Verhuisdozen Kopen - Een Compleet Overzicht voor Aanschaf en Gebruik - Geregeld24
Verhuizen
Zo Geregeld
Verhuizen
04/26/2023
10 min
0

Verhuisdozen Kopen: Een Compleet Overzicht voor Aanschaf en Gebruik

04/26/2023
10 min
0

Belang van goede verhuisdozen voor een succesvolle verhuizing 

Het belang van goede verhuisdozen voor een succesvolle verhuizing mag niet worden onderschat. De juiste verhuisdozen zorgen ervoor dat je spullen veilig en georganiseerd kunnen worden vervoerd, wat de kans op schade tijdens het verhuizen vermindert. Kwalitatieve verhuisdozen zijn stevig, hebben een goed draagvermogen en zijn bestand tegen stapelen. Bovendien helpen ze je om efficiënt te verhuizen, waardoor je tijd en moeite bespaart. Door te investeren in goede verhuisdozen, verhoog je de kans op een succesvolle en stressvrije verhuizing. 

Types verhuisdozen

Standaard verhuisdozen

Standaard verhuisdozen zijn de meest voorkomende en veelzijdige verhuisdozen die gebruikt worden bij verhuizingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en sterktes en zijn geschikt voor het inpakken van de meeste huishoudelijke spullen. Standaard verhuisdozen zijn meestal gemaakt van karton en kunnen plat worden opgevouwen voor opslag als ze niet in gebruik zijn. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen bij bouwmarkten, verhuisbedrijven en online winkels.

Boekendozen

Boekendozen zijn kleiner en steviger dan standaard verhuisdozen. Ze zijn speciaal ontworpen voor het inpakken van zware items, zoals boeken, documenten en andere zware, compacte voorwerpen. Boekendozen zijn meestal gemaakt van dikker, sterker karton om het extra gewicht te dragen. Door hun beperkte grootte kunnen ze niet te zwaar worden, waardoor ze gemakkelijker te tillen en te dragen zijn. Maak het jezelf gemakkelijk en koop stevige boekendozen.

Garderobedozen

Garderobedozen zijn ontworpen om kleding te vervoeren zonder dat deze hoeft te worden opgevouwen of gekreukt. Deze verhuisdozen zijn langwerpig en voorzien van een hangrail aan de bovenkant, zodat je kleding op hangers direct uit jouw kast kunt overbrengen. Garderobedozen zijn vooral handig voor het vervoeren van formele kleding, kostuums en kledingstukken die snel kunnen kreuken.

Breekbare spullen dozen

Breekbare spullen dozen zijn speciaal ontworpen om breekbare items zoals glaswerk, servies, porselein en decoraties veilig te vervoeren. Deze verhuisdozen voor o.a. glas hebben vaak compartimenten of verdelers om elk item afzonderlijk te houden, wat helpt om schade tijdens transport te voorkomen. Ze zijn meestal gemaakt van stevig karton en moeten worden gebruikt in combinatie met voldoende inpakmateriaal, zoals bubbeltjesplastic en inpakpapier, om de breekbare items te beschermen.

Eco-vriendelijke verhuisdozen

Eco-vriendelijke verhuisdozen zijn een milieubewuste keuze voor mensen die duurzaam willen verhuizen. Ze zijn gemaakt van gerecycled of duurzaam geproduceerd materiaal en kunnen na gebruik worden gerecycled of hergebruikt. Eco-vriendelijke verhuisdozen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en sterktes en kunnen zowel kartonnen als kunststof varianten omvatten. Hoewel ze soms iets duurder kunnen zijn dan standaard verhuisdozen, kunnen ze een verantwoorde keuze zijn voor het milieu en de vermindering van afval.

Materiaal en kwaliteit van verhuisdozen

Kartonnen verhuisdozen

Kartonnen verhuisdozen zijn de meest gangbare optie en zijn gemaakt van golfkarton, dat zowel licht als sterk is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kwaliteiten, afhankelijk van de sterkte die je nodig hebt. Kartonnen verhuisdozen zijn meestal goedkoper dan kunststof verhuisdozen en zijn eenvoudig op te vouwen en op te bergen als ze niet in gebruik zijn. Het nadeel van kartonnen verhuisdozen is dat ze gevoelig zijn voor vocht en kunnen worden aangetast als ze nat worden. Ze kunnen ook sneller slijten bij intensief gebruik.

