De kenmerken van "The Eighties": Hoe de jaren 80 ons blijven inspireren - Geregeld24
Overige artikelen
Zo Geregeld
Overige artikelen
03/14/2023
4 min
0

De kenmerken van The Eighties: Hoe de jaren 80 ons blijven inspireren

03/14/2023
4 min
0

De jaren 80 waren een periode van sociale, culturele en technologische veranderingen die de wereld blijvend hebben beïnvloed en ons zelfs tot op de dag van vandaag blijven inspireren. Enkele van de kenmerken van de jaren 80 zijn:

 • Opkomst van de popcultuur: De jaren 80 waren een tijd van uitgesproken stijlen en trends in de popcultuur. Het was de periode waarin MTV opkwam en de muziekindustrie veranderde door muziekvideo's op televisie uit te zenden.
 • Economische groei: De economie van de jaren 80 was over het algemeen gunstig, met een sterke groei en een stijgende levensstandaard.
 • Technologische ontwikkeling: De jaren 80 waren ook een tijd van snelle technologische ontwikkelingen. De introductie van de personal computer en de verspreiding van mobiele telefoons hebben de manier waarop we communiceren en werken veranderd.
 • De Koude Oorlog: De jaren 80 waren een tijd van internationale spanningen vanwege de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Het was een tijd van toenemende militaire uitgaven en wapenwedloop.
 • Mode en stijl: De jaren 80 waren een tijd van uitgesproken mode en stijl, met kenmerkende looks zoals schoudervullingen, neonkleuren en strakke spijkerbroeken.
 • Milieubewustzijn: De jaren 80 waren ook een tijd van groeiend milieubewustzijn. Er ontstond meer aandacht voor de gevolgen van vervuiling en klimaatverandering, wat leidde tot een groeiende milieubeweging.
 • Populaire cultuur: Populaire films en televisieseries waren ook kenmerkend voor de jaren 80, met iconische titels als Back to the Future, The Breakfast Club en Knight Rider.
 • Politieke verschuivingen: De jaren 80 waren een tijd van politieke verschuivingen in veel delen van de wereld. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, kwamen conservatieve leiders zoals Ronald Reagan en Margaret Thatcher aan de macht en implementeerden economische hervormingen.
 • Sport en fitness: De jaren 80 waren ook een tijd van groeiende aandacht voor sport en fitness. Er ontstond een trend van aerobics en fitnessvideo's, evenals een toenemende populariteit van sporten zoals hardlopen en tennis.
 • Populaire muziek: Populaire muziek in de jaren 80 varieerde van new wave en synthpop tot hard rock en hiphop. Artiesten zoals Madonna, Michael Jackson, Prince en Guns N' Roses waren zeer populair en hebben de muziekindustrie gevormd en veranderd.
 • Maatschappelijke kwesties: In de jaren 80 waren er ook veel maatschappelijke kwesties waar aandacht voor was. Er ontstond bijvoorbeeld een groeiende beweging voor gelijke rechten voor vrouwen, LGBT-rechten en burgerrechten in het algemeen.
 • Het einde van de Koude Oorlog: De jaren 80 waren ook de aanloop naar het einde van de Koude Oorlog en de val van de Berlijnse Muur in 1989. Dit had grote gevolgen voor de geopolitieke verhoudingen en leidde tot de hereniging van Duitsland en een verandering in de internationale politiek.

Kortom, de jaren 80 waren een tijd van politieke, sociale en culturele veranderingen. Het was een tijd van optimisme en groei, maar ook van uitdagingen en maatschappelijke kwesties. Het was een opwindende en invloedrijke periode van verandering en groei, die de wereld op vele manieren heeft gevormd en beïnvloed.

Retrostijl blijft hot

Retro is een stijl die tegenwoordig populair is en teruggrijpt op ontwerpen, trends en stijlen uit het verleden. De jaren 80 hebben een grote invloed gehad op de retrostijl van vandaag de dag, omdat deze periode bekend staat om zijn opvallende en iconische ontwerpen.

Heldere, felle kleuren

Een van de belangrijkste kenmerken van retrostijlen die teruggrijpen op de jaren 80 is het gebruik van heldere, felle kleuren en geometrische patronen. Dit is te zien in bijvoorbeeld retro-sportkleding en -accessoires, waarbij de kleuren en patronen geïnspireerd zijn op de stijl van sportkleding uit de jaren 80.

