevallen iets lager of hoger.

Pacht en servicekosten

Sommige huiseigenaren moeten pacht en servicekosten betalen. Bij het kopen van een huis op grond waar erfpacht over moet worden betaald, koop je het huis maar niet de grond waar het huis op staat. Je huurt als het ware de grond van de gemeente of van een investeerder. Dit zijn kosten die meegenomen moeten worden bij het bepalen van de totale kosten. Met servicekosten krijg je bijvoorbeeld mee te maken als je een woonruimte koopt die deel uitmaakt van een appartementencomplex. Hierin zitten bijvoorbeeld de schoonmaakkosten verwerkt van de gemeenschappelijke ruimtes. De hoogte van de servicekosten en de pacht verschillen sterk per woning en zijn daarom lastig te voorspellen.

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten zijn kosten die niet onderschat mogen worden. Het gaat niet alleen om het schilderen van de kozijnen, maar ook om grotere onderhoudsprojecten zoals het vervangen van kozijnen, een nieuwe badkamer of een cv-installatie. Onderhoudskosten zijn afhankelijk van de leeftijd van het huis en hoe goed het huis wordt bijgehouden. Laten we de gemiddelde onderhoudskosten op zo'n 300 euro per maand schatten, inclusief noodzakelijke (kleine) verbeteringen.

Voordelen van een eigen huis

Hoewel het bezitten van een huis extra kosten met zich meebrengt, zijn er ook voordelen aan verbonden. Zo bouwen huiseigenaren waarde op en lossen ze de hypotheek af, waardoor ze uiteindelijk een vermogen opbouwen. Daarnaast hebben huiseigenaren meer vrijheid om hun woning naar eigen wens in te richten en te verbouwen, zonder toestemming van een verhuurder te hoeven vragen. Ook biedt een eigen huis meer stabiliteit en zekerheid, omdat huiseigenaren niet zomaar uit hun woning gezet kunnen worden.

Daarnaast is er een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen waardoor het in veel gevallen slimmer is om een huis te kopen wanneer je dit afzet tegen de torenhoge huren voor bijvoorbeeld een eengezinshuis.

> Bekijk ook: Wat kan ik lenen? 

De voordelen van een huis bezitten nog even op een rij

  • Investeren in eigen vermogen: Als huiseigenaar bouw je vermogen op door maandelijks af te lossen op je hypotheek en door waardevermeerdering van het huis. Dit vermogen kun je later gebruiken voor bijvoorbeeld de financiering van een nieuwe woning of een verbouwing. Wanneer je huurt zie je nooit meer iets terug van het geld wat je aan huur betaalt.
  • Zekerheid en stabiliteit: Het bezitten van een eigen huis geeft een gevoel van zekerheid en stabiliteit, omdat je niet afhankelijk bent van een huurcontract dat opgezegd kan worden. Je hebt de vrijheid om de woning in te richten zoals jij dat wilt, en je hoeft je niet druk te maken over de huurprijsstijgingen.
  • Fiscale voordelen: Huiseigenaren kunnen gebruik maken van fiscale voordelen, zoals hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.
  • Mogelijkheid tot verhuren: Als je bijvoorbeeld gaat samenwonen of een tweede woning koopt, kun je ervoor kiezen om je eigen woning te verhuren. Hiermee kun je extra inkomsten genereren. Let wel op dat wanneer er een hypotheek aan de woning is verbonden de bank hier toestemming voor moet geven.

De nadelen van een huis bezitten nog even op een rij

  • Hoge kosten: Het bezitten van een eigen huis brengt hoge kosten met zich mee, zoals de maandelijkse hypotheeklasten, opstalverzekering, onderhoudskosten en belastingen. Ook zijn er soms onverwachte kosten, zoals het vervangen van materialen of de cv-ketel. Ook het verduurzamen moet tegenwoordig worden meegerekend in de kosten.
  • Minder flexibiliteit: Als huiseigenaar ben je minder flexibel dan wanneer je een woning huurt. Het is lastiger om te verhuizen als je bijvoorbeeld voor je werk naar een andere stad moet verhuizen. Ook is het moeilijker om te verhuizen als de woning onder water staat, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning.
  • Verantwoordelijkheid voor onderhoud: Als huiseigenaar ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen, vooral als er grotere onderhoudsprojecten nodig zijn.
  • Risico's: Als huiseigenaar loop je bepaalde risico's, zoals waardedaling van de woning, rentestijgingen, overlijden en werkloosheid. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een hypotheek en het bepalen van je maandelijkse hypotheeklasten.

Al met al zijn er zowel voor- als nadelen aan het bezitten van een eigen huis. Het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een beslissing maakt om een woning te kopen.

Tot slot

Het bezitten van een huis brengt naast de aankoopprijs en hypotheeklasten ook bijkomende kosten met zich mee. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van een huis rekening te houden met deze extra kosten, zoals de opstalverzekering, pacht en servicekosten en onderhoudskosten. Maar ondanks deze kosten biedt een eigen huis ook voordelen, zoals vermogensopbouw, vrijheid en stabiliteit.

> Bekijk meer informatie over een huis kopen


Reacties
Categorieën