Waarom een waterontharder installeren? - Geregeld24
Tips en adviezen
Zo Geregeld
Tips en adviezen
02/25/2023
5 min
0

Waarom een waterontharder installeren?

02/25/2023
5 min
0

Een waterontharder is een systeem dat gebruikt wordt om hard water om te zetten in zacht water. Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen, zoals calcium en magnesium, die zich kunnen ophopen in leidingen en apparaten, waardoor deze minder efficiënt werken en sneller slijten. Met een waterontharder kan dit probleem worden opgelost, waardoor je niet alleen bespaart op reparatie- en vervangingskosten, maar ook op energie- en waterverbruik. In dit artikel bespreken we de werking van een waterontharder, de voordelen ervan en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt door middel van ionenuitwisseling. Het harde water stroomt door een cilinder gevuld met harskorrels. Deze harskorrels hebben een negatieve lading en trekken de positief geladen mineralen in het water aan. Hierdoor hechten de mineralen zich aan de harskorrels en wordt het water zacht. Het zachte water stroomt vervolgens uit de cilinder en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld douchen, wassen en schoonmaken. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd en moeten ze worden schoongespoeld om de mineralen te verwijderen. Dit proces heet regeneratie en wordt uitgevoerd door middel van een zoutoplossing.

DE VOORDELEN VAN EEN WATERONTHARDER

Besparing op energie- en waterverbruik

Hard water bevat calcium- en magnesiumionen die zich kunnen ophopen in leidingen en apparaten. Dit kan leiden tot verstoppingen en verminderde doorstroming, waardoor het energie- en waterverbruik stijgt. Met een waterontharder voorkom je deze ophoping van mineralen, waardoor de doorstroming verbetert en het energie- en waterverbruik daalt.

Langere levensduur van apparaten

Apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers hebben te lijden onder de ophoping van mineralen in hard water. Dit kan leiden tot verkalking en slijtage, waardoor de levensduur van de apparaten wordt verkort. Met een goede waterontharder voorkom je deze problemen, waardoor je apparaten langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.

Betere werking van schoonmaakmiddelen

Hard water bevat mineralen die zich kunnen binden aan schoonmaakmiddelen, waardoor deze minder effectief worden. Hierdoor heb je meer schoonmaakmiddel nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Met zacht water heb je minder schoonmaakmiddel nodig, waardoor je bespaart op kosten en het milieu minder belast.

Zachter en gladder haar en huid

Hard water kan leiden tot een droge huid en dof haar. Dit komt doordat de mineralen in het water zich binden aan de oliën op je huid en haar, waardoor deze minder goed opgenomen worden. Met zacht water heb je minder last van deze problemen en voelt je huid en haar zachter en gezonder aan. Je hebt minder last van irritaties en eczeem. Bovendien hoef je minder shampoo of zeep te gebruiken omdat deze beter schuimen en effectiever zijn in zacht water.

Besparing op huishoudelijke apparaten

Naast de voordelen voor je gezondheid heeft een waterontharder ook voordelen voor je huishoudelijke apparaten. Apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en boiler hebben te maken met kalkaanslag. Kalkaanslag kan de levensduur van je apparaten verkorten en leiden tot storingen. Bovendien verbruiken apparaten meer energie met hard water, omdat kalkaanslag de warmteoverdracht bemoeilijkt.

Met een waterontharder voorkom je deze problemen en bespaar je op reparatie- en vervangingskosten. Bovendien verbruiken apparaten minder energie en gaan ze langer mee, waardoor je ook op de lange termijn bespaart op je energierekening.

Minder schoonmaakwerk

Kalkaanslag is niet alleen slecht voor je apparaten, maar ook voor je badkamer en keuken. Kalkaanslag zorgt voor witte vlekken op kranen, tegels en glazen. Met een waterontharder hoef je minder vaak schoon te maken en blijft je sanitair langer mooi. 

