Stoer en rauw: de industriële woonstijl - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
03/07/2023
2 min
0

Stoer en Rauw: de Industriële Woonstijl

03/07/2023
2 min
0

De industriële stijl is geïnspireerd op de oude fabrieken en lofts van de vorige eeuw. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van ruwe, onafgewerkte materialen zoals beton, baksteen en metaal. Deze materialen geven de ruimte een rauwe en stoere uitstraling. 

> Industrieel interieur kopen? Vergelijk Online!

Vintage meubelstukken

Een ander kenmerk van de industriële stijl is het gebruik van vintage meubelstukken. Oude fabriekslampen, metalen kasten en vintage stoelen zijn populaire items in deze stijl. Door het gebruik van deze oude meubelstukken wordt er een uniek en authentiek karakter aan de ruimte gegeven.

Neutrale kleuren

De kleuren die vaak worden gebruikt in een industriële inrichting zijn neutrale kleuren zoals zwart, grijs, wit en bruin. Deze kleuren zorgen voor een rustige en gebalanceerde uitstraling en vormen een goede basis voor de ruwe materialen en vintage meubelstukken.

Open ruimtes

Ook het gebruik van grote open ruimtes is typerend voor de industriële stijl. De ruimte wordt vaak zo open mogelijk gehouden, met hoge plafonds en grote ramen om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Dit creëert een ruimtelijk en luchtig gevoel.

Oude fabrieken en lofts

Naast het gebruik van ruwe en onafgewerkte materialen wordt er in de industriële stijl ook veel gebruik gemaakt van accessoires en decoratie die passen bij de sfeer van oude fabrieken en lofts. Denk hierbij aan oude industriële lampen, posters met oude fabrieksafbeeldingen en vintage klokken. 

Kenmerken industriële woonstijl op een rij

Hieronder vind je een opsomming van kenmerken van de industriële stijl:

 • Ruw en onafgewerkt: Gebruik van ruwe, onafgewerkte materialen zoals beton, baksteen, metaal en hout met een verweerde uitstraling.
 • Originele elementen: Vaak zijn de originele elementen van een gebouw, zoals pilaren, balken en leidingen, zichtbaar en geïntegreerd in het interieur.
 • Kleuren: Kleurenpalet met veel grijs-, zwart- en bruintinten en soms ook wit en crème.
 • Contrasten: In een industrieel interieur zie je vaak contrasten tussen ruwe, industriële materialen en zachte, comfortabele elementen. Zo wordt bijvoorbeeld een leren bank gecombineerd met een metalen koffietafel, of een grof gebreid kleed met een betonnen vloer.
 • Robuust en stoer: Meubels hebben een robuust en stoer karakter en zijn vaak gemaakt van metaal en/of leer.
 • Rauwe details: In een industrieel interieur vind je vaak ruwe details die verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan onbewerkte stenen muren, zichtbare pijpleidingen, stalen balken of betonnen vloeren.
 • Vintage meubels: Om de industriële sfeer te versterken, worden vaak vintage meubelstukken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een oude werkbank, een vintage leren fauteuil, oude koffers, fabriekslampen, lockers en industriële trolleys.
 • Open ruimtes: Een industrieel interieur heeft vaak een open plattegrond, waarbij de verschillende functies van de ruimte (zoals woonkamer, eetkamer en keuken) naadloos in elkaar overlopen.
 • Hoge plafonds: Omdat industriële gebouwen vaak hoge plafonds hebben, zie je dit ook vaak terug in de industriële woonstijl. Een hoog plafond geeft de ruimte een gevoel van ruimtelijkheid en geeft meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld grote kroonluchters of hanglampen.
 • Lampen: Verlichting speelt een belangrijke rol in de industriële stijl. Grote, stoere lampen, zoals fabriekslampen en industriële hanglampen, worden vaak toegepast. > Bekijk Industriële Verlichting Online
 • Accessoires: De accessoires zijn vaak functioneel en hebben een stoere uitstraling, zoals metalen manden, kisten en rekken.
 • Gebruik van metaal: Metaal is een belangrijk materiaal in de industriële woonstijl en wordt op verschillende manieren toegepast. Zo zie je bijvoorbeeld veel metalen lampen, krukjes, rekken en accessoires.
 • Planten: Planten worden vaak toegepast om een contrast te creëren met het ruwe, industriële karakter van het interieur.
 • Kunst: Kunstwerken met een industrieel thema, zoals prints van oude machines of constructies, passen goed in de stijl.
 • Natuurlijke elementen: Ondanks het gebruik van ruwe materialen, zijn natuurlijke elementen zoals planten en hout ook belangrijk in de industriële woonstijl. Vaak worden bijvoorbeeld planten in metalen potten geplaatst om de ruige sfeer te verzachten en wat kleur toe te voegen.

Tot slot

Al met al is de industriële stijl een stoere en robuuste stijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van ruwe en onafgewerkte materialen en vintage meubelstukken. Het creëert een unieke en authentieke sfeer en is geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes.

> Bekijk hier alle andere woonstijlen voor inspiratie


Reacties
Categorieën