Welk soort zonnewering kies je voor de zomer? - Geregeld24
Tips en adviezen
Zo Geregeld
Tips en adviezen
03/17/2023
11 min
0

Welk soort zonnewering kies je voor de zomer?

03/17/2023
11 min
0

De zomer is een heerlijk seizoen, maar het kan tegenwoordig ook behoorlijk warm worden in huis als de zon fel naar binnen schijnt. Gelukkig zijn er verschillende soorten zonwering die je kunt gebruiken om de zon buiten de deur te houden. De term zonwering en zonnewering worden in de Nederlandse taal door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. In dit artikel bespreken we verschillende soorten zonwering en melden we de voor- en nadelen over de verschillende types zonwering.

Verschillende soorten zonwering 

Er zijn verschillende soorten zonwering op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen voor zowel aan de binnen- als buitenzijde. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten zonwering. 

ZONNESCHERMEN

Pergola - Geregeld24

Zonneschermen zijn een effectieve manier om de zon buiten te houden en schaduw te creëren op je terras of in je huis. Ze bestaan uit een horizontaal doek dat opgerold zit in een cassette, die aan de buitenzijde van je raam wordt bevestigd. Het doek kan worden uitgerold en met armen worden vastgezet om zo schaduw te creëren.

Zonneschermen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, maten en kleuren, waardoor je altijd wel een type kunt vinden dat past bij de uitstraling van je huis. Zo zijn er bijvoorbeeld gestreepte of effen doeken, en kun je kiezen uit handmatige of elektrische bediening.

Voordeel zonneschermen

Een groot voordeel van zonneschermen is dat ze niet alleen de zon blokkeren, maar ook de warmte buiten houden. Hierdoor blijft het binnen koeler, wat vooral in de zomermaanden prettig kan zijn. Daarnaast bieden zonneschermen ook meer privacy, doordat je minder goed naar binnen kunt kijken vanaf de straat.

Nadeel zonneschermen

Zonneschermen hebben wel als nadeel dat ze aan de buitenzijde van je raam moeten worden gemonteerd, wat voor sommige huiseigenaren een bezwaar kan zijn. Ook is het doek van een zonnescherm gevoelig voor vuil en kan het na verloop van tijd verkleuren. Het is daarom belangrijk om het doek regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden.

MARKIEZEN

Markiezen - Geregeld24

Markiezen zijn een vorm van zonwering die bestaan uit een frame van hout of metaal en een dakje van textiel. Het textiel kan worden bedrukt met verschillende patronen en kleuren, waardoor markiezen ook een decoratieve functie hebben. Markiezen worden meestal aan de buitenkant van ramen en deuren geplaatst en bieden daarmee niet alleen bescherming tegen zonlicht, maar ook tegen regen en wind.

Voordelen van markiezen

Markiezen hebben enkele voordelen ten opzichte van andere vormen van zonwering. Zo hebben ze een klassieke uitstraling en zijn ze zeer effectief in het tegenhouden van zonlicht. Ook bieden markiezen meer privacy dan bijvoorbeeld zonneschermen. Een ander voordeel is dat markiezen relatief onderhoudsvrij zijn en lang meegaan.

Nadelen markiezen

Er zijn echter ook enkele nadelen aan markiezen. Zo zijn ze over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld zonneschermen of screens. Ook kunnen ze minder goed tegen harde windstoten en moet er bij harde wind extra aandacht worden besteed aan het opbergen van de markiezen. Ten slotte zijn markiezen minder geschikt voor ramen met een afwijkende vorm, omdat ze op maat moeten worden gemaakt.

ROLLUIKEN

Rolluiken - Geregeld24

Rolluiken zijn een effectieve vorm van zonwering die niet alleen de zon buiten houden, maar ook dienen als inbraakbeveiliging en geluidsisolatie. Ze bestaan uit horizontale panelen van aluminium, staal of kunststof die voor het raam worden gemonteerd en kunnen worden opgerold in een kast boven het raam. Het opgerolde rolluik neemt minimale ruimte in beslag en biedt een efficiënte oplossing voor zonwering.

