Cirkelzaag kopen - Alles wat je moet weten! - Geregeld24
Gereedschap
Zo Geregeld
Gereedschap
04/04/2023
9 min
0

Cirkelzaag kopen: Alles wat je moet weten!

04/04/2023
9 min
0

Waar let je op bij het kopen van een Cirkelzaag?

Cirkelzagen zijn veelzijdige en krachtige gereedschappen die onmisbaar zijn voor zowel doe-het-zelvers als professionals. Ze zijn perfect voor het uitvoeren van diverse zaagklussen, zoals het zagen van hout en kunststof en andere materialen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van cirkelzagen, de verschillende soorten die beschikbaar zijn, veiligheidsmaatregelen en geven we tips voor het kiezen van de juiste cirkelzaag die bij jouw behoefte past. Eerst even dit!

Wat is een cirkelzaag?

Een cirkelzaag is een elektrisch gereedschap met een rond zaagblad dat snel roteert om verschillende materialen te zagen. Het zaagblad bestaat uit tanden die langs de omtrek zijn verdeeld en is ontworpen om snel en efficiënt door het werkstuk te snijden. Cirkelzagen zijn beschikbaar in zowel snoer- als accuvarianten.

Soorten cirkelzagen

Er zijn verschillende soorten cirkelzagen op de markt, waaronder:

 • Handcirkelzaag: Dit is de meest voorkomende en draagbare variant, ideaal voor het zagen van rechte lijnen en het uitvoeren van diverse zaagklussen op locatie.
 • Tafelcirkelzaag: Deze is gemonteerd op een tafel en ideaal voor nauwkeurige en stabiele zaagsneden, vooral bij het werken met grotere werkstukken.
 • AfkortzaagHoewel het technisch gezien een andere soort zaag is, gebruikt het ook een cirkelvormig zaagblad en is het ontworpen voor het maken van nauwkeurige verstek- en afschuiningssneden.
 • Duikzaag: Een duikzaag maakt het mogelijk om het zaagblad in het materiaal te laten 'duiken', waardoor je midden in een werkstuk kunt beginnen met zagen zonder eerst een rand te hoeven zagen.

> Bekijk en vergelijk Cirkelzagen Online

Kenmerken van een cirkelzaag

Enkele belangrijke kenmerken van een cirkelzaag zijn:

 • Vermogen: Het vermogen van een cirkelzaag wordt gemeten in watt (voor snoermodellen) of volt (voor accu-aangedreven modellen) en bepaalt de kracht en prestaties van de zaag.
 • Zaagbladgrootte: De diameter van het zaagblad is belangrijk omdat dit de maximale zaagdiepte en -capaciteit bepaalt.
 • Verstelbare zaagdiepte en -hoek: Een cirkelzaag met verstelbare zaagdiepte en -hoek biedt meer veelzijdigheid en maakt het mogelijk om verschillende soorten sneden te maken.
 • Veiligheidsvoorzieningen: Zoek naar cirkelzagen met veiligheidsvoorzieningen zoals een bladrem, een beschermkap en een veiligheidsschakelaar om het risico op ongevallen te minimaliseren.
 • Stofafzuiging: Een goede stofafzuiging is belangrijk om je werkruimte schoon te houden en de zichtbaarheid tijdens het zagen te verbeteren.
 • Ergonomie en gebruiksgemak: Kies een cirkelzaag met een comfortabele grip en een goed uitgebalanceerd ontwerp om vermoeidheid tijdens langdurig gebruik te verminderen.

Veiligheidstips bij het gebruik van een cirkelzaag

Het is belangrijk om de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen bij het werken met een cirkelzaag:

 • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen.
 • Zorg ervoor dat je werkstuk goed is vastgeklemd of ondersteund voordat je begint met zagen.
 • Gebruik het juiste zaagblad voor het materiaal dat je zaagt.
 • Houd je vingers uit de buurt van het draaiende zaagblad en zorg dat je een stevige grip op de cirkelzaag hebt.
 • Schakel de cirkelzaag uit en haal de stekker uit het stopcontact of verwijder de accu voordat je het zaagblad of andere onderdelen vervangt.

Hoe kies je de juiste cirkelzaag?

