Verbeteren van de tuin - Hoe doe je dat? - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
04/04/2023
3 min
0

Verbeteren van de tuin: Hoe doe je dat?

04/04/2023
3 min
0

Je tuin is nooit meer hetzelfde met deze tips!

Een mooie en goed onderhouden tuin, wie wil dat nu niet? Het is de plek waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en je creativiteit de vrije loop kunt laten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw tuin er op zijn best uitziet en aan al jouw wensen voldoet? In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om jouw tuin te verbeteren en te transformeren tot de ideale buitenruimte.

Breng jouw (tuin)wensen en behoeften in kaart

Het verbeteren van je tuin begint bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe wil je de tuin gebruiken? (Ontspanning, entertainment, moestuin, speelruimte voor kinderen, etc.)
 • Welke elementen wil je in de tuin hebben? (Terras, vijver, pergola, bloemenborders, gazon, etc.)
 • Welke stijl spreekt je aan? (Modern, landelijk, klassiek, cottage, etc.)
 • Hoeveel tijd en energie wil je besteden aan het onderhouden van de tuin?

Door je wensen en behoeften in kaart te brengen, krijg je een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en kun je gerichter aan de slag gaan met het verbeteren van je tuin.

Maak een tuinontwerp

Nu je een duidelijk beeld hebt van je wensen en behoeften, kun je beginnen met het maken van een tuinontwerp. Dit helpt je om een visuele voorstelling te krijgen van hoe je tuin eruit zou kunnen zien en welke elementen je wilt toevoegen of veranderen. Je kunt ook overwegen om een tuinontwerp te laten maken.

> Bekijk alvast meer artikelen over tuinen incl. inspiraties


 • Meet je tuin op en maak een schets op schaal. Dit geeft je inzicht in de beschikbare ruimte en helpt je om realistische keuzes te maken.
 • Teken de verschillende elementen die je wilt toevoegen, zoals een terras, vijver of bloemenborders, op de schets.
 • Houd rekening met de ligging van je tuin (zon- en schaduwplekken) en de bodemgesteldheid bij het kiezen van planten en materialen.
 • Zorg voor een goede balans tussen groenblijvende en bladverliezende beplanting, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een mooie tuin.

Aan de slag - Het uitvoeren van het tuinontwerp

Met een duidelijk tuinontwerp op zak, ben je klaar om aan de slag te gaan. Pak je project stapsgewijs aan en deel het op in kleinere, behapbare taken. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Begin met het opruimen en voorbereiden van de tuin. Verwijder onkruid, oude planten en eventueel puin. Zorg ervoor dat je een schone en geordende werkplek hebt om mee te beginnen.
 • Verbeter de bodemkwaliteit door het toevoegen van organisch materiaal zoals compost, mest of bladaarde. Dit helpt om de voedingswaarde en de structuur van de bodem te verbeteren, wat essentieel is voor gezonde planten.
 • Begin met de aanleg van de belangrijkste elementen, zoals een terras, vijver of pergola. Zorg ervoor dat deze goed geplaatst en stevig geïnstalleerd zijn, zodat ze lang meegaan en aan je verwachtingen voldoen.
 • Plant bomen, struiken en vaste planten volgens je tuinontwerp. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de volwassen grootte van de planten en plant ze op de juiste afstand van elkaar om verstikking en concurrentie te voorkomen.
 • Voeg kleur en textuur toe met eenjarige planten en bloembollen. Deze zorgen voor een directe impact en kunnen gemakkelijk worden vervangen of veranderd om je tuin elk seizoen een frisse uitstraling te geven.
 • Maak loop- en zitgedeeltes af met geschikte bestrating, grind of houtsnippers. Dit zorgt voor een nette en aantrekkelijke afwerking en helpt bij het onderhoud van de tuin.

Onderhoud en doorlopende verbeteringen

Een prachtige tuin vereist regelmatig onderhoud en aandacht. Zorg ervoor dat je tijd en energie investeert in het verzorgen van je planten, het snoeien van bomen en struiken, en het bijhouden van onkruid. Door je tuin goed te onderhouden, zorg je ervoor dat deze er op zijn best uitziet en aan je verwachtingen blijft voldoen. Enkele onderhoudstips zijn:

 • Maai het gazon regelmatig en zorg ervoor dat je het niet te kort maait, om een gezonde grasmat te behouden. (Of kies voor een robotmaaier)
 • Geef planten voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Let daarbij op de specifieke waterbehoefte van elke plantensoort.
 • Voer regelmatig snoeiwerkzaamheden uit om een gezonde groei te bevorderen en een mooie vorm te behouden.
 • Voeg jaarlijks een laagje compost of organisch materiaal toe aan de bodem om de voedingswaarde te verhogen en de structuur te verbeteren.
 • Verwijder onkruid op een milieuvriendelijke manier, bijvoorbeeld door handmatig wieden of het gebruik van een onkruidbrander.

Blijf tot slot openstaan voor nieuwe ideeën en veranderingen. Een tuin is een dynamische ruimte die zich voortdurend ontwikkelt en verandert. Door je tuin flexibel en aanpasbaar te houden, kun je blijven experimenteren en leren, waardoor je tuinervaring alleen maar rijker en bevredigender wordt.

Tot slot

Het verbeteren van je tuin is een must voor het oog. Ook bij een huis kopen of een huis verkopen doet de tuin ertoe. Wanneer je bij het verbeteren van je tuin je behoeften in kaart brengt, een goed doordacht tuinontwerp maakt of laat maken kun je de tuin stapsgewijs aanpakken en transformeren tot een prachtige (en functionele) buitenruimte. Met regelmatig onderhoud en een open houding voor verandering en verbetering, kun je genieten van een tuin die het hele jaar door aantrekkelijk en inspirerend is.

Tuin

Reacties
Categorieën