AI van Google kan onleesbaar handschrift dokter ontcijferen - Geregeld24
AI en Robots
Zo Geregeld
AI en Robots
02/06/2023
1 min
0

AI van Google kan onleesbaar handschrift dokter ontcijferen

02/06/2023
1 min
0

Google's kunstmatige intelligentie (AI) kan binnenkort de moeilijk leesbare handgeschreven recepten van artsen ontcijferen. Dit komt door de uitbreiding van de Google Lens-functie in samenwerking met apothekers en de toevoeging van tekenherkenningstechnologie. De bedoeling is om recepten leesbaarder te maken voor zowel professionals als patiënten.

Nieuwe modellen ontwikkeld

Google heeft samen met zorgprofessionals modellen ontwikkeld die in staat zijn om de namen van medicijnen in de krabbels van artsen te herkennen en te markeren. Als je een foto van het recept maakt, kan de AI in Google Lens de krabbels vertalen naar leesbaar schrift. Belangrijke ingrediënten worden zelfs meteen gemarkeerd.

De technologie wordt ontwikkeld om recepten leesbaar te maken voor apothekers in ontwikkelingslanden, waar artsen vaak geen digitale recepten kunnen opstellen. Onderzoek uit Zuid-Afrika heeft aangetoond dat 18 procent van de verpleegkundigen en 25 procent van de apothekers recepten verkeerd lezen, wat levensgevaarlijk kan zijn.

"Als jij moeite hebt om een recept te lezen, dan is het voor een computer ook moeilijk om het te digitaliseren, want de ongestructureerde recepten zijn multi-interpretabel," zegt onderzoekersdirecteur Manish Gupta van Google Research in India.

Lancering geavanceerde beeldanalyse

Google geeft geen vaste datum voor de lancering van de geavanceerde beeldanalyse van moeilijk leesbare krabbels. De technologie zal de komende jaren worden ontwikkeld in landen zoals India, waar experts als artsen en apothekers de technologie nu verfijnen.

Het project valt samen met de plannen van Google om 1000 van de ruim 7000 talen in de wereld te ondersteunen, omdat de meeste talen nu onvindbaar zijn op het internet. Op dit moment is het Universal Speech Model van Google getraind in slechts 400 talen.

Bron: WIB

Reacties
Categorieën