Wat is jouw pad van woningzoeker tot huiseigenaar?
TIPS Huis kopen
Meindert
TIPS Huis kopen
08/02/2024
5 min
0

Wat is jouw pad van woningzoeker tot huiseigenaar?

08/02/2024
5 min
0

Als woningzoeker heb je het tegenwoordig niet altijd makkelijk. Het lage aanbod, de hoge prijzen en de vele geïnteresseerden maken het huis kopen soms tot een ware martelgang. Maar er is hoop wanneer je het op de juiste manier aanpakt. In dit artikel neem ik je mee op reis, jouw reis van woningzoeker tot huiseigenaar. Iets wat vroeger heel gewoon was (het recht om te wonen) wordt tegenwoordig zo langzamerhand een luxe. Moeten we ons zorgen maken?

Ik wil eerst even naar een marketingterm zodat je wat meer inzicht krijgt waardoor je later beter begrijpt wat ik in dit artikel vertel. Dat is de klantreis vanuit de makelaar bekeken.

De klantreis

Makelaars zijn geïnteresseerd in de klantreis van potentiële kopers. Hierbij is de klant (JIJ) zo vroeg mogelijk vangen in een marketingfunnel de doelstelling om je ergens naartoe te leiden om later iets te kunnen verkopen. Bijvoorbeeld de dienstverlening om jouw huis te mogen verkopen, een hypotheek af te sluiten of als aankoopmakelaar jou te begeleiden. Hierin staat de makelaar centraal terwijl dit andersom zou moeten zijn. De makelaar zou zich af moeten vragen waarom het voor jou zo belangrijk is om...

Hier zou je van alles in kunnen vullen wat op jou van toepassing is. Doe dat maar eens!

Waarom is het voor jou zo belangrijk om een huis te kopen?

 Die vraag zul je voor jezelf moeten beantwoorden. Misschien gaat het helemaal niet om een koophuis, maar is een huurhuis ook al fantastisch. Jij staat misschien aan het begin van je wooncarrière of wilt de volgende stap maken. Laten we dit het beginpunt noemen.

Beginpunt

Het beginpunt is meestal het moment waarin je gedachten omzet in actie. Bijvoorbeeld een lang gekoesterde wens om een huis te kunnen kopen omzetten naar het actief kijken op woningwebsites zoals Funda. Er is nog niets concreet maar de eerste gedachten worden omgezet in daden, hoe klein of betekenisloos dan ook. Niets in het leven is overigens betekenisloos dus dat dat woord zouden we kunnen schrappen.

Jouw beginpunt

In welke fase bevind jij je? Ben je nog aan het oriënteren? Of heb je al woningen bekeken of zelfs een bod gedaan? Maak dit eens helder! Dat klinkt een beetje kinderachtig en zelfs vaag, maar iedereen bevindt zich op een ander beginpunt. Niet alleen qua gedachten, woningen zoeken en vinden, maar ook qua kennis. Als starter weet je waarschijnlijk minder van een huis kopen dan als doorstromer die een ander (of groter) huis zoekt.

Aannames

Van starters nemen we meestal aan dat ze jong zijn, en van doorstromers nemen we aan dat ze wat ouder zijn en op zoek gaan naar de volgende grotere woning. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dit soort aannames doen makelaars ook. Zelfs tijdens bezichtigingen wordt er soms de aanname gedaan dat een bepaald huis voor jou niet geschikt is.

Zo heb ik ooit het advies gegeven om een bepaald huis niet te kopen omdat het niet geschikt was voor de toekomst wanneer ze kinderen zouden krijgen. Maar let op: ZE WILDEN HELEMAAL GEEN KINDEREN! Een totaal door mij misgeslagen opmerking en conclusie! Het gaat er dus niet om wat de makelaar of aankoopmakelaar wil, denkt of doet. Het gaat om jou! Welk soort huis wil jij, in welke wijk, in welke straat en in welke prijsklasse enz. Maak dit helder voor jezelf.

Het zoeken en vinden van een huis

Misschien vind je het lastig om een huis te vinden omdat het woningaanbod laag is en de prijzen hoog zijn. Misschien komt er in het dorp waar je zoekt nagenoeg nooit iets te koop, misschien zie je geen alternatieven en draaien je gedachten cirkeltjes om telkens tot dezelfde conclusie te komen. Luister: Als je hetzelfde doet dan je altijd hebt gedaan kun je geen andere uitkomst verwachten. 

