Piano leren spelen voor beginners - Geregeld24
Piano leren spelen
Zo Geregeld
Piano leren spelen
02/12/2023
11 min
0

Piano leren spelen voor beginners

02/12/2023
11 min
0

Snel piano leren spelen voor beginners 

Makkelijk en snel piano leren spelen als beginner met online pianolessen zowel voor kinderen, volwassenen of ouderen is écht mogelijk. Oefening baart kunst en regelmatig oefenen is een vereiste. Zo is een kwartiertje per dag al voldoende om als beginner snel te leren piano spelen.

TIP: De pianocursus van Cor Bakker al gezien? De meest bekende TV-pianist van Nederland.


Snel piano leren spelen voor beginners.

Piano spelen voor beginners (Piano keuze)

Als beginner is het soms lastig om een keuze te maken uit de verschillende piano’s die worden aangeboden. Ga je direct voor die pianovleugel of start met een elektrische piano? Daarnaast worden er online enorm veel pianolessen en pianocursussen aangeboden waar je als beginnend pianospeler je weg in zal moeten vinden. Wanneer je nog geen enkele ervaring met pianospelen hebt dan adviseer ik je om met een goedkope elektrische piano te beginnen. De aanslag van elektrische piano’s is vaak wat minder zwaar en bij het oefenen van pianoliedjes kun je een koptelefoon gebruiken.

Piano spelen voor beginners (Piano keuze)

Belangrijke informatie voor beginners op de piano

Zoals alles moet je ook aan een piano wennen wanneer je leert spelen. Vooral je zithouding en manier van spelen is in het begin een belangrijk punt om in de gaten te houden. Veel beginnende pianospelers houden de vingers wat verkrampt. Zorg ervoor dat je vingers soepel over de pianotoetsen glijden en neem een ontspannen zithouding aan. Geniet vooral van het leren pianospelen want het is ook vooral leuk om te doen.

Belangrijke informatie voor beginners op de piano.

Piano leren spelen met een boek

Zelf heb ik de piano op latere leeftijd pas ontdekt. Als 8-jarige jongen begon ik met orgel spelen. Jaren later kwamen de synthesizers en ook de piano in beeld. De orgelleraar kwam één keer per week langs om mij les te geven. Zelf ben begonnen met een lesboek. Piano leren spelen met een boek is een geweldige keuze maar tegenwoordig zijn er veel meer keuzes dan vroeger. Kies dan ook iets wat het beste bij past.

Piano leren spelen met een boek.

Voordelen piano leren spelen met een boek

 • Snel toegankelijk: (het lesboek staat vaak al op de piano)
 • Geen afleiding: Een piano-app kan nog weleens zorgen voor afleiding maar daar heb je met een piano lesboek geen last van.
 • Concentratie: Omdat je maar één boek voor je hebt staan houd je de focus op hetgeen wat je aan het leren bent onder controle.
 • Starten met piano spelen: Om te beginnen met piano spelen is een boek in het begin de beste keuze. Je leert eerst de basis en noten spelen en daarna volgen andere opties om je motivatie vast te houden.
PIANO LEREN SPELEN IS GEWOON LEUK - GENIET VAN HET LEREN EN SPELEN

Piano spelen met akkoorden

Doordat ik vroeger begon met orgel spelen en lesboeken gebruikte, leerde ik al snel alle verschillende akkoorden. Met een orgel speelde ik met de linkerhand de akkoorden en met de rechterhand de melodieën. Toen ik later piano en synthesizer ging spelen had ik daar enorm veel profijt van. Akkoorden zijn redelijk makkelijk te leren en wanneer ze eenmaal in je hoofd (en handen) zitten, kun je ze op elk toetsinstrument gebruiken. Dat geldt dus ook voor jou! Met akkoorden kun je al snel  pianoliedjes spelen. 

Wist je dat je met 3 akkoorden al heel veel liedjes kan spelen?

Piano spelen met akkoorden.

