Worden we ziek van een elektrische auto? - Geregeld24
Auto's
Zo Geregeld
Auto's
02/06/2023
5 min
0

Worden we ziek van een elektrische auto?

02/06/2023
5 min
0

Steeds vaker hoor ik mensen over dit onderwerp praten. Het klinkt ook logisch dat er straling aanwezig is in een elektrische auto. Overal om ons heen bevindt zich straling. Als we alleen al in huis kijken waar steeds meer apparatuur voorzien is van draadloze communicatie en stralingsbronnen. Hier is sinds de elektrische auto de autostraling bijgekomen. De zogenaamde Electro Magnetic Fields, ook wel EMF genoemd.

Bekijk ook de video (Engels)

In de video wordt de straling van een elektrische auto centraal gesteld en de gevolgen voor de gezondheid besproken. Verderop in de video wordt een belangrijke tip gegeven waar je op moet letten wanneer je overweegt een elektrische auto te kopen. Bekijk de video dus tot het einde.

Auto

> Abonneer je hier op het kanaal van Dream or Drive

De elektrische auto lijkt niet meer te stoppen

De opkomst van de elektrische auto lijkt niet meer te stoppen en steeds vaker vervangen we de oude milieuvervuilende auto voor een alternatief. Dat is op dit moment vaak een elektrische auto. Op steeds meer plekken kunnen we de elektrische auto opladen en een laadpaal voor de deur is vaak redelijk snel geregeld. Toch is niet iedereen hier enthousiast over. Electrische auto’s zouden een bron van straling zijn waar mensen last van kunnen krijgen. Vooral bij hoog gevoelige mensen zou dit tot klachten kunnen leiden.

Straling niet zichtbaar

Het gevaar van straling is dat het niet zichtbaar is en de verwachting is dat er geen hele ernstige gevolgen voor de gezondheid zijn, maar dat dachten ze vroeger ook van asbesthoudende materialen. De schade wordt vaak pas na een langere periode zichtbaar. 

Een gemiddeld persoon brengt nou eenmaal veel tijd door in zijn of haar auto, en wordt daarmee voor lange tijd aan straling blootgesteld. De kooiconstructie van auto’s is in de meeste gevallen van metaal, en houdt hiermee de autostraling langer vast waarmee een negatief effect kan worden versterkt. Hoofdpijn, duizeligheid en andere irritaties kunnen het gevolg zijn.

Gevolgen van Electric Magnetic Fields

Over de gevolgen van Electric Magnetic Fields zijn niet alle experts het over eens, maar het klinkt vrij logisch dat straling een effect op ons lichaam en brein heeft. Dat geldt met name ook voor de mobiele telefoon die in veel gevallen 24 uur per dag bij ons in de buurt is. Het gaat in deze video te ver om alle mogelijke gevolgen onder de loep te nemen, maar volgens studies zijn dat er enorm veel. Bij een mobiele telefoon bevindt de accu zich dicht bij het oor wanneer er wordt gebeld. Bij een elektrische auto ligt dit anders en bevinden de accu’s zich steeds vaker onder in de auto. Maar deze accu’s zijn dan ook veel groter. In combinatie met andere draadloze apparatuur in de auto kunnen de negatieve effecten van straling elkaar versterken. 

In een van, de studies komt naar voren dat hoge EMF-waarden bestuurders slaperig maken, en dat is nou juist niet wat je als bestuurder wilt.

Antistraling producten

Bedrijven springen hier handig op in om antistraling producten aan te bieden voor onder andere telefoons, tablets en laptops. Er zijn zelfs antistraling handschoenen en mutsen op de markt en daar blijft het niet bij. Je moet je afvragen in hoeverre dit werkt en of je aan deze gekkigheid mee wilt doen.

Waar gebeurd verhaal

Sommigen noemen de autostraling een zwaar onderschat en miskend probleem waarbij studies inmiddels diverse gezondheidseffecten hebben aangetoond. Hierbij gaat het om puur biologische effecten op het lichaam. Een goede vriend van mij overwoog in de afgelopen periode een elektrische auto aan te schaffen en ondervond al snel de gevolgen van het rijden in verschillende elektrische auto’s. Druk op de borst, pijn in de kaken en hoofdpijn waren de symptomen die naar voren kwamen. Vooral bij het snel accelereren en relatief hard afremmen werden de negatieve effecten op het lichaam erger.

