Groei aantal zonnepanelen bereikt record - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/06/2023
1 min
0

Groei aantal zonnepanelen bereikt record

02/06/2023
1 min
0

Het aantal zonnepanelen op daken van woningen in Nederland is in 2022 sterk gegroeid. Volgens cijfers van de meeste netbeheerders in Nederland is het vermogen van deze panelen met meer dan 30 procent toegenomen. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het elektriciteitsnet beschrijven de groei als "historisch".

Toename vermogen zonnepanelen

Bijvoorbeeld, de netbeheerder Stedin zag het vermogen van zonnepanelen op huizen in de provincie Utrecht met 41 procent stijgen en in Zeeland met 24 procent. Liander, actief in vijf provincies, zag een toename van 17 procent. Twee kleine netbeheerders zijn niet in de cijfers meegenomen, maar volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland heeft dit op landelijk niveau weinig invloed op de resultaten.

Zorgen over capaciteit stroomnet

De netbeheerders uiten tegelijkertijd hun zorgen over de capaciteit van het stroomnet. Als de zon schijnt en huishoudens weinig stroom gebruiken, leveren de zonnepanelen elektriciteit terug aan het stroomnet. Hierdoor raken veel kabels aan hun limiet. Daarom roept Netbeheer Nederland consumenten op om stroom te gebruiken wanneer de zon schijnt, bijvoorbeeld door de wasmachine aan te zetten.

Salderingsregeling afschaffen?

De Tweede Kamer heeft deze maand gedebatteerd over de mogelijkheid om de salderingsregeling af te schaffen. Deze regeling zorgt ervoor dat huishoudens de opbrengst van hun zonnepanelen kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze verbruiken. Op dit moment lijkt er onvoldoende steun voor afschaffing.

Financieel aantrekkelijk

Volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland denkt men dat er zonder de salderingsregeling nu minder zonnepanelen op de daken zouden liggen. Maar met de dalende prijzen van zonnepanelen en de stijgende energieprijzen is het financieel aantrekkelijk om panelen aan te schaffen, zelfs zonder de salderingsregeling.

Bron: NRC


Reacties
Categorieën