Pianospelen met noten (Bladmuziek)

Ondanks de vele mogelijkheden tegenwoordig is pianospelen met noten nog steeds de beste keuze. Piano van bladmuziek leren spelen geeft je later de vrijheid om elk muziekstuk te kunnen spelen. Zie het als de basis van je leerproces. Dat neemt niet weg dat je dit ook kan combineren met andere manieren van leren. Zo moet het vooral ook leuk zijn om te oefenen en te spelen. Wanneer je elke dag een klein beetje piano spelen oefent vanaf bladmuziek en daarbij de muzieknoten leert maak je binnen de kortste keren enorm veel progressie. Het is een beetje zoals zwemmen. Je gaat om zwemles en na de les mag je even vrij zwemmen. Zo is het ook met leren piano spelen. Start met pianoles en ga daarna lekker vrij spelen, pingelen of spelen met akkoorden. Zolang je maar de juiste vingerzetting voor ogen houdt.

Pianospelen met noten (bladmuziek)

Vingerzetting voor piano leren spelen

Door de juiste vingerzetting toe te passen en veel te oefenen gaat je snelheid van piano spelen enorm snel omhoog. Let hier op want een verkeerde vingerzetting beperkt je later wanneer het tempo van spelen omhoog gaat. Je komt dan met je vingers in de war, of je hoort de haperingen in je spel. Voorkom dat en start vanaf het begin met de juiste vingerzetting. De juiste vingerzetting geeft je ook structuur en deze worden in je hoofd opgeslagen.

Vingerzetting voor piano leren spelen.

Piano spelen gratis

Tegenwoordig is alles online beschikbaar dus ook piano leren spelen. Wil je gratis piano leren spelen adviseer ik je Youtube. Via YouTube worden enorm veel video's aangeboden waarmee je gratis piano kan leren spelen. Wil je de volgende stap in je muziekcarrière zetten overweeg dan pianolessen. Dat kan zowel via een pianoleraar of online piano cursus.

Piano spelen gratis.

Piano leren spelen met kleuren

Piano spelen met kleuren, ook wel de de kleurenmethode genoemd is een alternatieve manier om piano te leren spelen, en het kan een goede optie zijn voor diegenen die moeite hebben met traditionele pianoles. De kleuren worden toegewezen aan de stickers op de toetsen van de piano. De oefeningen worden met behulp van kleuren gedaan in plaats van noten te lezen.  Deze methode is zeer geschikt voor jonge kinderen die bijvoorbeeld nog niet kunnen lezen maar wel piano willen leren spelen. Daarnaast is de kleurenmethode geschikt voor mensen met een verstandelijke handicap of dyslexie. Het is een andere manier om toegankelijk snel piano te leren spelen.

Piano leren spelen met kleuren.

Zelf ben ik niet zo'n voorstander van stickers plakken op een piano maar als dat je helpt om snel piano te leren spelen is het prima. Doe wat bij jou past maar houd er rekening mee dat er vaak een moment komt dat je de stickers eraf haalt om zonder te spelen. Zorg ervoor dat je naast het spelen met kleuren ook spelenderwijs de noten leert. Daar heb je later enorm veel voordeel van.

Piano leren spelen met de kleurenmethode.

PIANO LEREN SPELEN IS GOED VOOR HET ZELFVERTROUWEN VAN KINDEREN!

Pianoliedjes leren spelen beginners Tutorials

Zo snel mogelijk pianoliedjes leren spelen is over het algemeen de doelstelling van elke beginnende pianist. Op YouTube zijn werkelijk duizenden tutorials met pianoliedjes te vinden. Van makkelijk tot moeilijk, en van langzaam tot snel. Zo kun je verschillende manieren met elkaar afwisselen en spelenderwijs steeds beter gaan pianospelen. Kijk ook eens bij Synthesia.

Pianoliedjes leren met synthesia en midi.