De symptomen waren bij verschillende auto’s niet allemaal hetzelfde. Waarbij bij de ene auto de druk op de borst groter werd, werd bij een andere auto de hoofdpijn erger.

Mensen die klachten ondervinden

Ook online vind ik verschillende forums waarin mensen klachten ondervinden van het rijden in een elektrische auto. Zelfs concentratiestoornissen en verwardheid passeren de revue. In veel gevallen verdwijnen de klachten wanneer ze de auto uitstappen. Hiermee wordt volgens hen een directe link gelegd tussen autostraling en klachten. Draadloze technologie en magnetisme heeft wel degelijk invloed op mensen en mag niet worden onderschat.

Lastig om het verband te leggen

Toch blijkt het voor onderzoekers lastig te zijn om een direct verband te leggen tussen elektromagnetische straling en gezondheidsklachten. Iets wat niet direct kan worden vastgesteld, betekent niet dat het niet aanwezig is. Dat er straling aanwezig is, lijkt me voor iedereen duidelijk, dus hierbij gaat het om de link tussen klachten en straling. Wanneer de klachten verdwijnen als mensen uit de auto stappen, lijkt de link al snel gelegd, maar wetenschappers denken daar anders over. Misschien zijn bepaalde zaken ook niet direct aan elkaar te linken, maar wanneer vage klachten verdwijnen als je uit de auto stapt, lijkt me dit voldoende informatie om die auto niet te kopen, ondanks het feit dat dit nog niet wetenschappelijk is onderbouwd.

Let op autostraling

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een elektrische auto koopt en één daarvan is de autostraling. Houd hier dus rekening mee wanneer je over wilt stappen. De gevolgen zijn groot wanneer je online een nieuwe elektrische auto koopt, en er binnen een paar dagen onverklaarbare klachten ontstaan die je daarvoor niet had. Een gedegen en langere proefrit is dan ook een eerste stap naar de aanschaf een elektrische auto. En dan heb ik het over meerdere dagen. Vraag de autodealer of je de auto een week mag gebruiken voordat je hem definitief koopt. Ook is er speciale apparatuur op de markt waarmee je straling, en dus ook autostraling kan meten. Gedegen onderzoek en een langere periode in de auto geven je meer informatie over de gevolgen voor jou. Waar de één misschien nergens last van heeft, kan het zijn dat de ander ziek wordt.

Klachten nemen toe bij langere ritten

Vooral bij langere ritten blijken de klachten toe te nemen, dus doe met deze kennis je voordeel en maak een lange rit voordat je beslist. Een duurzame auto is natuurlijk fantastisch maar gezondheid is net zo belangrijk. Daarnaast vraag ik me af in hoeverre de elektrische auto’s van nu wel écht duurzaam zijn. Dat zal op langere termijn moeten blijken. 

Belangrijkste tip voor aanschaf elektrische auto

De belangrijkste tip  is dan ook: Vraag de autodealer of je de auto een paar dagen of een week mag gebruiken en maak een paar lange ritten voordat je hem koopt!

Wanneer we kijken naar stralingshoeveelheden wordt vaak per apparaat of eenheid het percentage straling berekend. Maar in hoeverre is dit betrouwbaar, en vergeten we niet iets? In principe zou je alle straling bij elkaar op moeten tellen en dan zouden we misschien tot een hele andere conclusie komen. Steeds meer apparaten maken verbinding met bijvoorbeeld je telefoon. Kijk maar eens in huis hoeveel apparaten er staan die op Wifi zijn aangesloten. Het is dus te kort door de bocht om van enkel één apparaat de stralingshoeveelheid te berekenen als maatstaaf voor de gezondheid. 

Wat is jouw ervaring met een elektrische auto?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met een elektrische auto en de klachten die je daarvan hebt ervaren. Of misschien vind je het allemaal maar gezeur en heb je nergens last van. Deel je mening maar blijf wel netjes en respectvol naar anderen toe, anders wordt je reactie verwijderd.

AutoAuto

Reacties
Categorieën