Interieurontwerp

Ook in interieurontwerp is de invloed van de jaren 80 duidelijk te zien. Denk bijvoorbeeld aan meubels met scherpe hoeken en strakke lijnen, evenals de iconische Memphis-stijl met zijn gebruik van felle kleuren en geometrische vormen.

> Bekijk hier een overzicht van verschillende woonstijlen

De muziekindustrie 

De muziekindustrie van de jaren '80 werd niet alleen gekenmerkt door iconische bands en artiesten zoals Duran Duran, Michael Jackson, en Madonna, maar ook door de revolutionaire rol van synthesizers in het vormgeven van het geluid van het decennium. Deze instrumenten, vaak gezien als de ruggengraat van de '80s muziekproductie, boden muzikanten nieuwe en spannende manieren om hun creatieve visies tot leven te brengen.

Synthesizers zoals de Yamaha DX7, de Roland Jupiter-8, en de Sequential Circuits Prophet-5 werden iconen op zich. Ze boden een breed scala aan geluiden, van diepe bassen tot sprankelende leads, die de muziek van die tijd een onmiskenbare textuur en atmosfeer gaven. Deze instrumenten stelden artiesten in staat om nieuwe muzikale genres te verkennen en te ontwikkelen, zoals synthpop, new wave, en de vroege vormen van elektronische dansmuziek.

Invloed van de jaren '80

De jaren 80 hebben een grote invloed gehad op de huidige retrostijl, met opvallende kleuren en patronen, scherpe hoeken en geometrische vormen. Het blijft een belangrijke bron van inspiratie voor ontwerpers en kunstenaars, en blijft daarmee een blijvende invloed hebben op onze cultuur en esthetiek.

De overeenkomsten tussen de jaren '80 en nu

De jaren '80 blijven ons inspireren en verschillende trends van die tijd staan aan de basis van de huidige ontwikkelingen. Hieronder geven we de overeenkomsten tussen de jaren '80 en de huidige tijd.

Terugkeer van bepaalde mode- en muziektrends uit Jaren '80

Net als in de jaren '80 zijn er tegenwoordig bepaalde modetrends die weer populair zijn geworden, zoals oversized kleding en fluorescerende kleuren. Ook zijn er muziekgenres die hun oorsprong in de jaren '80 hebben, zoals synthpop en new wave, die tegenwoordig weer populair zijn geworden.

Technologische ontwikkelingen 

De jaren '80 waren een tijdperk van technologische innovatie met de opkomst van computers en videogames. Tegenwoordig zijn er nieuwe technologieën zoals smartphones en sociale media die de manier waarop we communiceren en informatie delen hebben veranderd.

Politieke onrust

Zowel in de jaren '80 als nu zijn er politieke en sociale onrusten die tot protesten, demonstraties en politieke bewegingen leiden. In de jaren '80 waren er bijvoorbeeld grote protesten tegen nucleaire wapens en militaire interventies, terwijl er tegenwoordig protesten plaatsvinden tegen racisme, ongelijkheid en klimaatverandering.

Globalisering

De jaren '80 waren een periode van toenemende globalisering en internationalisering, en deze trend heeft zich voortgezet tot op de dag van vandaag. Dit heeft geleid tot een grotere uitwisseling van goederen, diensten, ideeën en culturen over de hele wereld.

Populaire cultuur

Populaire cultuur, waaronder films, televisieprogramma's en andere vormen van entertainment, heeft altijd een grote invloed gehad op de samenleving. In de jaren '80 waren er bijvoorbeeld iconische films zoals Back to the Future en The Breakfast Club, terwijl tegenwoordig films zoals Stranger Things en series zoals Black Mirror populair zijn.

Tot slot

De jaren 80 waren een tijd van politieke, sociale, en culturele veranderingen die de wereld blijvend hebben beïnvloed. Van opkomst van de popcultuur tot economische groei, technologische ontwikkeling en milieubewustzijn, de jaren 80 blijven ons inspireren en hebben mede de hedendaagse stijlen gevormd. De invloed van deze periode is duidelijk te zien in mode, interieurontwerp en sportkleding en accessoires. Kortom, de jaren 80 hebben de wereld op vele manieren gevormd en beïnvloed.

Reacties
Categorieën