Zelf een terras aanleggen - Een uitgebreide doe-het-zelf gids - Geregeld24
Doe het zelf Bouwprojecten en Klussen
Zo Geregeld
Doe het zelf Bouwprojecten en Klussen
07/19/2023
5 min
0

Zelf een Terras Aanleggen: Een uitgebreide doe-het-zelf gids

07/19/2023
5 min
0

Een terras is voor velen een waardevolle aanvulling zijn de tuin, en biedt een comfortabele plek om te ontspannen, te dineren of tijd door te brengen met vrienden en familie. In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces van het zelf aanleggen van een terras, van het kiezen van de juiste locatie en materialen tot het voorbereiden van de grond en het leggen van de tegels of bestrating.

Planning en ontwerp

Voordat je begint met het aanleggen van je terras, is het belangrijk om een goed plan en ontwerp te hebben. Denk aan de volgende zaken:

Grootte en vorm

Bepaal de ideale grootte en vorm van je terras op basis van de beschikbare ruimte, de gewenste indeling en het beoogde gebruik. Houd rekening met meubilair, looproutes en eventuele accessoires zoals een barbecue of vuurplaats.

Locatie

Kies een plek voor je terras die handig en aantrekkelijk is, met voldoende zonlicht en privacy. Houd rekening met nabijgelegen bomen, hellingen of andere obstakels die het aanleggen van het terras kunnen bemoeilijken.

Materiaal

Kies een materiaal voor je terras dat past bij je tuin en stijl, zoals betontegels, natuursteen, hout of composiet. Houd rekening met factoren zoals duurzaamheid, onderhoud en kosten bij het maken van je keuze.

Denk ook aan de juiste bouwtekeningen voor het aanleggen van een terras!

Materialen en gereedschap

Zodra je een plan en ontwerp hebt, is het tijd om de benodigde materialen en gereedschap te verzamelen. Veelgebruikte materialen zijn:

Tegels of bestrating 

Betontegels, natuursteen, houten vlonders of composietplanken zijn populaire keuzes voor terrasvloeren. Zorg ervoor dat je voldoende materiaal koopt om het hele terras te bedekken, inclusief extra voor snijverlies en eventuele toekomstige reparaties.

Zand en grind 

Zand en grind worden gebruikt om een stevige en goed doorlatende ondergrond voor het terras te creëren. Je hebt mogelijk ook een funderingsmateriaal nodig, zoals gebroken puin of steenslag, om een stabiele basis te bieden.

Voegmiddel

Voegmiddel wordt gebruikt om de naden tussen de tegels of bestrating te vullen en een afgewerkt uiterlijk te geven. Kies een voegmiddel dat geschikt is voor het gekozen terrasmateriaal en bestand is tegen weer en slijtage.

Randafwerking

Randafwerking, zoals betonbanden, houten randen of metalen randen, wordt gebruikt om de randen van het terras te definiëren en te stabiliseren.

Qua gereedschap heb je mogelijk het volgende nodig:

 • Schep en hark
 • Kruiwagen
 • Waterpas en meetlint
 • Rubberen hamer
 • Trilplaat
 • Tegelsnijder of haakse slijper (afhankelijk van het gekozen terrasmateriaal)
 • Voegenkrabber of voegspaan
 • Grondboor (voor het plaatsen van eventuele palen)
 • Werkhandschoenen en veiligheidsbril

Locatie en voorbereiding van de grond

Bereid de locatie van het terras voor door de grond te egaliseren en eventuele obstakels te verwijderen:

 • Verwijder gras, planten en ander organisch materiaal van het terrasgebied. Dit voorkomt dat onkruid en wortels door het terras groeien en de ondergrond verstoren.
 • Graaf de grond tot de gewenste diepte uit, rekening houdend met de dikte van de fundering, ondergrond en terrasmateriaal. Houd de afwatering in gedachten en zorg ervoor dat het terras een lichte helling heeft (ongeveer 1-2 cm per meter) om water weg te leiden van het huis of andere gebouwen.
 • Egaliseer de uitgegraven grond met een hark en een waterpas, zodat het terras een stabiele en vlakke basis heeft.

Fundering en ondergrond

Creëer een stevige en goed doorlatende ondergrond voor het terras door het volgende te doen:

 • Breng een laag gebroken puin of steenslag aan op de uitgegraven grond als fundering. Dit helpt om de ondergrond stabiel en waterdoorlatend te maken. Verdicht de funderingslaag met een trilplaat en zorg ervoor dat deze waterpas en gelijkmatig is.
 • Breng een laag zand en/of grind aan bovenop de fundering. Dit zorgt voor een soepele en flexibele ondergrond waarop het terrasmateriaal kan worden geplaatst. Gebruik een waterpas en een rechte plank om het zand of grind gelijkmatig te verdelen en glad te strijken.