Bij het kiezen van een cirkelzaag zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

Bepaal je behoeften

Het kiezen van de juiste cirkelzaag op basis van je behoeften is cruciaal om ervoor te zorgen dat je efficiënt en veilig kunt werken. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het bepalen van je behoeften en het kiezen van het juiste type cirkelzaag:

 • Soorten zaagklussen: Denk na over de soorten zaagklussen die je van plan bent uit te voeren. Dit kunnen bijvoorbeeld rechte sneden zijn, het zagen van plaatmateriaal, het inkorten van balken, of het maken van verstek- en afschuiningssneden. Sommige cirkelzagen zijn beter geschikt voor bepaalde toepassingen dan andere, dus het is belangrijk om een cirkelzaag te kiezen die past bij de klussen die je wilt uitvoeren.
 • Materiaalsoort: Overweeg met welke materialen je wilt werken, zoals hout, metaal, kunststof of composietmaterialen. Verschillende cirkelzagen en zaagbladen zijn ontworpen om beter te presteren op specifieke materialen, dus zorg ervoor dat je een cirkelzaag kiest die compatibel is met het materiaal dat je gaat zagen.
 • Frequentie van gebruik: Denk na over hoe vaak je de cirkelzaag zult gebruiken. Als je de zaag slechts af en toe gebruikt voor kleine klussen, kan een eenvoudigere en goedkopere cirkelzaag voldoende zijn. Als je de cirkelzaag echter dagelijks of voor zwaardere klussen gebruikt, is het belangrijk om te investeren in een duurzamer en krachtiger model.
 • Mobiliteit: Als je vaak op verschillende locaties werkt, kan een draagbare cirkelzaag met een accu handiger zijn dan een model met snoer. Accu-aangedreven cirkelzagen bieden meer bewegingsvrijheid en zijn gemakkelijk te vervoeren.
 • Nauwkeurigheid en afwerking: Als nauwkeurigheid en een goede afwerking belangrijk zijn voor je zaagklussen, overweeg dan een cirkelzaag met functies zoals een lasergeleider, een parallelgeleider of een geleiderail. Deze functies helpen je om rechte en nauwkeurige sneden te maken.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je beter bepalen wat voor soort cirkelzaag het beste bij je behoeften past.

Vermogen en zaagcapaciteit

Het vermogen en de zaagcapaciteit van een cirkelzaag zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste cirkelzaag. Hier zijn enkele aspecten om over na te denken:

 • Vermogen: Het vermogen van een cirkelzaag bepaalt hoe krachtig de motor is en hoe goed de zaag door verschillende materialen kan snijden. Het vermogen wordt meestal gemeten in watt voor snoermodellen en in volt voor accu-aangedreven modellen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de cirkelzaag. Voor lichte tot middelzware zaagklussen is een cirkelzaag met een vermogen van 1000 tot 1500 watt meestal voldoende. Voor zwaardere klussen of het zagen van hardere materialen, zoals hardhout is een cirkelzaag met een hoger vermogen, vanaf 1800 watt, aan te raden.
 • Zaagbladgrootte: De grootte van het zaagblad heeft invloed op de zaagcapaciteit van de cirkelzaag. Grotere zaagbladen hebben een grotere zaagdiepte, wat betekent dat ze in staat zijn om dikkere materialen te zagen. Veel voorkomende zaagbladgroottes zijn 165 mm, 185 mm en 235 mm. Kies een zaagbladgrootte die past bij de dikte van de materialen waarmee je van plan bent te werken.
 • Zaagsnelheid: De snelheid waarmee het zaagblad draait, gemeten in omwentelingen per minuut (RPM), heeft invloed op de kwaliteit van de zaagsnede en de snelheid waarmee je kunt werken. Een hogere RPM betekent meestal een snellere en schonere zaagsnede. Houd er rekening mee dat sommige materialen, zoals kunststof of dunne platen, een lagere zaagsnelheid vereisen om smelten of scheuren te voorkomen.
 • Verstelbare zaagdiepte en -hoek: De mogelijkheid om de zaagdiepte en -hoek aan te passen, biedt extra veelzijdigheid bij het zagen van verschillende materialen en het maken van verschillende soorten sneden. Zorg ervoor dat de cirkelzaag die je kiest, voldoende aanpassingsmogelijkheden heeft om aan je zaagbehoeften te voldoen.

