Eenvoudig zelf Steigerhouten Tuinmeubelen maken met dit Handige Stappenplan - Geregeld24
Doe het zelf Bouwprojecten en Klussen
Zo Geregeld
Doe het zelf Bouwprojecten en Klussen
04/02/2023
8 min
0

Zelf Steigerhouten Tuinmeubelen maken met dit Handige Stappenplan

04/02/2023
8 min
0

Steigerhouten tuinmeubelen zijn een stijlvolle en duurzame optie voor jouw buitenruimte. Deze meubelen hebben een rustieke uitstraling en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan jouw specifieke behoeften. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je het beste steigerhouten tuinmeubelen kunt maken en geven we tips en adviezen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Stappenplan tuinmeubelen van steigerhout maken

Hieronder hebben we een handig stappenplan voor je uitgewerkt waarin we je stap voor stap meenemen door het proces om jouw droomproject te voltooien. 

Stap 1: Het kiezen van het juiste hout

Kies voor steigerhout van goede kwaliteit. Let erop dat het hout niet krom is getrokken, geen scheuren of splinters heeft en behandeld is tegen vocht, schimmel en insecten. 

Wanneer je steigerhout gaat kopen, let er dan op dat het hout niet krom is getrokken. Dit kan gebeuren als het hout te lang heeft blootgestaan aan vocht of als het niet goed is gedroogd. Een krom stuk hout kan ervoor zorgen dat je meubelen niet goed passen en dat de stabiliteit van het meubel in gevaar komt.

Controleer ook of het hout geen scheuren of splinters heeft. Splinters kunnen pijnlijk zijn en scheuren kunnen ervoor zorgen dat het hout sneller kapot gaat.

Ook is het belangrijk om te kiezen voor steigerhout dat behandeld is tegen vocht, schimmel en insecten. Door het behandelen van het hout wordt de levensduur van de meubelen verlengd en blijven ze er langer mooi uitzien.

Het is verstandig om de steigerhouten planken grondig te inspecteren voordat je ze koopt. Vraag de verkoper naar de herkomst van het hout en vraag of het behandeld is. Kies voor hout dat afkomstig is van duurzame bronnen en vraag naar de garantievoorwaarden van de verkoper.

Door aandacht te besteden aan de kwaliteit van het hout bij het kiezen van steigerhout voor het maken van tuinmeubelen, kun je er zeker van zijn dat je meubelen stabiel, duurzaam en mooi zijn en blijven.

Stap 2: Het ontwerpen van de meubelen

Bepaal welke meubelen je wilt maken en ontwerp deze zelf of gebruik de juiste bouwtekeningen. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de meubelen die je wilt maken voordat je begint met de bouw.

Begin met het bepalen van welke meubelen je wilt maken. Wil je bijvoorbeeld een tafel met bijpassende stoelen, een bankje of een ligbed? Door van tevoren te bepalen welke meubelen je wilt maken, kun je gericht op zoek gaan naar de benodigde materialen en kun je een plan van aanpak maken. 

Als je niet zelf het ontwerp kunt maken, vind je hier meer informatie over het downloaden van de juiste bouwtekening voor jouw project. 

 Het is belangrijk om bij het ontwerpen van de meubelen rekening te houden met de beschikbare ruimte in je tuin. Zorg ervoor dat de meubelen goed passen bij de omgeving en dat er voldoende ruimte is om te bewegen en te zitten.

Door een duidelijk ontwerp te hebben voordat je begint met bouwen, kun je ervoor zorgen dat de meubelen er niet alleen mooi uitzien, maar ook functioneel en praktisch zijn voor gebruik in je tuin. 

Stap 3: Het meten en zagen van het hout

Meet de afmetingen van de verschillende onderdelen van de meubelen en teken deze af op het steigerhout. Zaag vervolgens het hout op maat met een cirkelzaag of handzaag.

Het is belangrijk om nauwkeurig te meten en te zagen om ervoor te zorgen dat de meubelen goed in elkaar passen en stabiel zijn. Begin met het meten van de afmetingen van de verschillende onderdelen van de meubelen. Bij het maken van een tafel bijvoorbeeld, meet je de lengte, breedte en hoogte van de tafel en de poten. Schrijf deze afmetingen op zodat je later het steigerhout op de juiste maat kunt zagen. 

Teken vervolgens de afmetingen van de verschillende onderdelen af op het steigerhout. Dit kun je doen met een potlood en een liniaal. Zorg ervoor dat je de afmetingen nauwkeurig aftekent om ervoor te zorgen dat het hout op de juiste maat wordt gezaagd.