Tips snel piano leren spelen voor beginners:

 • Methode: Kies een methode (noten-kleuren enz.)
 • Ontspan je lichaam: Neem een ontspannen houding aan ( voorkom rugpijn)
 • Hand: Zet je hand bol op de toetsen
 • Hand-elleboog: Houd je handen op dezelfde hoogte dan de ellebogen
 • Zweven: Laat je handen als het ware zweven boven de toetsen
 • Ontspan je vingers: Probeer vingers te ontspannen (vingers niet laten verkrampen)
 • Aanslag: Sla de toetsen rustig aan en laat je vingers dansen over het klavier
 • Begin langzaam: Speel de oefeningen eerst langzaam (snelheid komt later)
 • Oefenen: Oefen toonladders en de juiste vingerzetting tijdens het spelen
 • Oefen elke dag: Elke dag een beetje oefenen voor snelle voortgang
 • Maat houden: Gebruik een metronoom of download er eentje via smartphone
 • Tellen: Tel mee wanneer je speelt. Dat kan (ook) tegelijk met de metronoom.
 • Neem jezelf op: Neem het geluid wat je speelt elke maand 1x op en laat je verassen door de vooruitgang die je boekt. Dat kan gewoon via de record button op je smartphone.

Tips snel piano leren spelen voor beginners!

Meest gestelde vragen piano leren spelen voor beginners!

 • Is pianospelen moeilijk? Nee, ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren piano spelen maar je moet wel regelmatig oefenen.
 • Hoe kan je zelf piano leren spelen? Koop een lesboek, kijk op YouTube of download een app waarmee je start. Online zijn er enorm veel mogelijkheden maar motivatie en doorzettingsvermogen is een eerste vereiste. Neem (online) pianoles wanneer je een stok achter de deur nodig hebt.
 • Hoelang duurt het voordat je een beetje kan piano spelen? Met de juiste motivatie en instelling kun je al binnen enkele weken een liedje spelen maar denk eraan dat goed leren piano spelen langer duurt. Dagelijks oefenen en er plezier in houden is in het begin het belangrijkste.
 • Kan iedereen leren piano spelen? Ja, tenminste dat is mijn overtuiging. De ene leert nou eenmaal sneller dan de ander maar het eindresultaat blijft hetzelfde. Iedereen kan dus leren piano spelen tenzij je een fysieke beperking hebt.
 • Is piano spelen goed voor je? Ja, piano spelen is goed voor de ontwikkeling, zelfvertrouwen en goed voor het brein doordat het in de hersenen verschillende positieve verbindingen legt. Aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Stimuleer en motiveer je kinderen dan ook om piano te leren spelen. Het is goed voor de mentale gezondheid en de creativiteit van het brein.
 • Welke stijl piano spelen moet ik leren? Er zijn verschillende muziekstijlen en stijlen om piano te leren spelen. Jouw muziekkeuze en manier van leren maakt niet uit als je maar eenvoudig begint en elke dag/week een beetje oefent.
 • Kun je op latere leeftijd piano leren spelen? Ja, het maakt niet uit hoe oud je bent. Misschien duurt het iets langer voordat je het oppakt maar zoals ik eerder zei: Iedereen kan leren piano spelen. Piano (leren) spelen is voor jong en oud.
 • Met welke piano moet ik starten? Ik adviseer altijd om te beginnen met een goedkope piano. Een kleine investering met een groot pleziergehalte. Ga naar een pianowinkel of zoek op marktplaats naar een tweedehands piano. Starten met een elektrische piano vind ik zelf de beste keuze want daarmee zorg je ervoor dat niemand last van je heeft tijdens het piano leren.
 • Kan ik pianolessen volgen via internet? Ja, er zijn genoeg online aanbieders van pianolessen maar de motivatie moet vanuit jezelf komen. Vaak kun je een online gratis proefles aanvragen waarbij je eerst kan kijken of het je bevalt.
 • Hoeveel tijd kost piano leren spelen? Met een kwartiertje per dag oefenen kom je al heel ver. Afhankelijk van het niveau wat je wilt behalen kun je de dagelijkse oefentijd opschroeven. Zorg dat je er plezier in houdt.
 • Hoe moeilijk is piano leren spelen? Piano leren spelen is afhankelijk van je doelstelling niet moeilijk maar behoeft wel voldoende aandacht en oefenen net zoals andere dingen die je leert. Wanneer je elke dag oefent zul je binnen enkele weken al een groot verschil merken.
 • Kan ik op een keyboard piano leren spelen? Ja, een keyboard is in beginsel voldoende om mee te starten maar je mist dan wel de "feel" en aanslaggevoeligheid. Wanneer je zeker weet dat je door wilt gaan met het leren van een piano bespelen adviseer je om een digitale- of akoestische piano te kopen.

