Houten vloer en vloerverwarming: Kan dat? - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
02/27/2023
3 min
0

Houten vloer en vloerverwarming: Kan dat?

02/27/2023
3 min
0

Vloerverwarming is heerlijk om je huis mee te verwarmen. Maar kun je ook een houten vloer combineren met vloerverwarming? Het antwoord is ja, mits je rekening houdt met een aantal factoren. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming en er zijn ook voorwaarden voor de installatie en het onderhoud van de houten vloer om problemen te voorkomen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden en tips voor het kiezen van de juiste houten vloer in combinatie met vloerverwarming.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten watergedragen vloerverwarmingssystemen: een droogbouw systeem en een natbouw systeem. Het verschil zit hem in de manier waarop de verwarmingsbuizen worden geplaatst.

Droogbouw systeem

Bij een droogbouw systeem worden de buizen in metalen profielen geklikt die op de ondervloer worden bevestigd. De profielen zorgen voor een goede warmtegeleiding en -verdeling. De afwerkvloer wordt direct op de profielen gelegd, zonder cement of lijm. Dit systeem is geschikt voor houten ondervloeren omdat het licht van gewicht is en weinig opbouwhoogte heeft.

Natbouw systeem

Bij een natbouw systeem worden de buizen in sleuven gefreesd of op noppenplaten gelegd die op de ondervloer worden aangebracht. De buizen worden vervolgens afgedekt met een laag cement of anhydriet die als dekvloer dient. Dit systeem heeft meer opbouwhoogte en gewicht dan een droogbouw systeem, waardoor het minder geschikt is voor houten ondervloeren.

Ongeschikte houtsoorten

Houtsoorten die je beter kunt vermijden zijn beuken, jatoba, zwarte kabbes en andere nerveuze houtsoorten. Deze hebben een hoge warmteweerstand, waardoor ze slecht warmte doorlaten. Ze hebben ook een onstabiele structuur, waardoor ze veel werken onder invloed van temperatuur- en vochtverschillen.

De planken

Naast de keuze van de houtsoort moet je ook letten op de dikte, breedte en afwerking van de planken. Hoe dunner en smaller de planken zijn, hoe beter ze geschikt zijn voor vloerverwarming. Hoe dikker en breder de planken zijn, hoe meer ze kunnen werken door warmte- en vochtverschilllen. Een maximale dikte van 15 mm en een maximale breedte van 18 cm wordt aangeraden.

De afwerking van de planken kan ook invloed hebben op de warmtedoorgifte. Een olie- of waslaag laat meer warmte door dan een laklaag.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle houtsoorten reageren goed op de warmte en het vocht van een vloerverwarmingssysteem. Sommige houtsoorten kunnen krimpen, uitzetten, kromtrekken of scheuren door de temperatuurverschillen. Daarom is het belangrijk om een houtsoort te kiezen die stabiel en duurzaam is.

  • Eikenhout: Een goede houtsoort voor vloerverwarming is eikenhout. Eikenhout heeft een lage warmteweerstand, waardoor het goed warmte doorlaat. Het heeft ook een stabiele structuur, waardoor het weinig werkt onder invloed van temperatuur- en vochtverschillen. Eiken is een klassieke en veelzijdige houtsoort die in vele kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is. Eiken heeft een lage warmteweerstand (0,09 m2K/W) en een lage werking (0,2%). Het kan zowel als massief als als lamelparket gelegd worden bovenop een vloerverwarmingssysteem .
  • Notenhout: Notenhout heeft een warme en luxe uitstraling met een donkere kleur en mooie nerven. Notenhout heeft ook een lage warmteweerstand (0,09 m2K/W) en een lage werking (0,3%). Het kan zowel als massief en als lamelparket gelegd worden bovenop een vloerverwarmingssysteem.
  • Afzelia: Afzelia is een tropische hardhoutsoort met een roodbruine kleur en een fijne nerf. Afzelia heeft ook een lage warmteweerstand (0,09 m2K/W) en een lage werking (0,3%). Het kan net als notenhout zowel als massief en als lamelparket gelegd worden bovenop een vloerverwarmingssysteem.

Andere geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld esdoorn, merbau, bamboe en walnoot. Deze hebben ook een lage warmteweerstand en een stabiele structuur.

Esdoorn, merbau, bamboe en walnoot zijn vier voorbeelden van harde en droge houtsoorten met een lage dichtheid die goed samengaan met vloerverwarming. Deze houtsoorten hebben namelijk een lage R-waarde (tussen 0,07 en 0,12 m2K/W) waardoor ze de warmte goed doorlaten.

Bovendien zijn deze houtsoorten stabiel en reageren ze niet of nauwelijks op schommelingen in temperatuur of vochtgehalte. Dit betekent dat ze minder snel krimpen of uitzetten dan andere houtsoorten zoals beuken, essen of jatoba. Hierdoor blijft de vloer mooi strak liggen zonder kieren of scheuren.

Hoe harder het hout, hoe beter bestand tegen vloerverwarming

Een goede vuistregel is dat hoe harder het hout is, hoe beter het bestand is tegen de invloed van vloerverwarming. Harde houtsoorten hebben namelijk een lage warmteweerstand en een lage werking. Dat betekent dat ze de warmte goed doorlaten en weinig uitzetten of krimpen. 

Type vloeren

Ook het type vloer speelt mee in de geschiktheid voor vloerverwarming. Systeemvloeren of lamelparketten zijn zeer geschikt omdat ze bestaan uit kruislings verlijmde lagen die minder werken dan massieve plankenvoeren. Bovendien kunnen systeemvloeren zwevend gelegd worden over een ondervloer die speciaal ontworpen is voor vloerverwarming.

Tot slot

Ook de legwijze is van belang voor het resultaat van de combinatie tussen hout en vloerverwarming. Zo wordt het afgeraden om massief parket rechtstreeks op de betonnen ondervloer te lijmen, omdat dit kan leiden tot spanning in het hout. Het is beter om te kiezen voor zwevend leggen met een speciale ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Reacties
Categorieën