Door rekening te houden met het vermogen en de zaagcapaciteit van een cirkelzaag, kun je een model kiezen dat effectief is voor de materialen waarmee je van plan bent te werken en dat je in staat stelt om je zaagklussen efficiënt en nauwkeurig uit te voeren.

Budget bepalen

Het budget speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een cirkelzaag. Er zijn cirkelzagen beschikbaar in verschillende prijsklassen, en het is belangrijk om een model te vinden dat aan je eisen voldoet zonder je budget te overschrijden. Hier zijn enkele tips om je te helpen een cirkelzaag te kiezen die binnen je budget valt:

 • Bepaal je budget: Voordat je begint met winkelen, is het belangrijk om een duidelijk budget in gedachten te hebben. Dit helpt je om gerichter te zoeken en voorkomt dat je te veel uitgeeft aan een cirkelzaag.
 • Vergelijk prijzen: Zodra je je budget hebt vastgesteld, vergelijk je de prijzen van verschillende cirkelzagen die aan je eisen voldoen. Dit kan je helpen om een model te vinden dat binnen je prijsklasse valt en toch de functies biedt die je nodig hebt.
 • De kosten op lange termijn: Bij het kiezen van een cirkelzaag op basis van je budget, is het belangrijk om ook rekening te houden met de kosten op lange termijn, zoals onderhoud, vervangende zaagbladen en accessoires. Een goedkopere cirkelzaag kan op korte termijn aantrekkelijk zijn, maar als deze meer onderhoud vereist of minder duurzaam is, kunnen de kosten op lange termijn hoger uitvallen.
 • Aanbiedingen en kortingen: Houd tijdens het winkelen je ogen open voor aanbiedingen, kortingen of speciale pakketten. Dit kan je helpen om een kwalitatief hoogwaardige cirkelzaag te vinden die binnen je budget valt.
 • Prijs kwaliteitverhouding: Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor het goedkoopste model te gaan, is het belangrijk om de verhouding tussen prijs en kwaliteit in overweging te nemen. Een cirkelzaag van hogere kwaliteit kan op de lange termijn een betere investering zijn, omdat deze langer meegaat en betere prestaties levert.

Door rekening te houden met je budget en zorgvuldig onderzoek te doen naar de verschillende cirkelzagen op de (online) markt, kun je een model vinden dat aan je eisen voldoet en toch binnen je prijsklasse valt. 

Merk en kwaliteit

Het kiezen van een cirkelzaag van een betrouwbaar merk met een goede reputatie voor kwaliteit en duurzaamheid kan je helpen om een zaag te vinden die lang meegaat en betrouwbaar presteert. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van een cirkelzaag op basis van merk en kwaliteit:

 • Doe onderzoek naar merken: Voordat je een cirkelzaag koopt, doe je onderzoek naar verschillende merken en hun reputatie op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Enkele bekende merken van cirkelzagen zijn onder andere DeWalt, Makita, Bosch, Festool en Milwaukee. Deze merken staan bekend om hun betrouwbare en duurzame gereedschappen maar ook andere merken hebben goede reviews.
 • Lees recensies: Zoek naar recensies van professionals en andere gebruikers om een idee te krijgen van de prestaties, kwaliteit en betrouwbaarheid van de cirkelzaag die je overweegt. Let op eventuele terugkerende problemen of klachten die in meerdere recensies worden genoemd.
 • Vraag om aanbevelingen: Praat met vrienden, collega's of professionals in de branche om aanbevelingen te krijgen voor betrouwbare merken en modellen van cirkelzagen. Hun ervaringen kunnen je helpen bij het kiezen van een cirkelzaag die aan je eisen voldoet.
 • Garantie en klantenservice: Een betrouwbaar merk biedt doorgaans een goede garantie en klantenservice. Controleer de garantievoorwaarden van de cirkelzaag die je overweegt en zorg ervoor dat je vertrouwen hebt in de ondersteuning die het merk biedt.
 • Kwaliteit van de materialen en constructie: Let op de kwaliteit van de materialen en de constructie van de cirkelzaag. Een cirkelzaag van hoge kwaliteit heeft doorgaans een robuuste constructie en is gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen slijtage.

