Zonnescherm monteren: Zelf doen of uitbesteden? - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
02/25/2023
4 min
0

Zonnescherm monteren: zelf doen of uitbesteden?

02/25/2023
4 min
0

Een zonnescherm is een uitstekende oplossing voor mensen die hun woning willen beschermen tegen de zon en het zonlicht. Maar bij de aanschaf van een zonnescherm is er vaak de vraag of men het zelf moet monteren of het uit moet besteden aan een vakman. In dit artikel bekijken we alle voordelen van het zelf ophangen of het zonnescherm laten plaatsen door een vakman zodat je zelf kunt bepalen welke optie het beste past bij jouw situatie.

Huidige situatie

Denk hierbij aan de grootte van het zonnescherm en waar het aan opgehangen moet worden. Jouw situatie bepaalt hoe en waar maar ook op welke manier het zonnescherm geplaatst moet worden. Ook de ondergrond is bepalend op welke manier je het zonnescherm moet vastzetten. Is het een stenen muur of bevestig je de beugels op hout. Boor je in de voegen of in de stenen. (Meestal zijn beiden nodig) ook de locatie van de bevestigingspunten en de hoogte van het zonnescherm is bepalend voor jouw situatie. Daarnaast zijn er enorm veel zonneschermen met verschillende bevestigingsmogelijkheden. Deze situatie bepaalt bovendien welke opties je moet kiezen bij het samenstellen van jouw zonnescherm.

Aan een zonnescherm zelf plaatsen zitten enkele voordelen maar ook nadelen die we hieronder uiteen zetten: 

Voordelen zonnescherm zelf plaatsen 

 • Je bespaart geld: Een groot voordeel van het zelf monteren van een zonnescherm is dat je veel geld bespaart op de kosten van de monteur. Dit kan oplopen tot wel honderden euro's. Daarnaast kun je een zonnescherm soms direct vanuit de fabriek bestellen en zijn er aanbieders die rechtstreeks bij de fabrikant inkopen, waardoor je niet afhankelijk bent van tussenhandel en je producten tegen scherpere prijzen kunt kopen.
 • Snellere levering: Doordat je niet afhankelijk bent van de planning van de monteur en enkel van de levering afhankelijk bent, kun je jouw zonnescherm snel ophangen. In de zomer lopen de planningen van de monteurs vaak vol en kan de plaatsing van een zonnescherm lang duren. Dit voorkom je door het zonnescherm zelf te monteren.
 • Instructievideo's: Er zijn tegenwoordig tal van instructievideo's beschikbaar op YouTube en bij sommige aanbieders om jou te helpen bij het monteren van jouw zonnescherm. Zo kun je exact voor jouw type zonnescherm zien hoe je deze eenvoudig aan de gevel monteert. Dit kan helpen om mogelijke fouten te voorkomen en het monteren van het zonnescherm gemakkelijker te maken.
 • Flexibiliteit: Door het zelf monteren kun je zelf bepalen wanneer je het zonnescherm ophangt, zonder rekening te hoeven houden met de beschikbaarheid van een vakman.
 • Zelfvertrouwen: Het zelf monteren van een zonnescherm kan je zelfvertrouwen geven in je eigen vaardigheden en vermogen om dingen te doen.
 • Leermogelijkheden: Door het zelf monteren van een zonnescherm kun je nieuwe vaardigheden leren en meer kennis opdoen over huisverbetering.
 • Gevoel van voldoening: Het zelf monteren van een zonnescherm kan een gevoel van voldoening geven, omdat je zelf iets hebt gemaakt en geïnstalleerd.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het zelf monteren van een zonnescherm enige technische vaardigheden vereist en dat het verkeerd monteren kan leiden tot onveilige situaties en beschadiging van het zonnescherm. Zorg er daarom voor dat je voldoende informatie en instructies hebt voordat je begint met de montage en wees bereid om hulp in te roepen als je het niet zeker weet.

Nadelen van het zelf monteren van een zonnescherm

 • Geen volledige ontzorging: Een monteur neemt de volledige montage van jou uit handen. Door het zelf te monteren, ben je zelf verantwoordelijk voor het correct ophangen van het zonnescherm. Maar er is genoeg informatie te vinden op internet en met een beetje handigheid moet het zelf ophangen van een zonnescherm goed te doen zijn. Toch is het belangrijk om te bedenken dat het monteren van een zonnescherm niet zonder risico's is. Bijvoorbeeld wanneer je op hoogte moet werken of bij het gebruik van gereedschap. Als je niet zeker bent van je eigen kunnen, is het daarom verstandig om een monteur in te schakelen.
 • Kennis en ervaring: Een monteur heeft de kennis en ervaring om het zonnescherm veilig en correct te monteren dat ontbreekt vaak bij doe-het-zelvers. Bovendien kan de monteur advies geven over de beste plaatsing van het zonnescherm en eventuele extra opties, zoals een motor of automatische bediening. Door een monteur in te schakelen, ben je er zeker van dat het zonnescherm goed gemonteerd wordt en dat je er optimaal van kunt genieten.
 • Garantie en verzekering: Door het verkeerd monteren of aansluiting van het zonnescherm kan bij schade de verzekering moeilijk doen, of de garantie vervalt. Lees daarom altijd de voorwaarden van de fabrikant of winkel en de verzekering. Dit kan je keuze voor zelf installeren of uitbesteden beïnvloeden.

Voordelen zonnescherm plaatsen door vakman

 • Professionele installatie: Een vakman heeft de juiste vaardigheden en ervaring om het zonnescherm professioneel te installeren, waardoor je er zeker van kunt zijn dat het op de juiste manier wordt gemonteerd.
 • Bespaart tijd: Door het zonnescherm te laten monteren door een vakman, hoef je niet zelf veel tijd en moeite te besteden aan het uitzoeken van de juiste installatiemethode, gereedschap en materialen.
 • Garantie: Als je een vakman inhuurt om het zonnescherm te monteren, krijg je meestal garantie op de installatie en het product, wat je beschermt tegen eventuele problemen of defecten.
 • Veiligheid: Een vakman weet hoe hij veilig moet werken en kan eventuele risico's tijdens het installatieproces minimaliseren. Dit zorgt voor extra veiligheid voor jou, je gezin en je woning.
 • Advies: Een vakman kan je ook adviseren over de beste plaatsing van het zonnescherm en de optimale afmetingen, afhankelijk van de locatie van je woning, de weersomstandigheden en je specifieke wensen en behoeften.
 • Kwaliteit: Een vakman zal hoogwaardige materialen en apparatuur gebruiken om het zonnescherm te monteren, wat de duurzaamheid en kwaliteit van het product zal verbeteren en ervoor zorgen dat het zonnescherm lang meegaat.

Juiste bevestigingsmaterialen

Als je besluit om het zonnescherm zelf te monteren, zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de juiste bevestigingsmaterialen te gebruiken en ervoor te zorgen dat het zonnescherm stevig vastzit. Ook moet je goed opletten bij het gebruik van een ladder en zorgen dat je stabiel staat. Lees daarom altijd de montagehandleiding zorgvuldig door en volg deze nauwkeurig op.

Bij twijfel uitbesteden

Als je het zelf niet aandurft om het zonnescherm te monteren, is het dus verstandig om een monteur in te schakelen. Een monteur kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en zorgt ervoor dat het zonnescherm veilig en correct gemonteerd wordt. Zo kun je optimaal genieten van je zonnescherm en hoef je je geen zorgen te maken over de montage ervan.

Reacties
Categorieën