Elektrische of handmatige rolluiken

Rolluiken zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn rolluiken die handmatig bediend worden, maar tegenwoordig worden ze meestal elektrisch bediend met een schakelaar of afstandsbediening. Sommige rolluiken kunnen zelfs worden bediend met een app op je smartphone.

Extra veilig door rolluiken

Rolluiken zijn niet alleen geschikt voor zonwering, maar bieden ook extra veiligheid tegen inbraak en vandalisme. Het is namelijk erg lastig om een rolluik omhoog te krijgen vanaf de buitenkant. Daarnaast hebben rolluiken een geluidsisolerende werking, waardoor ze ook geschikt zijn voor woningen die aan een drukke straat liggen of in de buurt van een vliegveld.

Extra functies van rolluiken

Er zijn ook rolluiken met extra functies, zoals geïntegreerde insectenhorren of een verduisteringsfunctie. Zo kun je ook 's nachts of overdag genieten van een verduisterde kamer en insecten buiten de deur houden.

Kwaliteit van rolluiken

Als je op zoek bent naar rolluiken, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het materiaal en de motor die gebruikt wordt. Goedkope rolluiken kunnen bijvoorbeeld sneller kapot gaan en maken meer geluid bij het op- en neer laten gaan. Het is verstandig om te investeren in kwalitatief hoogwaardige rolluiken die langer meegaan en beter presteren.

SCREENS

Screens - Geregeld24

Screens zijn een populaire vorm van zonwering omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van andere vormen van zonwering. 

Voordelen van screens

Ten eerste zijn screens zeer effectief in het blokkeren van zonlicht, terwijl ze nog steeds voldoende licht doorlaten om de kamer te verlichten. Dit komt omdat screens zijn gemaakt van een speciaal soort gaas dat de warmte en het licht van de zon absorbeert, terwijl het toch lucht en licht doorlaat.

Een ander voordeel van screens is dat ze bescherming bieden tegen insecten en andere kleine dieren, terwijl ze nog steeds frisse lucht doorlaten. Dit maakt screens een goede keuze voor mensen die graag de ramen open willen houden, maar toch bescherming willen tegen vervelende insecten.

Duurzame screens

Screens zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je ze kunt afstemmen op het uiterlijk van je huis. Ze zijn meestal gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals regen en wind. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar zonwering die lang meegaat en weinig onderhoud vereist.

Handmatige en elektrische screens

Screens kunnen handmatig worden bediend met behulp van een trekkoord of een veermechanisme, maar tegenwoordig worden de meeste screens elektrisch bediend met behulp van een afstandsbediening of een schakelaar aan de muur. Dit maakt het gemakkelijk om de screens omhoog of omlaag te doen, zelfs als ze zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden.

Screens zijn een effectieve en veelzijdige vorm van zonwering die veel voordelen bieden ten opzichte van andere vormen van zonwering. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen handmatig of elektrisch worden bediend, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar zonwering die lang meegaat en weinig onderhoud vereist.

Gordijnen als zonwering

Gordijnen als zonwering - Geregeld24

Gordijnen zijn een veelvoorkomende en populaire vorm van zonwering voor de binnenzijde van huizen. Ze zijn niet alleen geschikt om zonlicht te blokkeren en de privacy te vergroten, maar hebben ook een isolerende werking. In de winter helpen gordijnen om de warmte binnen te houden en te voorkomen dat deze via de ramen ontsnapt. Er zijn verschillende soorten gordijnen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Overgordijnen: dit zijn de zware, dikkere gordijnen die het meeste licht blokkeren. Ze zijn ideaal voor slaapkamers en andere kamers waar volledige duisternis gewenst is.
  • Vitrage: dit zijn lichtere gordijnen die gemaakt zijn van dunne, doorzichtige stof. Ze laten wel licht door, maar verminderen de felheid van het zonlicht.
  • Verduisterende gordijnen: deze gordijnen zijn speciaal ontworpen om volledig licht te blokkeren en zijn ideaal voor kamers waarin totale duisternis gewenst is, zoals slaapkamers.
  • Dubbele gordijnen: deze gordijnen bestaan uit twee lagen stof, waarbij de ene laag licht doorlaat en de andere laag licht blokkeert. Door beide lagen te combineren, creëer je de perfecte balans tussen lichtinval en zonwering.