Leggen van tegels of bestrating

Leg het gekozen terrasmateriaal op de voorbereide ondergrond, volgens je ontwerp:

 • Begin met het leggen van tegels of bestrating vanuit een hoek of langs een rechte rand, zoals een huis of een andere structuur. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat elke tegel of steen waterpas en stabiel is.
 • Leg de tegels of stenen zo dicht mogelijk bij elkaar, met een gelijkmatige afstand tussen de naden. Gebruik afstandhouders of een voegkruisje om een consistente voegbreedte te garanderen.
 • Zaag tegels of stenen op maat met een knipper of haakse slijper indien nodig, om ze te laten passen rond obstakels of aan de randen van het terras. Draag altijd een veiligheidsbril en handschoenen bij het snijden of slijpen van materialen.

Voegen en afwerking

Nadat alle tegels of bestrating zijn gelegd, is het tijd om de voegen te vullen en het terras af te werken:

 • Veeg het terras schoon om eventueel zand, stof of puin te verwijderen dat zich tijdens het leggen heeft opgehoopt.
 • Meng het voegmiddel volgens de instructies van de fabrikant en breng het aan met een voegenkrabber of voegspaan. Zorg ervoor dat alle naden tussen de tegels of stenen gelijkmatig en volledig worden gevuld met voegmiddel.
 • Strijk overtollig voegmiddel af met een vochtige spons of doek, en zorg ervoor dat het oppervlak van de tegels of stenen schoon en vrij van voegresten is.
 • Laat het voegmiddel volledig drogen en uitharden volgens de aanbevolen tijdsduur van de fabrikant.

Randafwerking en details

Voeg randafwerking en andere details toe om het terras compleet te maken:

 • Installeer randafwerking, zoals betonbanden, houten randen of metalen randen, rond de randen van het terras om de tegels of bestrating op hun plaats te houden en een nette, afgewerkte uitstraling te geven.
 • Voeg eventuele accessoires toe, zoals verlichting, plantenbakken of meubilair, om het terras functioneel en aantrekkelijk te maken.

Onderhoud en zorg

Om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte terras er goed uit blijft zien en lang meegaat, is regelmatig onderhoud belangrijk:

 • Inspecteer het terras regelmatig op tekenen van slijtage, schade of verzakking en voer indien nodig reparaties uit.
 • Reinig het terras regelmatig met een bezem, bladblazer of hogedrukreiniger om vuil, algen en mos te verwijderen.
 • Bescherm het terras tegen weersinvloeden, zoals vorst of extreme hitte, door het aanbrengen van een geschikte afdichting of beschermende behandeling indien nodig.

Conclusie

Het zelf aanleggen van een terras kan een lonend en uitdagend project zijn, waarmee je een aantrekkelijke en functionele buitenruimte creëert om van te genieten. Door zorgvuldige planning, materiaalkeuze en vakmanschap, kun je een duurzaam en aantrekkelijk terras aanleggen dat vele jaren meegaat. 

Volg de stappen in deze uitgebreide doe-het-zelf gids om je eigen terras te maken en geniet van het gevoel van voldoening dat het voltooien van een dergelijk project met zich meebrengt. Met de juiste zorg en onderhoud zal je zelfgemaakte terras een geliefd en functioneel onderdeel van je tuin zijn, waar je met trots tijd doorbrengt met vrienden en familie.

Bedenk dat, hoewel dit artikel een uitgebreide gids biedt voor het aanleggen van een terras, het belangrijk is om je te informeren over lokale bouwvoorschriften en vereisten voordat je aan je project begint. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen of een professionele aannemer in te huren om aan bepaalde voorschriften te voldoen.

Door de tijd te nemen om je terrasproject zorgvuldig te plannen en uit te voeren, kun je een prachtige buitenruimte creëren die de waarde en het plezier van je huis verhoogt. Of je nu kiest voor een eenvoudig terras met betontegels of een luxe terras met natuursteen en ingebouwde verlichting, je zelfgemaakte terras zal een ruimte zijn waar je nog jarenlang van kunt genieten.

"STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!" Klik hier voor meer info >>

Anderen zochten ook naar: Zelf terras aanleggen, zelf terrasoverkapping maken, zelf terras aanleggen hout, zelf terrasscherm maken, zelf terras ophogen, zelf terrastegels leggen en zelf terrastegels maken.

Reacties
Categorieën