Alles wat je moet weten over verschillende soorten laadpalen voor thuis!  - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/09/2023
2 min
0

Alles wat je moet weten over verschillende soorten laadpalen voor thuis!

02/09/2023
2 min
0

Inleiding laadpalen thuis 

De toenemende populariteit van elektrische auto's betekent dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een laadoplossing voor thuis. Er zijn echter verschillende soorten laadpalen beschikbaar, waardoor het kiezen van de juiste oplossing een uitdaging kan zijn. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten laadpalen en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Wat zijn laadpalen?

Een laadpaal is een apparaat (paal) waarmee je de elektrische auto op kan laden. Het bevat een elektrische aansluiting die aan de auto wordt bevestigd (Kabel met stekkers) en verbinding maakt met het elektriciteitsnet om de accu op te laden.

Waarom is een laadpaal nodig?

Hoewel elektrische voertuigen vaak kunnen worden opgeladen via een gewoon stopcontact, is dit proces traag en niet altijd even handig. Een laadpaal biedt een snellere en gemakkelijker te gebruiken oplossing voor het opladen van jouw auto. Bovendien kun je de laadpaal aansluiten op je eigen elektriciteitsnet, waardoor je altijd toegang hebt tot eigen elektriciteit voor het opladen van je auto. 

Soorten laadpalen

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten.

  • Oplaadpunten voor thuis: Dit zijn compacte en gemakkelijk te installeren laadpalen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik thuis. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en bieden een snelle en betrouwbare oplaadoplossing.
  • Openbare laadpalen: Dit zijn laadpalen die openbaar toegankelijk zijn en vaak te vinden zijn bij winkels, parkeerplaatsen en openbare gebouwen. Ze zijn handig voor het opladen van de auto wanneer je op pad bent.
  • Fast charging stations: Dit zijn laadpalen die sneller laden dan andere soorten laadpalen. Ze zijn ideaal voor mensen die snel willen opladen tijdens langere ritten.

Wat te overwegen bij de keuze van een laadpaal?

Bij het kiezen van een laadpaal is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, waaronder:

  • De beschikbare ruimte: Overweeg waar je de laadpaal wilt installeren en of er voldoende ruimte beschikbaar is.
  • De snelheid van het opladen: Overweeg hoe snel je de auto wilt opladen en of  een fast charging station nodig heeft.
  • De aansluiting op het elektriciteitsnet: Overweeg of je huidige elektriciteitsnet geschikt is voor het aansluiten van een laadpaal. Als dit niet het geval is, kun je overwegen om het elektriciteitsnet te upgraden.
  • De kosten: Laadpalen kunnen variëren in prijs, dus bepaal je budget en de beschikbare opties die binnen dat budget vallen.

Werkgever betaalt de kosten?

Ik heb wel eens een huis verkocht waarbij de kosten door de werkgever werden vergoed voor het nemen van een laadpaal. Die stelde wel als eis dat de elektrische auto op eigen terrein moest staan tijdens het laden. Een eigen oprit op parkeerplaats is dan wel een vereiste. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden mocht dit van toepassing zijn. 

Conclusie

Laadpalen zijn een belangrijk onderdeel van het bezitten van een elektrisch voertuig en bieden een snelle en gemakkelijke oplossing voor het opladen van je auto. Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, dus bepaal je specifieke behoeften en beschikbare opties om de juiste keuze te maken. Vraag je werkgever of die bereid is de installatiekosten voor z'n rekening te nemen of je tegemoet te komen in de kosten voor de aanleg van een eigen (thuis) laadpaal.


> Bekijk ook: Wat heb je nodig voor laadpaal thuis?


Reacties
Categorieën