Senioren achtergesteld op woningmarkt - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
02/06/2023
1 min
0

Senioren achtergesteld op de huizenmarkt!

02/06/2023
1 min
0

Levensloop-bestendige woningen voor ouderen krijgen onvoldoende aandacht bij nieuwbouw. Dit zorgt voor een extra hindernis in de doorstroming op de woningmarkt. Dit is de conclusie van de brancheorganisatie voor makelaars NVM na onderzoek.

De NVM analyseerde 140.000 verhuizingen binnen de Nederlandse koopsector en hield een enquête onder aangesloten makelaars. Hieruit bleek dat ouderen zich op de woningmarkt anders gedragen dan jongere generaties. De woonvoorkeuren zijn anders, evenals de afstand waarbinnen senioren verhuizen.

Te weinig aandacht voor ouderen

Ruim twee derde van de deelnemende NVM-Makelaars geeft aan dat er in hun regio nog te weinig aandacht is voor de wensen van ouderen in de woningbouw. Dit terwijl zowel de vergrijzende Nederlandse bevolking als de complete woningmarkt voordeel zouden hebben van het bouwen van meer levensloopbestendige woningen. Door te bouwen voor de doorstroming van ouderen kan de woningmarkt voor woningzoekers van alle generaties openen. Minister De Jonge (Volkshuisvesting) heeft opgenomen in het programma 'Wonen en zorg voor ouderen' dat een derde deel van de te realiseren 900.000 huizen (tot 2030) geschikt moet zijn voor ouderen.

Kleiner en goedkoper wonen

Een ruime meerderheid van senioren koopt bij verhuizing een goedkopere woning dan degene die ze achterlaten. Dit komt niet alleen doordat ze vaak kleiner gaan wonen, maar ook omdat ze zo vermogen kunnen vrijmaken voor leuke activiteiten of als aanvulling op hun pensioen. Doorstromers van 65 tot 75 jaar betalen gemiddeld 65.000 euro minder voor hun nieuwe woning dan het bedrag waarvoor hun oude huis wordt verkocht. Oudere doorstromers zijn daarbij niet geneigd om vaker te overbieden ondanks de stap naar een goedkopere woning. 

De Vereniging Eigen Huis roept de politiek en gemeenten op om in hun woon- en zorgvisies meer aandacht te besteden aan deze grote en groeiende groep huiseigenaren en hen actief te betrekken bij het opstellen ervan. In de woon- en zorgvisies moeten duidelijke prestatieafspraken worden opgenomen voor de bouw van voldoende, passende seniorenwoningen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Bron: VeH

Reacties
Categorieën