Door een cirkelzaag van een betrouwbaar merk met een goede reputatie voor kwaliteit en duurzaamheid te kiezen, en reviews te bekijken vergroot je de kans op een bevredigende aankoop. Een kwalitatief hoogwaardige cirkelzaag zal je helpen om je zaagklussen efficiënt en nauwkeurig uit te voeren en zal je op de lange termijn goed van dienst zijn.

Extra functies

Bij het kiezen van een cirkelzaag zijn er extra functies die het gebruiksgemak, de veiligheid en de efficiëntie kunnen verbeteren. Overweeg welke extra functies belangrijk zijn voor jou voordat je een beslissing neemt. Hier zijn enkele extra functies die je misschien wilt overwegen:

 • Lasergeleider: Een lasergeleider projecteert een rechte lijn op het materiaal dat je zaagt, waardoor je gemakkelijker nauwkeurige en rechte sneden kunt maken. Dit kan vooral handig zijn voor beginners of voor het uitvoeren van complexe zaagklussen.
 • Stofafzuiging: Stofafzuiging helpt om stof en zaagsel weg te voeren van het werkgebied, waardoor de zichtbaarheid en netheid wordt verbeterd en de blootstelling aan schadelijk stof wordt verminderd. Zoek naar een cirkelzaag met een ingebouwde stofafzuigpoort die op een stofzuiger of stofafzuigsysteem kan worden aangesloten.
 • Gemakkelijk verwisselbaar zaagblad: Een gemakkelijk verwisselbaar zaagblad maakt het eenvoudig om zaagbladen te vervangen of te wisselen tussen verschillende soorten zaagbladen, afhankelijk van de materialen waarmee je werkt. Zoek naar een cirkelzaag met een gereedschapsloos zaagbladwisselsysteem of een eenvoudig te gebruiken vergrendelingsmechanisme.
 • Elektrische rem: Een elektrische rem stopt het zaagblad snel wanneer je de trekker loslaat, wat de veiligheid tijdens het gebruik verbetert. Deze functie kan helpen om onbedoelde sneden of verwondingen te voorkomen.
 • Verstelbare zaaghoek: De mogelijkheid om de zaaghoek aan te passen, biedt extra veelzijdigheid bij het zagen van verschillende materialen en het maken van verschillende soorten sneden, zoals verstek- of afschuiningssneden. Zorg ervoor dat de cirkelzaag die je kiest, voldoende aanpassingsmogelijkheden heeft om aan je zaagbehoeften te voldoen.
 • Soft-start en variabele snelheidsregeling: Een soft-start functie zorgt ervoor dat de cirkelzaag langzaam op gang komt, wat het risico op terugslag vermindert en meer controle biedt tijdens het zagen. Variabele snelheidsregeling stelt je in staat om de snelheid van het zaagblad aan te passen aan verschillende materialen en zaagsnedes, wat het gemakkelijker maakt om nauwkeurige en consistente resultaten te bereiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat extra functies meestal leiden tot een hogere prijs, dus overweeg zorgvuldig welke functies je echt nodig hebt en welke je kunt missen. Overweeg ook de grootte en het gewicht van de cirkelzaag, omdat dit van invloed kan zijn op het gebruiksgemak en de draagbaarheid.

> Bekijk en vergelijk Cirkelzagen Online

Tot slot

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden om een cirkelzaag te kiezen groot. Door de verschillende soorten cirkelzagen, hun kenmerken en veiligheidsaspecten te begrijpen, ben je beter voorbereid om de juiste cirkelzaag voor je behoeften te kiezen.

Het is dan ook raadzaam om beoordelingen en aanbevelingen van andere gebruikers te bekijken voordat je een cirkelzaag koopt. Dit kan je helpen om meer te weten te komen over de betrouwbaarheid, prestaties en duurzaamheid van verschillende modellen en merken.

"STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!" Klik hier voor meer info >>

Klussen

Anderen zochten ook naar: Decoupeerzaag, Handzaag, Recipozaag, Accuboormachine, Klopboormachine, Kolomboormachine, Boorhamer en Slagmoersleutel.

Reacties
Categorieën