Meest gestelde vragen piano leren spelen voor beginners!

Meest gemaakte fouten leren piano spelen

 • Verkeerde houding: Een verkeerde houding zorgt voor pijn. Zowel in de armen, rug, nek en vingers zul je dan merken dat je een verkeerde zithouding hebt aangenomen.
 • Slechte handpositie: het niet plaatsen van de handen op de juiste manier op de toetsen kan leiden tot vermoeidheid en pijn in de handen en polsen.
 • Vingerzetting: Met de verkeerde vingersetting lukt het niet om soepel piano te spelen. Zorg ervoor dat je de juiste vinger op de juiste pianotoets zet.
 • Verkramping: Een beetje verkramping in de vingers is in het begin heel normaal maar door de juiste zit- en speelhouding verergert de kramp. Dat geldt ook voor de vingers.
 • Te snel willen spelen: Speel rustig en langzaam en ga niet overhaast te werk. Denk aan de techniek zodat je later steeds sneller kan spelen.
 • Ongeduldig zijn: Geduld is een schone zaak. Heb geduld en hou je aan je piano oefenschema en je zal zien dat je dan automatisch vooruitgang boekt.
 • Te hard drukken: Druk de pianotoetsen niet te hard in en laat de vingertoppen de toetsen raken. Te hard drukken verhoogt kramp en gaat ten koste van de snelheid. Daarnaast klinkt een akoestische piano dan ook veel te hard.
 • Onvoldoende oefening van de linkerhand: veel beginners concentreren zich voornamelijk op de rechterhand, waardoor de linkerhand achterblijft in ontwikkeling.
 • Slechte timing: het niet spelen van noten op de juiste tijd kan leiden tot verlies van het ritme en kan de uitvoering verstoren. Gebruik een metronoom en tel zelf mee.
 • Geen pauzes nemen: het leren piano spelen zonder pauzes kan leiden tot vermoeidheid en fouten in de uitvoering en techniek. Het nemen van pauzes kan helpen om de focus te behouden en de uitvoering te verbeteren.

Meest gemaakte fouten leren piano spelen.

Leren piano spelen is voor iedereen!

Het spreekwoord is: Jong geleerd, oud gedaan maar is maar ten dele waar bij piano leren spelen. Je bent namelijk nooit te oud om iets te leren. Trek de stoute schoenen en vraag eens een gratis proefles aan of zoek wat video's op YouTube op die je op weg helpen. In het begin is het even wennen maar wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt begint het pas écht leuk te worden.

Leren piano spelen is voor iedereen van jong tot oud.

Tot slot

Op 8 jarige leeftijd ben ik begonnen te spelen en ben min of meer door m'n ouder overgehaald om les te nemen. Ik moet je eerlijk zeggen, ik vond het een hele opgave om elke dag weer te oefenen en sloeg dat ook regelmatig over. Mijn leraar zat me flink achter de broek aan en op een gegeven moment kreeg ik er lol in en ging het steeds beter. op m'n 15e richtte ik m'n eerste band op en deed niets liever dan muziekmaken. Soms moet je even over het dooie punt heen omdat het misschien even stroef loopt. Misschien komt er ook zo'n moment voor jou. Zet dan even door want muziek brengt je plezier, maar zelf een instrument bespelen geeft je vrijheid. Ik kan me geen leven zonder piano, keyboards en synthesizers voorstellen. Have Fun!

TIP: Bekijk meer informatie over Piano Leren Spelen met Cor Bakker, de meest bekende TV-pianist van Nederland.

Reacties
Categorieën