Gevolgen stijgende rente voor de woningmarkt 2023! - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
02/06/2023
1 min
0

Gevolgen stijgende rente voor de woningmarkt 2023!

02/06/2023
1 min
0

Het jaar 2023 is inmiddels alweer bezig aan haar tweede maand en het afgelopen jaar was voor de huizenmarkt erg bijzonder. De hypotheekrentes stegen fors en de stijging van huizenprijzen kwam tot stilstand. Het blijft dus spannend wat de verwachtingen zijn voor de huizenmarkt in 2023. Blijven de hypotheekrentes stijgen of krijgen we afnemende huizenprijzen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de huizenmarkt.

Belangrijke factoren op een rij

Huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, zo blijkt uit gegevens van het CBS. In het eerste deel van 2022 bleef deze stijging doorgaan, maar in het laatste kwartaal was hier verandering in te zien. Twee belangrijke factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn, worden hieronder besproken.

Stijgende hypotheekrentes

De hypotheekrentes zijn sterk gestegen in 2022. Waar in januari 2022 een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar nog onder de 1% kon worden verkregen, was dit in december 2022 al opgelopen naar ongeveer 4,0%. Hierdoor kunnen mensen minder lenen en is er sprake van veranderende prijzen.

Hoge inflatie en energieprijzen

Naast de stijgende rentes is er ook sprake van een hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Dit heeft invloed op de waarde van een woning, waar woningen met een goed energielabel sneller verkocht worden en woningen met een minder goed label langer te koop staan.

Verwachtingen voor de huizenprijzen in 2023

De vraag is of deze factoren samen zullen leiden tot een blijvende daling van huizenprijzen. Hoogleraar Peter Boelhouwer durft een voorspelling te doen: “De rente is momenteel instabiel en de meest waarschijnlijke uitkomst is dat de prijsdaling nog enkele kwartalen zal doorzetten. Pas als de rente weer stabieler wordt, zullen de prijzen weer stijgen”.

Mening van de grootbanken in Nederland

Deze mening wordt gedeeld door de Nederlandse grootbanken. Zo voorspellen ING en ABN AMRO een daling van 2,5% en de Rabobank een daling van zelfs 3% van huizenprijzen in 2023.

Tot slot

In Nederland is de rente en daarmee de leencapaciteit direct gekoppeld aan de huizenprijzen. Het gaat er niet zozeer om wat een woning waard is, maar het is meer de vraag: Kan ik voor het huis wat ik wil kopen een hypotheek krijgen? En daarmee komt direct de volgende vraag aan bod: Wat worden dan mijn maandlasten?

Op die vraag kan de hypotheekadviseur antwoord geven.

> Meer informatie over hypotheken

Ben je nog op zoek naar een eigen huis en wil je veel geld besparen? Download dan het gratis e-book ZÓ KOOP JE EEN HUIS van Nieuwetijdsmakelaar. Dit e-book vol handige tips en geldbesparende tips wordt gratis aangeboden.

Zo koop je een huis!

Reacties
Categorieën