Kan Chat GPT Google verslaan? - Geregeld24
AI en Robots
Zo Geregeld
AI en Robots
02/10/2023
2 min
0

Kan ChatGPT Google verslaan?

02/10/2023
2 min
0

Voor jaren terug was ik bezig met een marketingcampagne via Google en de volgende vraag spookte opeens door m’n hoofd! Zou er ooit een partij komen die Google kan verslaan?

Geen gekke gedachte

Dat was dus nog niet zo’n gekke gedachte want voor het eerst in tientallen jaren voelt Google de hete adem in haar nek van OpenAI. Op zich is er niets mis mee met concurrentie maar we waren het de afgelopen jaren niet anders gewend. Ook al zijn er mensen die bijvoorbeeld Bing als zoekmachine hebben ingesteld.

Miljarden investeringen

Miljarden worden er door de grote Tech bedrijven in nieuwe ontwikkelingen en AI gestoken en dat roept bij mij de vraag op of dat geld niet beter aan arme gezinnen of slachtoffers van geweld en onrecht kan worden gegeven. Laten we hierbij dan de dieren ook niet vergeten maar goed, elke verandering is nog geen verbetering maar laat ik er eerlijk over zijn, ik vind de kunstmatige intelligentie geweldig ook al zie ik liever dat de hele wereld fatsoenlijk te eten heeft.

Concurrentiestrijd

De concurrentiestrijd tussen Google en OpenAI is in ieder geval losgebarsten ook al moet het grote publiek nog even wachten maar de toon is gezet door de eerste fout die “Bard” heeft gemaakt. Met “Bard” wordt de nieuwe Google rivaal van Chat GPT bedoeld. Door die ene fout verloor Google zo’n slordige 100 miljard op de beurs. De beleggers van marktleider Google zijn dus wel degelijk geschrokken.

Waarschijnlijk JA

Om terug te komen op de vraag waarmee ik begon: Zou er ooit een partij zijn die Google kan verslaan is het antwoord dus waarschijnlijk JA. Hierbij valt en staat alles bij de betrouwbaarheid van de antwoorden die beide supercomputers geven. Maar daar wordt aan gewerkt. Dan vraag ik Chat GPT zelf maar naar het antwoord. Ik stel de computer de volgende vraag:

Kan chat GPT Google verslaan? Dit is het antwoord wat hij geeft:

Nee, ChatGPT is geen zoekmachine zoals Google. Het is een taalmodel dat specifiek is getraind om gesprekken met mensen te voeren en hen informatie te geven op basis van zijn interne database. Terwijl Google een machtig zoekplatform is dat toegang heeft tot het internet en een enorme hoeveelheid informatie in realtime indexeert en beschikbaar maakt voor zijn gebruikers.

Zowel ChatGPT als Google hebben hun eigen unieke sterkte en zwakte en ze complementeren elkaar op verschillende manieren. Het is beter om ze niet te vergelijken en te zien als twee verschillende hulpmiddelen met verschillende doelen.

Tot slot

Op zich mooi gezegd maar dit soort antwoorden krijgen we vanuit de politiek dan ook vaak. ChatGPT kan wel degelijk als concurrent worden gezien want toegang tot internet is zo gegeven maar dan wordt het écht oppassen. Het wordt dan een hele uitdaging om te achterhalen welke informatie wel of niet klopt. Dat geldt overigens ook voor YouTube. Ik ben benieuwd naar de toekomst en kan niet wachten op de volgende updates en onthullingen. 

> Bekijk ook: AI - De wereld tussen mens en Robot smelt samen...


Reacties
Categorieën