Snoeischaar - Een onmisbaar stukje tuingereedschap - Geregeld24
Tuingereedschap
Zo Geregeld
Tuingereedschap
04/18/2023
2 min
0

Snoeischaar kopen: Een onmisbaar stukje tuingereedschap

04/18/2023
2 min
0

Een snoeischaar is een onmisbaar stuk tuingereedschap voor het snoeien en onderhouden van bomen, struiken en planten. Ze helpen je om dode, beschadigde of ongewenste takken te verwijderen, wat de gezondheid en groei van de planten bevordert. Er zijn verschillende soorten snoeischaren beschikbaar, elk met hun specifieke functies en voordelen:

Aambeeldsnoeischaren

Aambeeldsnoeischaren hebben een enkel scherp mes dat op een vlak, aambeeld-achtig oppervlak snijdt. Dit ontwerp is vooral geschikt voor het snoeien van dode en houtachtige takken, omdat het een krachtige snede kan maken zonder veel druk uit te oefenen. Het nadeel is dat aambeeldsnoeischaren de neiging hebben om levend weefsel te pletten, wat kan leiden tot schade aan de plant. 

Bypass-snoeischaren

Bypass-snoeischaren hebben twee gebogen messen die langs elkaar glijden, vergelijkbaar met een schaar. Ze zijn ideaal voor het snoeien van levende takken en groen hout, omdat ze een schone en nauwkeurige snede maken die snel geneest en minimale schade aan de plant veroorzaakt. Bypass-snoeischaren zijn echter minder geschikt voor het snoeien van dode of dikke takken, omdat ze kunnen buigen of beschadigen onder druk.

Takkenscharen

Takkenscharen zijn grotere snoeischaren met lange handvatten die extra hefboomwerking bieden voor het snoeien van dikke takken. Ze zijn verkrijgbaar in zowel aambeeld- als bypass-varianten, afhankelijk van het type takken dat je wilt snoeien. Takkenscharen zijn ideaal voor het snoeien van bomen en grote struiken, omdat ze een grotere snijcapaciteit hebben dan standaard snoeischaren. 

Waar je snoeischaren voor nodig hebt:

Snoeischaren zijn essentieel voor verschillende tuinklussen, waaronder:

 • Het snoeien van bomen, struiken en planten om dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen en de gezondheid en groei te bevorderen.
 • Het vormgeven van hagen, struiken en planten om een nette en aantrekkelijke uitstraling te creëren.
 • Het verwijderen van overtollige groei of ongewenste takken om de lichtinval en luchtcirculatie in de tuin te verbeteren.
 • Het stimuleren van de productie van bloemen, fruit en groenten door gericht snoeien van planten zoals rozen, fruitbomen en groenteplanten.
 • Het bevorderen van een sterke en evenwichtige groei van jonge bomen en struiken door strategisch snoeien tijdens de vroege groeifasen.

Kiezen van een snoeischaar

Bij het kiezen van een snoeischaar is het belangrijk om rekening te houden met het type planten en takken dat je wilt snoeien, evenals jouw persoonlijke oorkeur. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Aambeeldsnoeischaren: Kies aambeeldsnoeischaren voor het snoeien van dode en houtachtige takken, omdat ze een krachtige snede kunnen maken zonder veel druk uit te oefenen. Gebruik echter bypass-snoeischaren voor het snoeien van levende takken en groen hout, omdat ze een schone en nauwkeurige snede maken die snel geneest en minimale schade aan de plant veroorzaakt.
 • Takkenscharen: Kies takkenscharen met lange handvatten als je vaak dikke takken snoeit. De extra hefboomwerking maakt het eenvoudiger om door dikkere takken te snijden, waardoor je minder inspanning hoeft te leveren.
 • Materiaal en handvatten: Let op het materiaal en het ontwerp van de handvatten bij het kiezen van snoeischaren. Ergonomische handvatten met zachte, antislipgrepen kunnen comfortabeler zijn om vast te houden en vermoeidheid tijdens langdurig gebruik verminderen.
 • Veer: Kies snoeischaren met een ingebouwde veer om de messen automatisch te openen na elke snede, waardoor het snoeien sneller en eenvoudiger wordt.
 • Messen: Kies snoeischaren met verwisselbare messen of slijpbare messen, zodat je ze gemakkelijk kunt onderhouden en een langere levensduur kunt garanderen.
 • Grootte: Houd rekening met je handgrootte en kracht bij het kiezen van snoeischaren. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen voor kleinere handen of voor mensen met beperkte gripkracht, zoals senioren of mensen met artritis.
 • Kwaliteit: Investeer in een goed paar snoeischaren van hoge kwaliteit, omdat ze langer meegaan en beter presteren dan goedkopere opties. Bekende merken zoals Fiskars, Felco, Gardena en Wolf-Garten staan bekend om hun duurzaamheid en prestaties.
 • Onderhoud: Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren op jouw snoeischaren, zoals het reinigen, slijpen en oliën van de messen om hun levensduur te verlengen en de snoeiprestaties te optimaliseren.

Tot slot

Samengevat zijn snoeischaren essentieel tuingereedschap voor het onderhouden en snoeien van bomen, struiken en planten. Door het juiste type en model te kiezen, kun je de gezondheid en groei van jouw planten bevorderen, terwijl je een nette en aantrekkelijke tuin creëert.


Reacties
Categorieën