Welk soort handzagen zijn er en welke moet ik kiezen? - Geregeld24
Gereedschap
Zo Geregeld
Gereedschap
04/04/2023
5 min
0

Handzaag kopen: Welk soort handzagen zijn er en welke moet ik kiezen?

04/04/2023
5 min
0

Verschillende handzagen en waarvoor ze worden gebruikt? 

Handzagen zijn handgereedschappen die worden gebruikt om verschillende soorten materialen, zoals hout, metaal en kunststof, te zagen. Er zijn veel verschillende soorten handzagen, elk met zijn eigen kenmerken en specificaties, geschikt voor specifieke taken. 

> Vergelijk Handzagen Online

Hier zijn enkele van de meest populaire handzaagtypes, hun kenmerken en toepassingen:

Universele handzaag (ook wel schulpzaag genoemd)

Dit is een van de meest voorkomende zagen en wordt voornamelijk gebruikt voor het zagen van hout. De universele handzaag heeft grote tanden en is ideaal voor het zagen van hout in de lengterichting (schulpen) en dwars op de houtnerf (afkorten). Deze zaag is geschikt voor algemeen gebruik in de bouw, timmerwerk en doe-het-zelfprojecten.

Kapzaag

De kapzaag heeft fijnere tanden en wordt gebruikt voor precisiewerk, zoals het zagen van verstekken en het maken van meubels. Het is ideaal voor het maken van nauwkeurige, schone sneden in hout en andere materialen, en de verstevigde rug zorgt voor extra stabiliteit tijdens het zagen.

Toortzaag

De toortzaag heeft een smal, taps toelopend blad en wordt gebruikt voor het zagen van bochten en uitsparingen in hout. Het is geschikt voor het maken van decoratieve vormen, het uitsnijden van gaten en het volgen van patronen op houtoppervlakken.

Metaalzaag (ook wel ijzerzaag genoemd)

De metaalzaag heeft een fijngetande, smal blad en wordt gebruikt voor het zagen van metalen buizen, staven en platen. Het is ook geschikt voor het zagen van harde kunststoffen en sommige andere materialen. Het frame is vaak verstelbaar, zodat u verschillende lengtes zaagbladen kunt gebruiken.

Japanse zaag (Dozuki, Ryoba, Kataba)

Japanse zagen zijn uniek omdat ze snijden op de trekbeweging, in tegenstelling tot westerse zagen die snijden op de duwbeweging. Japanse zagen hebben dunne, flexibele bladen en zeer scherpe tanden, wat resulteert in zeer nauwkeurige en schone sneden. Ze zijn populair voor fijn houtwerk, zoals meubelmakerij en houtsnijwerk.

Handzaag kopen: Waar moet ik op letten?

Bij het kopen van een handzaag zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je het juiste gereedschap voor jouw behoeften en werkzaamheden kiest: 

 • Type handzaag: Kies het type handzaag op basis van het soort kluswerkzaamheden dat je van plan bent te doen. Voor algemeen gebruik, zoals het zagen van hout in lengte- of dwarsrichting, kan een universele handzaag geschikt zijn. Voor nauwkeurig houtwerk, zoals meubelmakerij, is een kapzaag of een Japanse zaag een betere keuze. Als je van plan bent om metaal te zagen, heb je een metaalzaag nodig.
 • Zaagbladlengte: De lengte van het zaagblad beïnvloedt hoe gemakkelijk en nauwkeurig je kunt zagen. Langere bladen zorgen voor langere zaagsneden en kunnen grotere materialen aan, terwijl kortere bladen meer controle en precisie bieden bij het zagen van kleinere stukken.
 • Tandconfiguratie: Het aantal tanden per inch (TPI) en de vorm van de tanden hebben invloed op de snelheid en afwerking van de zaagsnede. Grovere tanden (minder TPI) zorgen voor snellere zaagsneden, maar laten een ruwere afwerking achter. Fijnere tanden (meer TPI) zorgen voor schonere en nauwkeurigere zaagsneden, maar het zagen kan langer duren.
 • Handgreep: Een comfortabele en ergonomische handgreep is belangrijk, vooral bij langdurig gebruik. Zoek naar een zaag met een handgreep die goed in je hand past en is gemaakt van duurzaam anti-slipmateriaal. Sommige handzagen hebben een pistoolgreep voor extra comfort en controle.
 • Kwaliteit en duurzaamheid: Kies een handzaag van een gerenommeerd merk en met goede recensies om ervoor te zorgen dat je een kwaliteitsproduct koopt dat lang meegaat. Let op zaken als de kwaliteit van het staal van het zaagblad, de constructie van het frame (indien van toepassing) en de afwerking van de handgreep.
 • Prijs/kwaliteit: Hoewel goedkopere zagen verleidelijk kunnen zijn, is het belangrijk om een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Een duurdere handzaag van betere kwaliteit gaat waarschijnlijk langer mee en presteert beter dan een goedkopere.
 • Onderhoud en vervangbaarheid van het blad: Zorg ervoor dat je weet hoe je jouw handzaag moet onderhouden, zoals het slijpen van de tanden en het verwijderen van roest. Sommige zagen hebben vervangbare bladen, wat handig kan zijn als het blad beschadigd raakt of bot wordt. Het is de moeite waard om te overwegen of vervangende bladen gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar zijn.
 • Veiligheidskenmerken: Let op veiligheidskenmerken zoals een zaagbladbeschermer of een inklapbaar ontwerp om het risico op verwondingen te verminderen wanneer de zaag niet in gebruik is. Zorg er ook voor dat je weet hoe je de handzaag op de juiste manier gebruikt en opbergt.
 • Extra functies: Sommige handzagen kunnen extra functies hebben die nuttig kunnen zijn, zoals een verstekbak voor nauwkeurige versteksneden of een ingebouwde waterpas voor extra precisie bij het zagen.
 • Milieuvriendelijkheid: Hoewel handzagen over het algemeen milieuvriendelijker zijn dan elektrische zagen, kun je nog steeds nadenken om te zoeken naar een zaag die is gemaakt van duurzame en/of gerecyclede materialen.
 • Beschikbaarheid van reserveonderdelen en garantie: Controleer of de fabrikant reserveonderdelen en garantie biedt voor de handzaag die je overweegt te kopen. Een goede garantie en beschikbaarheid van reserveonderdelen kunnen je gerust stellen en aantonen dat de fabrikant achter de kwaliteit van zijn product staat. Dit kan ook handig zijn als je ooit onderdelen moet vervangen of reparaties moet uitvoeren.
 • Winkelervaring en klantenservice: Koop je handzaag bij een betrouwbare winkel of online verkoper die goede klantenservice biedt. Dit kan nuttig zijn als je vragen hebt over het product, als je problemen ondervindt of als je het artikel moet retourneren of ruilen.

