Bespaar op de kosten van je droomhuis en kies een prefab huis - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
02/09/2023
3 min
0

Kosten besparen op je droomhuis? Kies een prefab woning!

02/09/2023
3 min
0

Inleiding Prefab woning. 

Iedereen droomt wel eens van een eigen huis, maar helaas gaat dit vaak gepaard met hoge kosten. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen bij de bouw van je droomhuis. Een van deze manieren is door te kiezen voor een prefab woning.

Wat is een prefab woning?

Een prefab woning is een kant-en-klare woning waarbij het grootste gedeelte van de bouw al in een fabriek is vervaardigd. Hierdoor is het bouwen van een prefab woning sneller en goedkoper dan het bouwen van een traditionele woning.

Verschillende woonstijlen

Met een prefab woning kun je kiezen uit verschillende woonstijlen, waaronder moderne villa's, boerderijen, jaren 30 woningen en bungalows. Door een lijst te maken van je wensen kun je dit voorleggen aan het bedrijf dat de woning voor je kan bouwen zodat je echt de woning van je dromen krijgt.

Erg goedkoop maar zonder grond

Afgelopen week zag ik op tv een twee-onder-één-kapwoning voorbij komen van € 135.000,- maar let wel op. Daar is de grond nog niet bij inbegrepen en die verschilt enorm is vierkantemeterprijs per gemeente.

Voordelen van een prefab woning

Een prefab woning heeft vele voordelen, zoals snelle realisatie (in 6 weken), gebouwd onder constante omstandigheden en een minder grote kans op vochtschade. Daarnaast is het ook relatief voordeliger om een prefab huis te bouwen dan een traditionele woning. Hieronder de voordelen nog even op een rij.

 • Snelle bouwtijd: prefab woningen kunnen veel sneller gebouwd worden dan traditioneel gebouwde woningen, omdat veel van de bouwcomponenten in een fabriek worden vervaardigd en vervolgens op de bouwplaats in elkaar worden gezet..
 • Lagere kosten: door de efficiency van de productie in een fabriek, zijn prefab woningen vaak goedkoper om te bouwen dan traditioneel gebouwde woningen.
 • Hoge kwaliteit: de bouwcomponenten van prefab woningen worden in een gecontroleerde omgeving vervaardigd, waardoor de kwaliteit van de woning hoger is dan die van een traditioneel gebouwde woning.
 • Energie-efficiëntie: veel prefab woningen zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn en kunnen worden uitgerust met geavanceerde isolatiematerialen en energie-efficiënte apparaten.
 • Duurzaamheid: prefab woningen zijn meestal gemaakt van duurzame materialen en worden ontworpen om op een milieuvriendelijke manier te worden geproduceerd en gebruikt.
 • Flexibiliteit: prefab woningen kunnen vaak op maat worden gemaakt, zodat ze aan de specifieke wensen en eisen van de klant voldoen.

Nadelen van een prefab woning

Net als bij elk type woning, zijn er ook nadelen aan prefab woningen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Beperkte ontwerpmogelijkheden: prefab woningen zijn vaak beperkt in hun ontwerpmogelijkheden en aanpassingen, omdat ze in een fabriek zijn gemaakt en vervolgens op de bouwplaats worden geassembleerd.
 • Afhankelijk op fabriek: de bouw van prefab woningen is afhankelijk van de productiecapaciteit van de fabriek, dus vertragingen in de productie kunnen leiden tot vertragingen op de bouwplaats.
 • Transportkosten: prefab woningen moeten van de fabriek naar de bouwplaats worden vervoerd, wat extra transportkosten met zich meebrengt.
 • Stereotiep beeld: sommige mensen hebben een stereotiep beeld van prefab woningen en zien ze als onaantrekkelijk of goedkoop.
 • Kortere levensduur: hoewel prefab woningen meestal goed worden gebouwd, gaan sommige materialen die worden gebruikt niet zo lang mee als die van traditioneel gebouwde woningen, dit kan leiden tot een kortere levensduur van de woning.

Het is belangrijk om al deze nadelen te wegen tegen de voordelen en je af te stemmen op je specifieke situatie, voordat je de beslissing neemt om een prefab woning te kopen of te (laten) bouwen.

Verschillende mogelijkheden

Bij het bouwen van een prefab woning heb je de keuze uit verschillende opties waaronder de stijl, kleuren, afwerking en vele andere details. Hierdoor kun je er echt een huis van maken dat helemaal aan jouw wensen voldoet.

Conclusie

Bouw jouw droomhuis en bespaar op de kosten door te kiezen voor een prefab woning. Hiermee heb je de mogelijkheid om in een snelle tijd een woning te realiseren die precies aan jouw wensen voldoet en die tevens voordeliger is dan het bouwen van een traditionele woning. Bekijk ook de nadelen voordat je tot een definitieve keuze komt.

Een laatste tip

Bij het kiezen van een prefab woning is het belangrijk om te onderzoeken welk bedrijf het best bij jouw wensen past en welk bedrijf het meest ervaring heeft in het bouwen van prefab woningen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een woning krijgt die precies wordt geleverd volgens jouw verwachting.

Het bouwen van een prefab huis een geweldige optie voor iedereen die zijn of haar droomhuis wil realiseren zonder teveel geld uit te geven. Het geeft je de vrijheid om alles naar wens te ontwerpen en te realiseren, zonder concessies te hoeven doen aan kwaliteit en duurzaamheid. Vergeet niet dat je een perceel en vergunningen nodig hebt voordat je de offerte tekent.

Reacties
Categorieën