Zaag het steigerhout vervolgens op maat met een cirkelzaag of handzaag. Gebruik hierbij altijd de juiste beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Het is belangrijk om het hout recht en haaks af te zagen, zodat de meubelen goed in elkaar passen en stabiel zijn.

Als je niet zeker bent van je zaagkunsten, kun je ervoor kiezen om het hout op maat te laten zagen bij een bouwmarkt of houthandel. Dit kan je tijd en moeite besparen en zorgt ervoor dat het hout op de juiste maat wordt geleverd.

Door nauwkeurig te meten en te zagen, kun je ervoor zorgen dat de steigerhouten tuinmeubelen er niet alleen mooi uitzien, maar ook functioneel en stevig zijn voor gebruik in je tuin.

Stap 4: Het voorboren en monteren van het hout

Boor voor in het hout om te voorkomen dat het hout splijt bij het bevestigen van schroeven. Monteer vervolgens de verschillende onderdelen aan elkaar met behulp van schroeven.

Begin met het voorboren van gaten in het steigerhout. Dit voorkomt dat het hout splijt bij het bevestigen van schroeven. Gebruik hiervoor een boor met de juiste diameter voor de schroeven die je gebruikt. Zorg ervoor dat je niet te diep boort en dat het gat iets kleiner is dan de schroef, zodat deze stevig vast komt te zitten.

Monteer vervolgens de verschillende onderdelen aan elkaar met behulp van schroeven. Zorg ervoor dat je de schroeven op de juiste plekken plaatst om ervoor te zorgen dat de meubelen stevig en stabiel zijn. Gebruik bij voorkeur roestvrijstalen schroeven die geschikt zijn voor buitengebruik en die langdurig bestand zijn tegen vocht.

Als je meubelen maakt die uit meerdere delen bestaan, zoals een bank of stoel, monteer dan eerst de basis en voeg daarna de armleuningen en rugleuningen toe. Gebruik hierbij een waterpas om ervoor te zorgen dat de meubelen recht en stabiel zijn. 

Als je meubelen maakt met schuine poten, zoals een schommelbank, gebruik dan schoren om extra stevigheid te creëren. Dit voorkomt dat de poten gaan wiebelen of instabiel worden.

Door het voorboren en zorgvuldig monteren van het steigerhout, kun je ervoor zorgen dat je meubelen stevig en duurzaam zijn. Het gebruik van hoogwaardige materialen en geschikte RVS schroeven zorgt ervoor dat de meubelen bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en langer meegaan.

Stap 5: Het schuren van het hout

Schuur het hout zorgvuldig om eventuele splinters en ruwe plekken te verwijderen en om het hout glad te maken.

Begin met het schuren van het hout met een grove korrel schuurpapier om ruwe plekken en splinters te verwijderen. Gebruik hierna een fijnere korrel om het hout glad te maken en de oppervlakte af te werken. Let erop dat je alle hoeken en randen meeneemt in het schuren om een gladde afwerking te krijgen.

Na het schuren kun je het hout afstoffen met een droge doek. Als je het hout een extra beschermlaag wilt geven, kun je ervoor kiezen om het te behandelen met beits of lak. (Stap 6) Dit zorgt niet alleen voor extra bescherming tegen vocht en weersinvloeden, maar kan ook bijdragen aan de uitstraling van de meubelen.

Het schuren van het hout kan tijdrovend zijn, maar het is belangrijk om deze stap niet over te slaan om de duurzaamheid en het comfort van de meubelen te waarborgen. Door het schuren en afwerken van het hout krijgen de meubelen een mooie, gladde afwerking en worden ze beter beschermd tegen weersinvloeden en slijtage.

Stap 6: Het afwerken van het hout

Kies een geschikt product om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring, zoals een transparante of gekleurde beits, lak of olie.

Stap 6 van het stappenplan om tuinmeubelen te maken van steigerhout is het afwerken van het hout. Het afwerken van het hout is belangrijk om het te beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring. Door het hout te behandelen met een geschikt product blijven de meubelen langer mooi en behouden ze hun kleur.

Er zijn verschillende producten op de markt om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring, zoals transparante of gekleurde beits, lak of olie. Transparante beits wordt vaak gebruikt om de natuurlijke kleur van het hout te behouden, terwijl gekleurde beits kan worden gebruikt om het hout een andere kleur te geven. Lak wordt vaak gebruikt voor een glanzende afwerking en extra bescherming tegen slijtage. Olie kan worden gebruikt om het hout te voeden en te beschermen tegen vocht en schimmel.

