Huizenmarkt stort verder in - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
02/06/2023
1 min
0

Huizenmarkt stort verder in

02/06/2023
1 min
0

De huizenmarkt blijft verder dalen, volgens ABN Amro. De bank heeft haar verwachtingen voor dit jaar flink bijgesteld. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent. 

Makelaarsvereniging NVM aan het woord

Volgens de makelaarsvereniging NVM daalden de huizenprijzen afgelopen jaar al ruim 6 procent, wat de ‘ergste oververhitting uit de markt’ verwijderde. Maar volgens ABN Amro is dit niet waar. ABN Amro ging drie maanden geleden nog uit van een prijsdaling van 2,5 procent in 2023, maar stelt dit nu bij naar een daling van 6 procent en in 2024 zal er weer een klap volgen met een daling van 4 procent. De bank is somber over de huizenmarkt door de hogere hypotheekrente, de zwakke economische groei vooruitzichten en de recente prijsdalingen.

Somber vooruitzicht op de woningmarkt

ABN Amro is tot nu toe vergeleken met andere partijen die verwachtingen voor de woningmarkt uiten, het meest somber. De Nederlandsche Bank raamde vorige maand een daling van de huizenprijzen van 6 procent in twee jaar. Rabobank verwacht een daling van 3 procent dit jaar en ING verwacht een daling van 2 procent. Het wordt verwacht dat ook zij binnenkort met negatievere verwachtingen zullen komen. 

Daling huizenprijzen gaat sneller dan verwacht

Woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro zegt: "We zaten ernaast, de huizenprijzen dalen veel sneller dan we dachten." ABN Amro denkt dat de hypotheekrente hoog blijft en de inkomens niet snel genoeg stijgen om dit te compenseren. Hierdoor stellen woningzoekenden de aankoop van een woning uit. Dit leidt tot een daling van het aantal transacties met 5 procent dit jaar. In 2024, wanneer een gemiddelde woning ongeveer 25 duizend euro goedkoper zal zijn, zal het aantal verkopen weer toenemen.

Steeds meer keuze van woningen

Woningzoekenden zullen dit jaar steeds meer keuze hebben. Mensen die willen verhuizen, zetten eerst hun eigen huis te koop voordat ze op zoek gaan naar een nieuw huis. Hierdoor trekken makelaarsborden minder kijkers, minder bieders en staan ze langer te koop. Kopers nemen weer de tijd.

Op zoek naar balans op de woningmarkt

Ondanks de prijsdaling, is de huizenmarkt in Nederland nog steeds op zoek naar een balans tussen vraag en aanbod en blijft er een aantrekkingskracht voor woningzoekenden om op zoek te gaan naar hun droomhuis.

 Bron: AD

 

Reacties
Categorieën