> Koop Handzaag Online
 • Compatibiliteit met uw bestaande gereedschap: Houd rekening met de compatibiliteit van de handzaag met je huidige gereedschapscollectie. Als je al een zaagblad hebt dat je graag gebruikt of als je een specifiek merk of type zaagblad wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de handzaag die je kiest compatibel is.
 • Onderzoek en vergelijking: Lees recensies en vergelijk verschillende handzagen om te bepalen welke het beste aan je behoeften voldoet. Houd rekening met de meningen van andere gebruikers, maar onthoud dat wat voor de één werkt, misschien niet geschikt is voor een ander. Maak een weloverwogen beslissing op basis van je eigen behoeften en voorkeuren.

> Bekijk en vergelijk Handzagen Online!
 • Kies de juiste zaag voor uw ervaringsniveau: Als je een beginner bent, kies dan een handzaag die gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden is. Als je meer ervaren bent, kun je overwegen om te investeren in een gespecialiseerde zaag die beter geschikt is voor jouw specifieke behoeften en vaardigheden.
 • Overweeg om een set te kopen: Als je meerdere soorten zagen nodig hebt voor verschillende klussen, kun je overwegen om een set handzagen aan te schaffen. Dit kan in verhouding (per zaag) goedkoper zijn en ervoor zorgen dat je een consistente kwaliteit en compatibiliteit hebt tussen jouw gereedschappen.

Door rekening te houden met al deze factoren, kunt je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van de juiste handzaag.

Voordelen van handzagen

 • Goedkoper dan elektrisch gereedschap
 • Geen elektriciteit of batterijen nodig
 • Draagbaar en gemakkelijk op te bergen
 • Geeft de gebruiker meer controle en gevoel bij het zagen
 • Minder lawaai en stofproductie in vergelijking met elektrische zagen

Nadelen van handzagen

 • Langzamer dan elektrische zagen, vooral bij grotere projecten
 • Fysieke inspanning vereist
 • Minder nauwkeurig dan sommige elektrische zagen bij langdurig gebruik
 • Moeilijker te gebruiken voor mensen met beperkte handkracht of mobiliteit

Tot slot

Om te bepalen welk type handzaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus, is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal dat gezaagd moet worden, de gewenste nauwkeurigheid en afwerking van de zaagsneden, en het niveau van ervaring en vaardigheid van de gebruiker. 

Handzagen zijn veelzijdige en nuttige gereedschappen voor zowel professionals als doe-het-zelvers, en het hebben van een paar verschillende soorten handzagen in uw gereedschapskist kan u helpen om een breed scala aan projecten met succes uit te voeren.

"STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!" Klik hier voor meer info >>

Klussen

Anderen zochten ook naar: Cirkelzaag, Decoupeerzaag, Recipozaag, Accuboormachine, Klopboormachine, Kolomboormachine, Boorhamer en Slagmoersleutel.

Reacties
Categorieën