Bij het kiezen van gordijnen als zonwering is het belangrijk om rekening te houden met de kleur en het materiaal van de stof. Donkere kleuren blokkeren meer licht dan lichte kleuren, terwijl dikkere stoffen beter isoleren dan dunne stoffen. Polyester en katoen zijn goede materialen voor gordijnen omdat ze duurzaam zijn en goed bestand zijn tegen zonlicht.

PERGOLA ZONWERING

Pergola - Geregeld24

Pergola zonwering is een vorm van buitenzonwering die speciaal is ontworpen om schaduw te creëren in de tuin, op het terras of op het balkon. Een pergola zonwering bestaat uit een frame van houten of metalen palen die zijn verbonden met dwarsbalken. De dakbedekking van een pergola is open en kan bestaan uit bijvoorbeeld houten balken, bamboe, of een doek van waterdicht materiaal.

Voordeel Pergola

De voordelen van pergola zonwering zijn onder andere dat het een zeer stijlvolle en duurzame oplossing is voor zonwering. Een pergola kan worden aangepast aan de stijl van je huis en tuin, waardoor het een mooie toevoeging kan zijn aan je woning. Bovendien kan een pergola zonwering het hele jaar door worden gebruikt, omdat het ook bescherming biedt tegen regen en sneeuw.

Nadeel Pergola

Een nadeel van een pergola zonwering is dat het vaak wat duurder is dan andere vormen van zonwering. Het vereist ook meer onderhoud omdat het frame van de pergola blootgesteld is aan weer en wind. Bovendien biedt een pergola zonwering minder bescherming tegen de zon dan andere vormen van zonwering, omdat het dak open is en er toch nog zonlicht doorheen kan komen.

Er zijn verschillende soorten pergola zonwering beschikbaar, variërend in grootte, vorm en materiaal. Sommige pergola's zijn uitgerust met lamellen die je kunt draaien om de hoeveelheid zonlicht te regelen. Andere pergola's hebben een waterdicht doek dat kan worden opgerold als de zon weg is. Bij het kiezen van een pergola zonwering is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het gebied dat je wilt bedekken en de hoeveelheid zonlicht die je wilt blokkeren.

Jaloezieën

Jaloezieën - Geregeld24

Jaloezieën zijn een vorm van zonwering die bestaat uit horizontale lamellen die aan elkaar zijn bevestigd. De lamellen kunnen worden gekanteld om de lichtinval te regelen en de zon buiten te houden. Jaloezieën zijn meestal gemaakt van aluminium, hout of kunststof en zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en kleuren. Er zijn twee soorten jaloezieën:

Horizontale jaloezieën

Horizontale jaloezieën en verticale jaloezieën. Horizontale jaloezieën zijn het meest gebruikelijk en bestaan uit lamellen die horizontaal zijn geplaatst en aan elkaar zijn bevestigd met koorden of touwen. Ze kunnen worden opgetrokken en neergelaten met behulp van een trekkoord en kunnen worden gekanteld met behulp van een draaistang.

Verticale jaloezieën

Verticale jaloezieën hebben lamellen die verticaal zijn geplaatst en aan elkaar zijn bevestigd met een ketting. Ze worden meestal gebruikt voor grote ramen of schuifdeuren. Verticale jaloezieën kunnen worden opgetrokken en neergelaten met behulp van een trekkoord en kunnen worden gekanteld met behulp van een draaistang.

Jaloezieën zijn relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden. Ze bieden privacy en lichtregeling en kunnen in veel verschillende ruimtes worden gebruikt, zoals slaapkamers, woonkamers en kantoren. Bovendien zijn ze vaak een goedkope optie voor zonwering en zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen om aan verschillende smaken en interieurvoorkeuren te voldoen.

