Boorhamer kopen - Alles wat je moet weten (TIP) - Geregeld24
Gereedschap
Zo Geregeld
Gereedschap
04/03/2023
4 min
0

Boorhamer kopen: Alles wat je moet weten (TIP)

04/03/2023
4 min
0

Een boorhamer is een gespecialiseerd elektrisch gereedschap dat specifiek is ontworpen voor het boren in zeer harde materialen, zoals beton, gewapend beton, metselwerk en steen. Boorhamers zijn krachtiger en efficiënter in vergelijking met klopboormachines bij het werken met deze harde materialen. Overweeg je een boorhamer te kopen? Bekijk dan dit artikel.

> BOORHAMER KOPEN?      Alle Boorhamers Online

Hier zijn namelijk enkele belangrijke kenmerken en aspecten van boorhamers:

Werking van de boorhamer

 In tegenstelling tot klopboormachines, die een tandwielmechanisme gebruiken voor de hamerende beweging, werken boorhamers met een pneumatisch of elektropneumatisch mechanisme. Dit betekent dat ze lucht of een luchtdrukveer gebruiken om een krachtige, snelle hamerende beweging te produceren, wat resulteert in een efficiëntere en effectievere boorprestatie in harde materialen.

Functies van de boorhamer

Boorhamers hebben vaak meerdere functies, zoals rotatiehamerboren, roterend boren zonder hamerfunctie en beitelen of beitelhameren. Dit maakt ze geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals het maken van gaten voor bevestigingsmiddelen in beton, het boren van doorvoergaten voor leidingen en elektriciteitskabels, of het verwijderen van tegels en pleisterwerk.

Vermogen van boorhamers

Boorhamers zijn over het algemeen krachtiger dan klopboormachines. Het vermogen van bedrade boorhamers wordt meestal uitgedrukt in watt, terwijl het vermogen van draadloze (accu) boorhamers wordt aangegeven in volt. Hogere wattages of voltages betekenen een krachtigere boorhamer.

Boorhamers en SDS-systeem

Veel boorhamers maken gebruik van het SDS (Special Direct System) boorhouder-systeem, dat is ontworpen voor snel en eenvoudig wisselen van boorbits en andere accessoires zonder het gebruik van gereedschap. Er zijn verschillende SDS-systemen, zoals SDS-Plus en SDS-Max, die geschikt zijn voor verschillende boorgroottes en toepassingen.

Snelheid en koppel

Boorhamers hebben vaak een variabele snelheid, zodat je de snelheid kunt aanpassen aan het materiaal waarin je boort. Het koppel (draaikracht) van een boorhamer beïnvloedt de effectiviteit bij het boren in zeer harde materialen.

Ergonomie en gewicht

Boorhamers zijn over het algemeen zwaarder dan klopboormachines vanwege hun krachtigere mechanisme. Een ergonomisch ontwerp en comfortabele grip zijn belangrijk om vermoeidheid tijdens langdurig gebruik te verminderen. Sommige boorhamers zijn uitgerust met trillingsdempende functies om het comfort te verbeteren.

Boorhamers zijn geschikt voor...

Boorhamers zijn ideaal voor zware bouw- en renovatiewerkzaamheden waar het boren in harde materialen vereist is. Ze zijn echter minder geschikt voor lichtere klussen of voor het werken met zachtere materialen, zoals hout en kunststof, omdat hun krachtige hamermechanisme deze materialen kan beschadigen of splijten. Voor dergelijke toepassingen zijn klopboormachines of standaard boormachines geschikter.

Veiligheidsfuncties

Boorhamers kunnen worden uitgerust met veiligheidsfuncties zoals een slipkoppeling, die helpt voorkomen dat de boor vastloopt en onverwachte bewegingen veroorzaakt, en een elektronische rem, die het gereedschap snel tot stilstand brengt wanneer je de trekker loslaat. Het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen, is ook essentieel tijdens het werken met een boorhamer.

Merken en prijs

Er zijn verschillende merken die boorhamers produceren, waaronder Bosch, Makita, DeWalt, Hilti en Milwaukee. De prijs van een boorhamer kan variëren op basis van het merk, vermogen, functies en accessoires. Bij het kiezen van een boorhamer is het belangrijk om rekening te houden met je budget en de specifieke behoeften van je projecten.

Accessoires

Boorhamers kunnen worden gebruikt met verschillende accessoires, zoals metselwerkbits, betonboren, beitels en beiteladapters. Controleer welke accessoires compatibel zijn met de boorhamer die je overweegt om te kopen. Sommige boorhamers worden geleverd met een set accessoires, wat een handige optie kan zijn, vooral als je net begint met het gebruik van dit gereedschap.