Besparing op schoonmaakmiddelen

Met zacht water heb je minder schoonmaakmiddelen nodig. Kalkaanslag hecht zich aan zeep en maakt het minder effectief. Hierdoor heb je meer schoonmaakmiddelen nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Met een waterontharder heb je minder last van kalkaanslag en heb je minder schoonmaakmiddelen nodig. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu.

Verschillende soorten waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders verkrijgbaar. De meest gangbare zijn mechanische, elektronische en magnetische waterontharders. Een mechanische waterontharder maakt gebruik van harskorrels die de kalk uit het water halen. De harskorrels worden periodiek geregenereerd met zout.

Elektronische waterontharder 

Een elektronische waterontharder maakt gebruik van elektronische pulsen die de kalkaanslag voorkomen. Dit type waterontharder heeft geen onderhoud nodig en verbruikt geen zout of andere chemicaliën.

Magnetische waterontharder

Een magnetische waterontharder maakt gebruik van magnetische velden om de kalkaanslag te voorkomen. Dit type waterontharder heeft geen onderhoud nodig en verbruikt geen zout of andere chemicaliën.

Keuze waterontharder

Welk type waterontharder het beste bij jou past hangt af van je persoonlijke voorkeur en de waterhardheid in jouw regio. Het is belangrijk om de waterhardheid te meten voordat je een waterontharder aanschaft.

Installatie van een waterontharder

Een waterontharder kan op verschillende plekken in huis geïnstalleerd worden. De meest gangbare plek is bij de watermeter of in de buurt van de boiler. Een waterontharder wordt meestal geïnstalleerd op de plek waar het water het huis binnenkomt, voordat het zich verspreidt naar de verschillende kranen en apparaten in huis. Het is echter ook mogelijk om meerdere waterontharders te installeren op specifieke plekken in huis, zoals in de keuken of badkamer.

Grootte, locatie en aansluitingen

Bij het installeren van een waterontharder is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het apparaat, de locatie en de aansluitingen. Een waterontharder bestaat uit een aantal componenten, zoals een harscilinder, een regeneratieventiel, een zoutbak en een afvoer. Het is daarom belangrijk om de ruimte te hebben voor deze componenten en om te zorgen voor de juiste aansluitingen op het water- en afvoersysteem.

Professionele installatie

Het installeren van een waterontharder kan een ingewikkeld proces zijn en het is dan ook aan te raden om dit door een professional te laten doen. Een professionele installatie zorgt ervoor dat de waterontharder optimaal functioneert en dat er geen lekkages of andere problemen ontstaan.

Regelmatig onderhouden 

Daarnaast is het belangrijk om de waterontharder regelmatig te onderhouden. Het regeneratieproces zorgt ervoor dat de harscilinder gereinigd wordt, maar het is ook belangrijk om de zoutbak bij te vullen en de afvoer te controleren op verstoppingen. Een jaarlijkse controle door een professional kan ervoor zorgen dat de waterontharder optimaal blijft functioneren.

Niet altijd geschikt 

Tot slot is het belangrijk om te weten dat een waterontharder niet geschikt is voor alle situaties. Zo kan het zijn dat er een specifieke waterdruk nodig is voor het apparaat om optimaal te functioneren en kan het zijn dat het water niet geschikt is voor consumptie na de behandeling met een waterontharder. Het is daarom aan te raden om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en beperkingen van een waterontharder voordat je tot aanschaf overgaat.

Tot slot

Een waterontharder kan vele voordelen bieden, zoals het verminderen van kalkaanslag, het verlengen van de levensduur van apparaten en het verbeteren van de smaak van drinkwater. Het is echter belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en beperkingen van een waterontharder voordat je tot aanschaf overgaat.

Juiste installatie

Daarnaast is het belangrijk om de waterontharder op de juiste manier te installeren en te onderhouden, zodat deze optimaal blijft functioneren. Het is aan te raden om dit door een professional te laten doen.

Overweeg je om een waterontharder aan te schaffen? Laat je dan goed informeren en kies voor een betrouwbare leverancier met ervaring in de installatie en onderhoud van waterontharders.


Reacties
Categorieën