De Nederlandse overheid wil dat mensen steeds meer biologische producten gaan kopen - Geregeld24
Zo Geregeld
02/06/2023
0 min
0

De Nederlandse overheid wil dat mensen steeds meer biologische producten gaan kopen

02/06/2023
0 min
0

De Nederlandse overheid wil dat mensen steeds meer biologische producten gaan kopen in de komende jaren. Echter, biologische supermarkten hebben het momenteel moeilijk omdat consumenten minder te besteden hebben. Het prijsverschil tussen biologische en reguliere producten moet daarom kleiner worden. De biologische supermarktketen Odin heeft bijvoorbeeld kleinere verpakkingen en eigen merken in het assortiment gezet om aan de veranderingen van consumenten tegemoet te komen.

Kiezen voor goedkopere producten

De hoge energieprijzen en de inflatie hebben ertoe geleid dat consumenten kritischer zijn geworden en kiezen voor goedkopere alternatieven. Biologische producten zijn juist duurder geworden in vergelijking met reguliere producten, volgens marktonderzoeker GfK.

Ekoplaza en Odin, de grootste biologische supermarkten in Nederland, geven aan dat ze wel veel trouwe klanten hebben die bewust kiezen voor biologische producten. Toch zijn ze bezorgd, aangezien 30% van de consumenten in een klem zit en noodgedwongen moet overstappen op minder duurzame alternatieven.

Europees voedselsysteem moet duurzamer

Het Europese voedselsysteem moet duurzamer worden en daarom streeft Europa naar een biologische landbouw van 25% in 2030. Nederland wil 15% van de landbouw in 2030 biologisch zijn, omdat het aandeel nu al jaren op 4% blijft steken.

Supermarkten kunnen een cruciale rol spelen bij het bevorderen van de verkoop van biologische producten. Landbouwminister Piet Adema roept daarom op tot samenwerking tussen supermarkten, boeren en de overheid om de vraag naar biologische producten te stimuleren.

Bron: FD

Reacties
Categorieën