Voordat je begint met het aanbrengen van de afwerklaag, is het belangrijk om het hout schoon te maken en te drogen. Gebruik hiervoor een vochtige doek om het hout af te nemen en laat het vervolgens goed drogen voordat je begint met de behandeling.

Breng de afwerklaag aan met een kwast, roller of spray. Zorg ervoor dat je de laag gelijkmatig aanbrengt en dat er geen druppels ontstaan. Het is belangrijk om de afwerklaag te laten drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking voordat je de meubelen gebruikt.

Het afwerken van het hout is een belangrijke stap om de levensduur van de meubelen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er mooi uit blijven zien. Het kiezen van het juiste product is daarbij essentieel. Het is aan te raden om te kiezen voor een product dat geschikt is voor buitengebruik en dat specifiek is ontworpen voor steigerhout. 

Stap 7: Het toevoegen van accessoires

Voeg eventueel kussens, decoraties of andere accessoires toe om de steigerhouten meubelen comfortabeler en stijlvoller te maken.

Stap 7 van het stappenplan om tuinmeubelen te maken van steigerhout is het toevoegen van accessoires. Door accessoires toe te voegen aan de steigerhouten meubelen, maak je ze niet alleen comfortabeler, maar ook stijlvoller en persoonlijker.

Er zijn verschillende accessoires die je kunt toevoegen aan de meubelen, zoals kussens, plaids, tafellinnen en decoraties. Kussens zijn vooral handig voor stoelen en banken, omdat ze zorgen voor extra comfort. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en patronen, zodat je ze kunt aanpassen aan de stijl van je tuin. Plaids zijn ook een mooie toevoeging aan steigerhouten meubelen, vooral als je 's avonds nog buiten wilt zitten. Ze zorgen niet alleen voor extra warmte, maar ook voor een gezellige sfeer.

Tafellinnen is een ander accessoire dat je kunt toevoegen aan de meubelen. Het zorgt voor een mooie aankleding van de tafel en kan worden gebruikt om de kleuren van de kussens en plaids te matchen. Er zijn verschillende soorten tafellinnen verkrijgbaar, van katoen tot linnen en van effen tot gedessineerd.

Decoraties zijn ook een mooie manier om de steigerhouten meubelen aan te kleden. Denk bijvoorbeeld aan kaarsen, lantaarns, vazen, bloempotten en beelden. Door decoraties toe te voegen, maak je de meubelen nog persoonlijker en creëer je een gezellige sfeer in de tuin. 

Het toevoegen van accessoires is een leuke en makkelijke manier om steigerhouten meubelen aan te kleden en te personaliseren. Door de accessoires af te stemmen op de stijl van je tuin, creëer je een harmonieus geheel en kun je optimaal genieten van je tuinmeubelen.

Extra Tips en Adviezen voor het zelf maken van Steigerhouten Tuinmeubelen

  • Gebruik altijd beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, bij het werken met hout en gereedschap.
  • Meet altijd zorgvuldig en markeer het hout voordat je gaat zagen. Dit voorkomt fouten en verspilling van materialen.
  • Kies voor stevige en duurzame bevestigingsmaterialen, zoals RVS schroeven, om ervoor te zorgen dat jouw meubelstukken veilig en stabiel zijn.
  • Werk in een goed geventileerde ruimte en vermijd het inademen van zaagsel en stof.
  • Overweeg het gebruik van een afwerkingsmiddel met een UV-beschermer om te voorkomen dat het hout verkleurt door zonlicht.
  • Overweeg het gebruik van wielen of handvatten om jouw meubelen gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen.
  • Experimenteer met verschillende afwerkingstechnieken, zoals het creëren van een verweerde look door het hout te schuren of te verbranden.

Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden en maak gebruik van handige bouwtekeningen om een succes van jouw project te maken en laat je familie en vrienden versteld staan van jouw bouwkwaliteiten. 

> Bekijk meer informatie over het gebruik van de juiste bouwtekeningen.

Tot slot

Door het volgen van deze stappen, tips en de juiste bouwtekeningen te gebruiken kun je zelf een prachtig steigerhouten tuinmeubel maken die jarenlang meegaan. Steigerhouten meubelen zijn een duurzame en stijlvolle optie voor jouw tuin, patio of balkon en kunnen worden aangepast aan jouw persoonlijke stijl en behoeften. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen unieke meubelstuk van steigerhout.

Veel Succes!

"STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!" Klik hier voor meer info >>

KlussenKlussen

Reacties
Categorieën