Kunststof verhuisdozen

Kunststof verhuisdozen zijn duurzamer en sterker dan kartonnen verhuisdozen. Ze zijn gemaakt van stevig plastic en kunnen meerdere keren worden gebruikt zonder te verslijten. Kunststof verhuisdozen zijn beter bestand tegen vocht en kunnen gemakkelijk worden gereinigd. Ze zijn meestal stapelbaar, wat handig is voor opslag en transport. Het nadeel van kunststof verhuisdozen is dat ze duurder zijn dan kartonnen verhuisdozen en meer ruimte in beslag nemen bij het opbergen.

Kwaliteitsverschillen en draagvermogen

De kwaliteit van verhuisdozen varieert, afhankelijk van het materiaal en de constructie. Goedkopere verhuisdozen zijn vaak gemaakt van dunner karton en hebben een lager draagvermogen, wat betekent dat ze minder gewicht kunnen dragen voordat ze scheuren of vervormen. Duurdere verhuisdozen zijn gemaakt van dikker karton of steviger plastic en hebben een hoger draagvermogen. Bij het kiezen van verhuisdozen is het belangrijk om rekening te houden met het draagvermogen en de kwaliteit, zodat je zeker weet dat ze bestand zijn tegen het gewicht van je spullen.

Het belang van een goede kwaliteit verhuisdoos

Het kiezen van goede kwaliteit verhuisdozen is essentieel voor een succesvolle verhuizing. Hoogwaardige verhuisdozen zorgen ervoor dat je spullen veilig en onbeschadigd op hun bestemming aankomen. Ze zijn beter bestand tegen scheuren, deuken en doorzakken en kunnen meer gewicht dragen dan goedkopere alternatieven. Door te investeren in goede kwaliteit verhuisdozen, verminder je de kans op schade aan je eigendommen en maak je het verhuisproces soepeler en minder stressvol.

Aanschaf van verhuisdozen

Waar verhuisdozen kopen

Je kunt verhuisdozen kopen bij verschillende winkels en online platforms. Bouwmarkten, verhuisbedrijven en verpakkingsmateriaalwinkels hebben vaak een breed assortiment verhuisdozen. Online winkels zoals Bol.com en Amazon bieden ook verhuisdozen aan, vaak met beoordelingen van andere klanten om je te helpen bij het maken van een keuze. Vergelijk prijzen en kwaliteit voordat je een aankoop doet om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt.

Nieuwe of tweedehands verhuisdozen

Bij het kopen van verhuisdozen kun je kiezen tussen nieuwe of tweedehands verhuisdozen. Nieuwe verhuisdozen zijn meestal sterker en bieden meer bescherming voor je spullen, maar ze kunnen ook duurder zijn. Tweedehands verhuisdozen zijn vaak goedkoper en milieuvriendelijker omdat ze worden hergebruikt. Zorg er bij het kiezen van tweedehands verhuisdozen voor dat ze nog in goede staat zijn en geen tekenen van slijtage vertonen.

Hoeveel verhuisdozen heb je nodig?

Het aantal verhuisdozen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huis en de hoeveelheid spullen die je hebt. Een algemene vuistregel is om 10 tot 15 verhuisdozen per kamer te hebben, afhankelijk van de grootte en het aantal items in elke kamer. Je hebt mogelijk meer verhuisdozen nodig voor zwaardere of breekbare items, zoals boeken of serviesgoed. Het is een goed idee om een paar extra verhuisdozen te kopen voor het geval je er meer nodig hebt dan je oorspronkelijk had gedacht.

Kosten van verhuisdozen en besparingstips

De kosten van verhuisdozen variëren afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit en het formaat. Kartonnen verhuisdozen zijn over het algemeen goedkoper dan kunststof verhuisdozen. Om kosten te besparen, kun je overwegen om tweedehands verhuisdozen te kopen of verhuisdozen te lenen van vrienden en familie. Je kunt ook lokale winkels vragen of ze overtollige kartonnen dozen hebben die je kunt gebruiken. Zorg er bij het gebruik van deze dozen voor dat ze stevig genoeg zijn om je spullen te dragen.

Voorbereiding op de verhuizing

Een plan maken

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle verhuizing. Begin met het maken van een plan, waarin je een tijdlijn opstelt voor de verschillende stappen van het verhuisproces. Bepaal wanneer je wilt beginnen met het inpakken van je spullen, wanneer je verhuisdozen en inpakmaterialen wilt kopen en wanneer je de verhuizing wilt regelen. Maak een checklist van de taken die je moet voltooien en werk deze af terwijl je vordert.

