Snellaadpalen: De voordelen en nadelen - Geregeld24
Verduurzamen
Meindert
Verduurzamen
03/05/2023
3 min
0

Snellaadpalen: De voor- en nadelen

03/05/2023
3 min
0

Snellaadpalen zijn een belangrijke ontwikkeling in de wereld van elektrisch rijden. Het opladen van een elektrische auto kan namelijk veel tijd in beslag nemen, en dat is niet altijd wenselijk. Een snellaadpaal biedt dan uitkomst: het is een lader die een veel hoger vermogen biedt dan een normale laadpaal en daardoor veel sneller oplaadt. Maar hoeveel tijdwinst behaal je eigenlijk aan de snellaadpaal? En wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van opladen?

Waarom snelladen? 

Snelladen is een uitkomst wanneer je zo min mogelijk tijd kwijt wilt zijn om je weg te vervolgen. Bijvoorbeeld wanneer je een lange reis maakt voor zaken of op vakantie gaat, en je zo nu en dan (veel) verder moet rijden dan het kilometerbereik van je elektrische auto toelaat. In principe blijf je tijdens het snelladen in de buurt van je auto zodat je snel weer weg kunt. Je gaat even een kop koffiedrinken, of een broodje eten. Eigenlijk best relaxed, zo'n korte pauze.

Hoe snel is snelladen nu echt?

Om te weten te komen hoe snel de snellaadpaal jouw auto precies oplaadt, is het belangrijk om even kort de achterliggende techniek te bespreken. Een moderne snellader biedt 150 tot 350 kW. Hoe hoger het vermogen van de snellaadpaal, hoe sneller deze je auto weer oplaadt. Van 10 tot 80% laden duurt, afhankelijk van de auto, ongeveer 18 minuten tot driekwartier tijd.

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle elektrische auto's geschikt zijn voor snelladen. Dit hangt namelijk af van de accu in je auto. Momenteel zijn alleen auto's uitgerust met de ChaDeMo-standaard geschikt voor snelladen. Vraag dit dus even na bij je dealer of raadpleeg de handleiding van je auto als je het niet zeker weet.

Hoe vaak mag je snelladen?

Hoewel snelladen een ideale oplossing is die elektrisch rijden toegankelijker heeft gemaakt, is het wel zo dat een snellader voor een extra belasting op je accupakket zorgt. Het is dan weer niet zo dat je je batterijen na één keer snelladen al aan gort helpt, maar het is wel belangrijk om ervan bewust te zijn dat snelladen op den duur je accu's als het ware uitput. Wat betreft laden geldt dus nog altijd: hoe langzamer hoe beter.

Om de conditie van je accu en de levensduur van je batterijen te beschermen, kun je bij een snellaadpaal maar tot ongeveer 80% snelladen. Daarna neemt de laadsnelheid af. Dit is doorgaans ook geen probleem: je laadt immers om zo snel mogelijk op je volgende bestemming te komen.

Voordelen van snelladen

Snelladen biedt vooral veel voordelen wanneer je onderweg bent en snel weer verder wilt. Een 'normale' laadsessie kan soms uren duren, terwijl je met snelladen al binnen een half uur weer een aardig stuk op weg kunt zijn. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een lange reis maakt en niet de hele dag wilt kwijt zijn aan het opladen van je auto. Daarnaast kan snelladen ook voordelig zijn wanneer je tijdens je reis onverwacht langer moet rijden dan gepland en je batterij dreigt leeg te raken. Met snelladen kun je dan snel weer genoeg bereik krijgen om je bestemming te bereiken.

Ook voor ondernemers kan snelladen een interessante optie zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijfsauto hebt die veel op de weg zit en je wilt dat je werknemers zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Door gebruik te maken van snelladen kunnen ze snel weer op weg en verliezen ze geen tijd aan langdurig opladen.

Nadelen van snelladen

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan snelladen. Zoals eerder genoemd kan snelladen slecht zijn voor de conditie van je accu en de levensduur van je batterijen. Daarnaast is het opladen via een snellaadpaal over het algemeen duurder dan opladen via een normaal stopcontact of een laadpaal met een lager vermogen. Ook is het niet altijd mogelijk om gebruik te maken van een snellaadpaal, omdat deze niet overal beschikbaar zijn en soms bezet kunnen zijn door andere elektrische auto's.

Een ander nadeel van snelladen is dat het zorgt voor meer hitte-ontwikkeling in de accu. Dit kan vooral problematisch zijn bij warm weer, omdat de accu dan al meer warmte produceert. Door het snelladen kan de temperatuur van de accu nog verder stijgen, wat kan leiden tot schade aan de accu en uiteindelijk tot een kortere levensduur.

Snelladen kan ook zorgen voor een hogere belasting van het elektriciteitsnetwerk, vooral wanneer veel mensen tegelijkertijd gebruik willen maken van een snellaadpaal. Dit kan leiden tot piekbelastingen op het netwerk en kan leiden tot problemen met de stabiliteit van het netwerk.

Tot slot

Snelladen is een handige en efficiënte manier om onderweg snel je elektrische auto op te laden. Het biedt veel voordelen, zoals snelle laadtijden en het vermogen om snel weer op weg te gaan. Echter, er kleven ook een aantal nadelen aan snelladen, zoals hogere kosten, mogelijke schade aan de accu en de belasting van het elektriciteitsnetwerk. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met snelladen en een goede afweging te maken tussen de voordelen en nadelen ervan.

Bekijk ook: Alles wat je moet weten over laadpalen thuis

Bron: Kieskeurig

Reacties
Categorieën