Vanwege de hoge gasprijzen gingen steeds meer mensen op zoek naar een alternatieve verwarming voor hun huis. Een airco, die normaal gesproken wordt gebruikt om het huis in de zomer af te koelen, is een van deze alternatieven. Maar is verwarmen met een airco wel een goed idee?
Airco als warmtepomp
Een airco werkt grotendeels als een warmtepomp, waarbij verwarmde lucht de kamer in wordt geblazen. Een energie-efficiënte manier van verwarmen, die ongeveer even effectief is als verwarmen met een (hybride) lucht-waterwarmtepomp. Dit geldt echter alleen voor moderne, zogeheten single split-airco's met het hoogste energielabel. Dit soort airco's bestaat uit een binnen- en buitenunit die met elkaar verbonden zijn en kunnen slechts één kamer verwarmen. Multi split-airco's kunnen daarentegen meerdere kamers verwarmen, terwijl mobiele airco's niet als verwarming kunnen worden gebruikt.
Goedkoper dan gas?
Is verwarmen met een airco goedkoper dan verwarmen met gas? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik van de airco en de isolatie van het huis. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een airco met een duurzaam energielabel, omdat oudere airco's veel meer stroom verbruiken om te verwarmen. Verder is de hoeveelheid stroom die nodig is voor verwarming afhankelijk van de isolatie van het huis. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt en je huis slechts in beperkte mate verwarmt, dan kan verwarmen met een airco een goede optie zijn.
Verbruik van airco als verwarming
Een single split-airco verbruikt ongeveer 0,70 kilowattuur (kWh) stroom per uur en kost ongeveer 8,40 euro per dag als deze 16 uur aanstaat op een koude dag. Een multi split-airco verbruikt 1,65 kWh per uur en kost 18,48 euro per dag wanneer deze 16 uur aanstaat. Als we uitgaan van een gemiddeld gasverbruik van 8,5 kuub per dag (waarbij 1 kuub 2,75 euro kost), dan kost verwarmen met gas ongeveer 23,38 euro per dag.
Andere warmte dan de CV-ketel
Een nadeel van het verwarmen van je huis met een airco is dat het niet hetzelfde is als verwarmen met een cv-ketel. Een airco produceert namelijk droge lucht, wat voor veel mensen oncomfortabel kan aanvoelen. Hierdoor is het belangrijk om regelmatig te ventileren om een gezonde en aangename leefomgeving te behouden.
Heteluchtverwarming van vroeger
Dit doet me denken aan vroeger waarbij we thuis luchtverwarming hadden. Het huis werd snel warm maar de lucht was vrij droog. Tegenwoordig bestaan er bevochtigers die speciaal voor heteluchtverwarming zijn gemaakt. De afgelopen jaren heb ik een aantal huizen met heteluchtverwarming verkocht maar niet iedereen is enthousiast over dit systeem.
Niet altijd even effectief
Verwarming met een airco is niet altijd even effectief. Als het buiten bijzonder koud is, kan het zijn dat je airco het huis niet voldoende warm krijgt. In dit geval zou je bijvoorbeeld een extra radiator moeten aanschaffen, wat de kosten weer opdrijft.
Het belangrijk om te weten dat het verwarmen van je huis met de airco meer stroom verbruikt dan het verwarmen met een cv-ketel. Hoeveel meer stroom er nodig is, hangt af van de grootte van je huis en de efficiëntie van de airco. Het is daarom verstandig om het stroomverbruik en de kosten zorgvuldig af te wegen voordat je beslist om je huis met de airco te verwarmen.
Tot slot
In sommige gevallen is het verwarmen van je huis met een airco een goede oplossing om energie en kosten te besparen. Het verwarmen met een airco is echter niet voor iedereen de beste optie. Het is belangrijk om de nadelen en beperkingen te overwegen en het stroomverbruik en de kosten zorgvuldig af te wegen. Het is aan te raden om altijd advies in te winnen bij een deskundige om er zeker van te zijn dat je de beste beslissing maakt.