Voor- en nadelen van vloerverwarming - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
02/26/2023
5 min
0

Voor- en nadelen van vloerverwarming

02/26/2023
5 min
0

Vloerverwarming is een efficiënt verwarmingssysteem dat populair is in huizen en gebouwen. In tegenstelling tot traditionele verwarming, verspreidt vloerverwarming de warmte via leidingen in de vloer. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen maar ook nadelen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van vloerverwarming.

Wat is traditionele vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat in de vloer is geïnstalleerd en warmte afgeeft door middel van stralingswarmte. Het systeem bestaat uit buizen die warm water door de vloer laten circuleren en die in de vloer zijn ingebed. Vloerverwarming wordt steeds populairder omdat het een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte biedt en energiezuiniger is dan traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren. Bovendien zorgt het voor een comfortabeler binnenklimaat omdat de warmte vanaf de grond omhoogstijgt, waardoor de luchttemperatuur gelijkmatiger verdeeld wordt.

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn gemakkelijker en goedkoper te installeren dan traditionele warmwatersystemen, omdat er geen leidingen, ketels of pompen nodig zijn. Ze kunnen ook worden geïnstalleerd in kleine ruimtes of in bestaande woningen waar het niet praktisch is om waterleidingen te installeren. Een ander voordeel van elektrische vloerverwarming is dat elk gebied afzonderlijk kan worden geregeld, wat resulteert in meer controle over de temperatuur in verschillende kamers en een betere energie-efficiëntie. Elektrische vloerverwarming is ook gemakkelijker te onderhouden dan traditionele systemen, omdat er geen risico op lekkage is en het geen jaarlijkse onderhoudsbeurten vereist.

VOORDELEN VAN VLOERVERWARMING

Gelijkmatige verwarming

Met vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig over de vloer verdeeld, waardoor er geen koude zones en tocht ontstaan. Dit zorgt voor een comfortabele leefomgeving. Bovendien voelt vloerverwarming natuurlijker aan, omdat de warmte van onderaf komt in plaats van bovenaf. Het systeem is geschikt voor bijna alle soorten vloeren, waaronder ook houten vloeren.

Lagere luchtvochtigheid

Vloerverwarming heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid in de ruimte lager blijft. Doordat de lucht niet wordt verwarmd via radiatoren, wordt de lucht minder droog en voorkom je problemen met schimmels en huisstofmijt. Een lage luchtvochtigheid draagt ook bij aan een gezond binnenklimaat.

Energie-efficiëntie 

Vloerverwarming is energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat de warmte beter wordt opgenomen door de vloer en langer blijft hangen. Hierdoor hoeft het systeem minder hard te werken om een ruimte op te warmen, wat resulteert in lagere energiekosten.

Visueel aantrekkelijk

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat de leidingen onder de vloer verborgen zijn. Dit maakt het systeem visueel aantrekkelijker, vooral in ruimtes waar radiatoren of andere verwarmingsapparatuur het uiterlijk kunnen verstoren.

Gemakkelijk te installeren

Vloerverwarming is gemakkelijk te installeren en kan zelfs in bestaande bouw worden aangelegd. Na de installatie is er geen onderhoud nodig en kun je genieten van een comfortabel en efficiënt verwarmingssysteem zonder dat je je zorgen hoeft te maken over ontluchten of andere onderhoudsactiviteiten. Het installeren in bestaande bouw kan een uitdaging op zich zijn. Raadpleeg daarvoor een professional.

Veilig

Vloerverwarming is een veilig verwarmingssysteem omdat er geen open vlammen of hete oppervlakken zijn. Dit is vooral handig als je kleine kinderen of huisdieren hebt die niet in de buurt van hete radiatoren of open haarden mogen komen.

Flexibel

Vloerverwarming kan worden geïnstalleerd in individuele kamers of in het hele huis, afhankelijk van je specifieke behoeften. Ook kun je de temperatuur gemakkelijk regelen met een thermostaat, zodat je de warmte kan aanpassen aan je voorkeuren en behoeften. Over het algemeen zie je dat vloerverwarming in bestaande bouw meestal alleen op de begane grond wordt geïntegreerd. In badkamers is elektrische verwarming juist weer populair.

Geschikt voor (bijna) elke vloer

Tegenwoordig kan vloerverwarming onder vrijwel elke soort vloer worden geïnstalleerd. Hierdoor heb je de vrijheid om te kiezen uit materialen zoals laminaat, parket, PVC, steen of tapijt. Zelfs voor een houten vloer is/kan vloerverwarming geschikt zijn. Bij het leggen van vloerverwarming wordt vaak rekening gehouden met het materiaal en de samenstelling ervan. Het is echter wel belangrijk om te controleren of jouw vloer geschikt is voor vloerverwarming.