Om een huis te vinden zul je verder moeten kijken dan je neus lang is. Out of the box denken om juist die parel te vinden die op jou staat te wachten. Dan is wachten totdat er een huis op Funda verschijnt echt geen optie meer, en het wordt alleen maar moeilijker om een huis te vinden en te kopen. Je zult andere wegen moeten bewandelen om een huis te vinden, en die zijn er echt wel. Dus stap eerst eens uit de gedachte dat er alleen huizen op Funda en de Facebookgroep waar je lid van bent te vinden zijn.

Geen afspraak voor bezichtiging

Pfff, om moedeloos van te worden. Eindelijk komt er een woning voorbij wat precies bij mij/ons past en de makelaar geeft aan dat vanwege de vele bezichtingsaanvragen geen nieuwe afspraken worden gemaakt. Het lijkt wel een horrorscenario, dat huis, die plek, helemaal perfect en het past ook nog eens binnen het budget! Het liefst zou je je eigen grenzen overgaan en zelfs de makelaar omkopen :) maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Toch zijn er manieren om een afspraak voor bezichtiging voor elkaar te krijgen ondanks dat de bezichtigingen vol zitten. Dit soort zaken leer ik je in een aankooptraining maar daar later meer over.

Het bieden

Misschien is het jou gelukt om een huis te bezichtigen en wil je een bod uitbrengen. Onzeker over hetgeen de andere geïnteresseerden gaan doen denk je voor jezelf de meeste kans te maken met bedrag X. Later hoor je dat iemand met diepe zakken meer heeft geboden, heeft afgezien van een bouwkundige keuring en zelfs zonder voorbehoud financiering heeft geboden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gebruik de kennis van de aan- en verkoopmakelaar

Stel je voor dat jij over de kennis van de aankoopmakelaar beschikt en weet hoe de verkoopmakelaar denkt zonder dat je daarvoor een aankoopmakelaar in hoeft te schakelen. Dan weet je exact hoe het verkooptraject er voor de verkopers uitziet en hoe de aankoopmakelaar het spel (of juist niet) speelt. Je weet precies welke vragen je moet stellen aan de verkoopmakelaar en hoe je op je hoede moet zijn voor de vragen die juist de verkoopmakelaar stelt. 

Je weet dan precies op basis van welke kenmerken de verkopers een keuze maken en waarom je bepaalde zaken/uitspraken wel of niet moet doen. In de huid van de aankoopmakelaar kruipen waarbij je de ervaring en kennis van beide makelaars paraat hebt. Die kennis is goud waard om een huis te vinden.

Het aan- en verkooptraject

Het aan- en verkooptraject is verdeeld in meerdere fasen waarbij het soms lastig is om te bepalen in welke fase jij je bevindt. In de meeste gevallen doorloop je een standaard proces van een woning zoeken, vinden en kopen waarbij de onderhandelingen/bieden en het vastleggen van de afspraken in een koopovereenkomst worden doorlopen. Op Geregeld24 vind je hiervan wel een stappenplan huis kopen. 

Waar het mij om gaat is dat jij als koper vaak over onvoldoende kennis beschikt om aan het langste touw te trekken. Vooral starters missen die kennis, ook de ouders die jaren geleden een huis hebben gekocht of verkocht zijn niet op de hoogte van wat er tegenwoordig op de woningmarkt speelt. Natuurlijk horen ze de verhalen wel, maar wanneer je actief de woningmarkt betreedt is het toch anders en kan een kleine fout ervoor zorgen dat je juist je droomhuis mist, en dat is gewoon zonde.

Jouw pad

Wanneer ik nu nog je aandacht hebt ben je écht serieus en liggen er voor jou voldoende kansen in het verschiet. Soms moet je concessies doen, zal je een tussenstap moeten maken of misschien de handen uit de mouwen steken omdat je een klushuis hebt gekocht. Het maakt niet uit, het is gelukt. Graag wil ik een klein onderdeel uitmaken van jouw pad, jouw reis en zoektocht van woningzoeker tot huiseigenaar.

Tot slot

Het maakt niet uit in welke fase van een kooptraject jij je bevindt, het gaat erom hoe jij de kennis die beschikbaar is toepast om veilig een huis te kopen en ook nog eens veel geld bespaart. Ja, en dat kan gewoon zonder aankoopmakelaar. 

Ben jij toe aan een eigen huis? Klik dan hier voor meer informatie, en vergeet niet het e-book hieronder te downloaden.

Zo koop je een huis!


Reacties
Categorieën