Funda heeft een ongekende aantrekkingskracht op woningzoekers, maar ook mensen die niet op zoek zijn naar een huis kennen Funda. Funda is het meest bekende en grootste woningplatform van Nederland. Andere partijen zijn de concurrentiestrijd aangegegaan maar het is tot nu toe geen enkele woningsite gelukt om Funda te evenaren of zelfs te verslaan. Waarom is dat?
Wat is de kracht van Funda
Ik zal je een klein geheimpje vertellen, misschien zelfs een groot geheim. Funda wordt namelijk gevoed door de makelaars, daarin zit de kracht van Funda. Rechtstreekse plaatsing van woningen door makelaars die alle details en informatie invullen om de presentatie zo compleet mogelijk te maken, en daardoor hoger in de zoekresultaten verschijnen. Ja, Funda is een echte marketingmachine geworden met miljoenen bezoekers en omzet.
Rechtstreekse plaatsing van woningen
Doordat makelaars Funda voeden omdat de verkoper nou eenmaal wil dat zijn of haar woning op Funda verschijnt zijn de presentaties completer dan ooit. Natuurlijk tegen betaling waarbij zoals ik het noem het Marktplaatsmodel wordt gebruikt om op te vallen met je woning als verkoper. Bij Funda zijn er verplichte velden die je invult, maar er zijn ook extra velden waarbij je informatie in kunt vullen die niet standaard is. Ik ga je daar niet mee vermoeien maar het feit blijft dat wanneer je meer invult, hoger in ranking komt. Dat is dan weer mede afhankelijk van het pakket wat je op Funda afneemt.
Het gemak van Funda
Alle woningen op 1 plek zou je denken, maar niets is minder waar. Funda heeft het overgrote aandeel van het woningaanbod, maar dat weet natuurlijk iedereen. Daarom is het soms ook lastig om een afspraak voor bezichtiging te maken omdat elke woningzoeker (die is aangemeld bij Funda) rechtstreeks bericht krijgt wanneer hun droomhuis voorbij komt.
Waarom is het andere platformen niet gelukt Funda te verslaan?
Dit zit in het feit dat andere platformen niet rechtstreeks door makelaars worden gevoed, en natuurlijk doordat de makelaars eigenwijs vasthouden aan Funda. Wanneer de woning op Funda verschijnt wordt deze toch wel verkocht, waarom zou je dan als makelaar moeite doen om je woning op andere platformen aan te bieden? Immers, op Funda bereik je de meeste mensen en komen de aanvragen voor bezichtigingen automatisch binnen.
Funda is ook niet heilig
Naast Funda zijn er meerdere platformen met woning aanbod, meestal weet de woningzoeker niet van het bestaan af, of ze verdwijnen na verloop van tijd weer omdat het enthousiasme groter dan het resultaat was. Ook zijn er spidersites waarbij woningaanbod van Funda wordt getoond op een eigen website. Hier zijn strikte regels aan verbonden waardoor de presentaties die van oorsprong op Funda staan niet compleet worden getoond. Half werk dus waar je niet mee kunt concurreren.
Woning zelf via Funda verkopen
Je woning zelf via Funda verkopen kan niet, daarvoor heb je nog steeds een makelaar nodig. Hiermee is de circel rond, Funda zorgt ervoor dat alleen makelaars toegang hebben tot Funda, en de makelaars plaatsen hun woningen op Funda. Een ander pikant detail is dat makelaars alle data (verplicht) vrijgegeven aan Funda. Die Big data van woningen wordt bij Funda dus steeds groter. Het is overigens verplicht dat transportdata en transactieprijzen worden ingevoerd wanneer de woning is verkocht. Hiermee staat Funda als een rots en de kans is vrij klein dat hier voorlopig verandering in komt.
Conclusie
Funda is en blijft voorlopig het grootste woningplatform van Nederland waar makelaars hun woning op plaatsen. Hier is geen speld tussen te krijgen. Wil jij je woning op Funda plaatsen? Dan heb je vooralsnog een makelaar nodig!