Garantie en service

Controleer de garantie en beschikbare service voor de boorhamer die je overweegt te kopen. Een langere garantieperiode en een betrouwbare klantenservice zijn belangrijk voor het geval je problemen ondervindt met het gereedschap.

Conclusie: Waar let je op bij het kopen van een boorhamer?

Bij het kopen van een boorhamer zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om de juiste keuze te maken op basis van je behoeften en budget. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

  • Vermogen: Boorhamers zijn er in verschillende vermogensklassen, afhankelijk van de motor en het slagmechanisme. Het vermogen beïnvloedt de boor- en beitelcapaciteit van de machine. Kies een boorhamer met voldoende vermogen voor de materialen en klussen die je wilt uitvoeren.
  • Type aandrijving: Boorhamers zijn er in elektrische, pneumatische en accuvarianten. Elektrische boorhamers zijn het meest gebruikelijk en bieden voldoende vermogen voor de meeste klussen. Pneumatische boorhamers hebben een externe luchtcompressor nodig, maar zijn krachtig en duurzaam. Accu-boorhamers zijn draadloos en bieden meer mobiliteit, maar kunnen minder krachtig zijn dan bedrade modellen.
  • Functies: De meeste boorhamers hebben twee of drie standen: boren, hamerboren en beitelen. Sommige modellen hebben ook een rotatiestopfunctie voor beitelwerkzaamheden. Zorg ervoor dat je een boorhamer kiest met de functies die je nodig hebt voor je projecten.
  • SDS-systeem: Boorhamers gebruiken meestal een SDS-systeem (Special Direct System) voor het snel en eenvoudig wisselen van boren en beitels. Er zijn verschillende SDS-systemen, zoals SDS-Plus en SDS-Max, die geschikt zijn voor verschillende boor- en beitelgroottes. Zorg ervoor dat je een boorhamer kiest met het juiste SDS-systeem voor je klussen.
  • Trillingsdemping: Boorhamers kunnen veel trillingen veroorzaken tijdens het gebruik, wat vermoeidheid en ongemak kan veroorzaken bij langdurig gebruik. Kies een boorhamer met trillingsdemping of een anti-vibratiesysteem om dit te minimaliseren.
  • Ergonomie en gewicht: Een comfortabele handgreep, een goed evenwicht en een redelijk gewicht zijn belangrijk voor comfortabel en veilig gebruik van de boorhamer. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een model.
  • Merken en prijs: Er zijn verschillende merken die boorhamers produceren, zoals Bosch, Makita, DeWalt, Hilti en Milwaukee. De prijs van een boorhamer kan variëren op basis van het merk, de specificaties en de meegeleverde accessoires. Houd rekening met je budget en de kwaliteit van het gereedschap bij het maken van je keuze.
  • Accessoires en garantie: Controleer welke accessoires bij de boorhamer worden geleverd, zoals boren, beitels, een draagtas en een diepteaanslag. Kijk ook naar de garantie en de beschikbare service voor de boorhamer die je overweegt te kopen.
  • Toepassingen: Houd rekening met het soort werkzaamheden dat je van plan bent uit te voeren met de boorhamer. Boorhamers zijn ideaal voor het boren in beton, steen en metselwerk, maar ook voor beitelwerkzaamheden zoals het verwijderen van tegels en het doorbreken van muren. Zorg ervoor dat de boorhamer die je kiest geschikt is voor de taken die je wilt uitvoeren.
  • Veiligheid: Denk bij het kopen van een boorhamer ook aan veiligheidsaspecten, zoals de aanwezigheid van een koppeling om te voorkomen dat de machine bij blokkering plotseling stopt en een veiligheidshandgreep om de controle over het gereedschap te behouden. Lees altijd de handleiding en volg de veiligheidsinstructies bij het gebruik van de boorhamer.

> Bekijk en vergelijk BOORHAMERS ONLINE!

Tot slot

Samenvattend zijn boorhamers krachtige gereedschappen die essentieel zijn voor zware bouw- en renovatiewerkzaamheden waarbij het boren in harde materialen noodzakelijk is. Door rekening te houden met de hierboven genoemde factoren en veiligheidsmaatregelen, kun je de juiste boorhamer kiezen en deze op een veilige en effectieve manier gebruiken voor je projecten. Vergeet niet voor onderhoud te zorgen zodat je gereedschap veilig blijft en langer meegaat.

"STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!" Klik hier voor meer informatie >>

Klussen

Reacties
Categorieën