SHUTTERS

Shutters- Geregeld24

Shutters zijn houten of kunststof luiken met verstelbare lamellen die je voor je ramen kunt plaatsen. Ze zijn niet alleen stijlvol, maar bieden ook effectieve zonwering. Shutters reguleren de lichtinval en houden de zon buiten terwijl ze toch voldoende daglicht doorlaten. Bovendien hebben shutters een isolerende werking, waardoor je energiekosten kunt besparen. Shutters kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je huis worden geplaatst en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van shutters als zonwering:

Voordelen shutters als zonwering 

Shutters hebben een stijlvolle uitstraling en kunnen een meerwaarde aan het interieur geven. Ze bieden goede controle over de lichtinval en privacy. De lamellen kunnen worden aangepast om de gewenste hoeveelheid licht binnen te laten en het zicht van buitenaf te blokkeren. Daarnaast zijn Shutters duurzaam en gaan vaak langer mee dan andere vormen van zonwering. Ook zijn ze makkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Nadelen van Shutters als zonwering

Naast dat Shutters een aantal voordelen hebben zijn er ook een paar nadelen zoals het installeren van shutters wat ingewikkeld kan zijn, het vereist vaak professionele installatie. Daarnaast zijn shutters vaak duurder dan andere vormen van zonwering. In vergelijking met andere vormen van zonwering bieden shutters minder isolatie tegen hitte en koude en zijn ze soms minder effectief in het blokkeren van zonlicht dan andere vormen van zonwering, zoals rolluiken of screens.

ROLGORDIJNEN

Rolgordijnen - Geregeld24

Rolgordijnen zijn een vorm van binnenzonwering die bestaat uit een opgerolde stof die aan de bovenkant van het raam is bevestigd. Wanneer het rolgordijn wordt uitgerold, kan het de zon blokkeren en de kamer verduisteren of voor privacy zorgen. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen, waaronder verduisterende stoffen die helpen bij het blokkeren van de zon en warmte. Ze kunnen handmatig of elektrisch worden bediend, afhankelijk van het type en de voorkeur van de gebruiker.

Voordeel van rolgordijnen

Een voordeel van rolgordijnen als zonwering is dat ze relatief goedkoop zijn en gemakkelijk te installeren en te gebruiken zijn. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen, zodat ze kunnen worden aangepast aan de inrichting van de kamer. Een ander voordeel is dat ze ook privacy bieden en kunnen helpen om de kamer te verduisteren.

Nadeel van rolgordijnen

Een nadeel van rolgordijnen als zonwering is dat ze de warmte niet altijd volledig buiten houden. In tegenstelling tot sommige andere vormen van zonwering, bedekken rolgordijnen alleen het raam, waardoor de warmte van de zon door andere delen van de kamer kan worden opgenomen. Ook bieden rolgordijnen geen bescherming tegen de zon buiten het raam, waardoor het raam en het glas kunnen opwarmen en bijdragen aan de opwarming van de kamer.

Welk type zonwering kies je?

Welk type zonwering het meest geschikt is voor jou, hangt af van je wensen en behoeften, en natuurlijk je budget. Wil je de zon buiten de deur houden, maar toch daglicht in je huis, dan zijn screens of zonneschermen het meest geschikt. Gordijnen en rolluiken nemen vaak veel daglicht weg, waardoor het erg donker kan worden in huis. Als je het wat grootser wilt aanpakken, kun je ook een veranda kopen met een pergola erboven. Zo maak je eenvoudig natuurlijke zonwering, waardoor je ook heerlijk buiten kunt zitten op warme zomerdagen.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van je ramen en de oriëntatie van je huis. Als je grote ramen hebt op het zuiden, dan krijg je veel zonlicht binnen en is het raadzaam om zonneschermen of screens te gebruiken. Heb je kleinere ramen en een andere oriëntatie, dan kun je ook kiezen voor gordijnen of rolluiken. Tot slot speelt ook het uiterlijk van de zonwering een rol. Wil je dat de zonwering goed past bij de uitstraling van je huis en tuin? Dan kun je kiezen voor een specifieke kleur of stijl die bij jou past.

Tot slot

Er zijn verschillende soorten zonwering beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Bij het kiezen van de juiste zonwering is het belangrijk om rekening te houden met je wensen en behoeften, de grootte en oriëntatie van je ramen, en natuurlijk je budget. Of je nu kiest voor zonneschermen, rolluiken, screens, shutters, markiezen, gordijnen of een pergola met zonwering, met de juiste zonwering blijft het koel en comfortabel tijdens de warme zomerdagen.

> Ga naar alle artikelen over wooninspiratie


Reacties
Categorieën