Geen radiatoren

Vloerverwarming als hoofdverwarming biedt meer ruimte.. Radiatoren en zelfs de modernste, nemen namelijk nog steeds aanzienlijk veel ruimte in beslag. Ook wordt het inrichten met meubelen vaak beperkt door de - in de weg zittende - radiatoren. Door vloerverwarming te gebruiken, kun je deze radiatoren laten vervallen en ontstaat er meer ruimte aan de muren. Hierdoor kun je zelf beter en zonder beperkingen de indeling van jouw woning bepalen.

Waardevermeerdering

Vloerverwarming kan een waardevolle toevoeging zijn aan een huis, omdat het een aantrekkelijke eigenschap is voor potentiële kopers. Daarnaast kan vloerverwarming bijdragen aan een lagere energierekening, wat in de huidige situatie van hoge energieprijzen een voordeel is.

Naast de voordelen zijn er echter ook enkele nadelen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het overwegen van de installatie van vloerverwarming.

NADELEN VAN VLOERVERWARMING

Traag opwarmen en afkoelen

Een van de nadelen van vloerverwarming is dat het trager opwarmt en afkoelt dan traditionele verwarmingssystemen. Dit betekent dat het systeem niet zo geschikt is voor kamers die snel opwarmen en afkoelen, zoals de badkamer of een gastenkamer die slechts af en toe wordt gebruikt. In deze kamers kan een combinatie van vloerverwarming en een traditioneel verwarmingssysteem een betere optie zijn.

Kosten

Hoewel vloerverwarming kan bijdragen aan lagere energiekosten, is de initiële investering hoger dan bij traditionele verwarmingssystemen. De kosten van vloerverwarming variëren afhankelijk van de grootte van de ruimte en het type systeem dat wordt geïnstalleerd. Het is daarom belangrijk om vooraf de kosten op een rij te zetten.

Hoogte van de vloer

Een nadeel van vloerverwarming is dat de hoogte van de vloer toeneemt. Dit wordt veroorzaakt doordat bij de installatie van vloerverwarming eerst isolatiemateriaal op de vloer wordt aangebracht, gevolgd door de vloerverwarming en ten slotte de vloer zelf. Hierdoor kan de vloer enkele centimeters hoger komen te liggen dan bij traditionele verwarmingssystemen.

Verstopping en lekkage

Vloerverwarming vereist over het algemeen weinig onderhoud maar het is echter belangrijk om te onthouden dat de leidingen regelmatig moeten worden gecontroleerd op lekkages of verstoppingen. Als er een probleem optreedt, kan het repareren van de leidingen duur en tijdrovend zijn.

Installeren vloerverwarming 

Het installeren van vloerverwarming kan een ingrijpende en tijdrovende klus zijn, vooral als het in een bestaand huis moet worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie wordt uitgevoerd door een professional met ervaring in het installeren van vloerverwarmingssystemen om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

Kan vloerverwarming ook koelen?

Ja, vloerverwarming kan ook koelen. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een warmtepomp in combinatie met de vloerverwarming. In de zomer wordt het water in het vloerverwarmingssysteem gekoeld in plaats van verwarmd, waardoor er koele lucht wordt verspreid in de kamer. Dit wordt ook wel vloerkoeling genoemd en kan een energiezuinige manier zijn om de temperatuur in huis te reguleren tijdens warme zomermaanden. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle vloerverwarmingssystemen geschikt zijn om te koelen, dus het is aan te raden om hierover informatie in te winnen bij een specialist.

In het kort

Hieronder in het kort nog even een opsomming van de voor- en nadelen van vloerverwarming.

Voordelen

  • Gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte
  • Comfortabeler binnenklimaat omdat de warmte vanaf de grond omhoog stijgt
  • Energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen
  • Geen radiatoren die ruimte innemen of inrichting beperken
  • Geen luchtcirculatie, dus minder stof en allergenen in de lucht
  • Nagenoeg voor elke vloer geschikt
  • Mogelijkheid tot koelen in de zomer
  • Kan zowel als hoofdverwarming als bijverwarming gebruikt worden
  • Verbetert de waarde van het huis

Nadelen

  • Hogere initiële kosten van installatie
  • Langere opwarmtijd dan traditionele verwarmingssystemen
  • Kan beperkingen opleggen aan de keuze van vloerbedekking
  • Moeilijk te repareren als er een probleem optreedt
  • Moet worden geïnstalleerd door een gekwalificeerde professional om correct te werken
  • Kan minder geschikt zijn voor grote open ruimtes met veel ramen en/of deuren

Tot slot

Vloerverwarming biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, waaronder een gelijkmatige verwarming, lagere luchtvochtigheid en lagere energiekosten. Bovendien is het discreet, gemakkelijk te installeren en veilig en kan het de waarde van een huis verhogen. Er zijn echter ook enkele nadelen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de trage opwarmtijd, hogere initiële kosten en de noodzaak van periodiek onderhoud. Als je de installatie van vloerverwarming overweegt, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het systeem op de juiste manier wordt geïnstalleerd en dat je de juiste beslissing neemt op basis van de specifieke behoeften en het budget.

Reacties
Categorieën