Opslag en transport van verhuisdozen

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je ingepakte verhuisdozen op te slaan terwijl je je voorbereidt op de verhuizing. Stapel de dozen op een veilige en stabiele manier op om te voorkomen dat ze omvallen of beschadigd raken. Denk na over hoe je je verhuisdozen gaat vervoeren, of je nu een verhuiswagen huurt, een verhuisbedrijf inschakelt of zelf met je eigen voertuig verhuist. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om alle verhuisdozen te vervoeren en plan eventueel meerdere ritten in.

Etikettering en organisatie

Het is belangrijk om je verhuisdozen goed te etiketteren en te organiseren. Gebruik een duidelijk en leesbaar handschrift of een labelprinter om op elke doos aan te geven wat erin zit en in welke kamer het thuishoort. Dit maakt het uitpakken en organiseren van je nieuwe huis veel eenvoudiger. Je kunt ook een kleurcodesysteem gebruiken om je verhuisdozen te organiseren, waarbij je verschillende kleuren gebruikt voor verschillende kamers of categorieën.

Inpakmaterialen

Naast verhuisdozen heb je ook verschillende inpakmaterialen nodig om je spullen veilig en beschermd te houden tijdens het verhuizen. Enkele veelgebruikte inpakmaterialen zijn:

 • Luchtkussenfolie: Dit materiaal is ideaal voor het verpakken van breekbare items zoals glaswerk, servies en schilderijen.
 • Inpakpapier: Gebruik onbedrukt inpakpapier om items in te wikkelen en te beschermen tegen krassen en deuken.
 • Schuimrubber of noppenfolie: Gebruik schuimrubber of noppenfolie om meubels en andere grote items te beschermen tegen beschadigingen.
 • Verpakkingstape: Zorg voor sterke verpakkingstape om je verhuisdozen goed af te sluiten en te verzegelen.
 • Etiketten en markers: Gebruik etiketten en permanente markers om je verhuisdozen duidelijk te labelen en te organiseren.

Zorg ervoor dat je voldoende inpakmaterialen hebt om al je spullen veilig in te pakken en te beschermen tijdens de verhuizing.

Inpakken van verhuisdozen

Stapsgewijze handleiding voor het inpakken van verhuisdozen: 

 • Verzamel alle benodigde inpakmaterialen, zoals verhuisdozen, tape, inpakpapier, luchtkussenfolie en markers.
 • Begin met het inpakken van de spullen die je het minst vaak gebruikt, zoals seizoensgebonden items en zelden gebruikte apparaten.
 • Plaats zwaardere items onderin de doos en lichtere items bovenaan.
 • Vul lege ruimtes in de doos op met inpakpapier, handdoeken of kleding om te voorkomen dat items tijdens het transport verschuiven.
 • Sluit de verhuisdoos stevig af met verpakkingstape en zorg ervoor dat de bovenkant plat is.
 • Label de doos duidelijk met de inhoud en de bestemming in je nieuwe huis.

Veilig verpakken van breekbare spullen

 • Gebruik luchtkussenfolie of noppenfolie om breekbare items individueel in te pakken.
 • Plaats een laagje inpakpapier of luchtkussenfolie op de bodem van de doos voor extra bescherming.
 • Plaats breekbare items voorzichtig in de doos en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
 • Vul lege ruimtes op met extra inpakmateriaal om te voorkomen dat items tijdens het transport verschuiven of breken.
 • Label de doos duidelijk met "Breekbaar" of "Fragile" om anderen te waarschuwen voor de inhoud.

Tips voor het minimaliseren van schade aan eigendommen

 • Pak items zorgvuldig in met voldoende beschermend materiaal.
 • Zorg ervoor dat de verhuisdozen goed zijn afgesloten en niet te zwaar zijn.
 • Stapel verhuisdozen met zwaardere items onderaan en lichtere dozen bovenop.
 • Plaats geen zware items op breekbare of kwetsbare items.
 • Gebruik meubelhoezen of dekens om meubels en andere grote items te beschermen.

Efficiënt gebruik van de ruimte in verhuisdozen

 • Gebruik de juiste maat verhuisdoos voor de items die je inpakt.
 • Nestel kleinere items in grotere items om ruimte te besparen.
 • Rol kleding op en plaats deze in lege ruimtes, zoals in pannen of laarzen.
 • Gebruik boekendozen voor zware items zoals boeken, cd's en dvd's om te voorkomen dat de dozen te zwaar worden.

Voorkom overbelasting van de verhuisdozen

 • Houd het gewicht van de verhuisdozen beheersbaar door zware items te verdelen over meerdere dozen.
 • Combineer zware items met lichtere items in één doos om het gewicht gelijkmatig te verdelen.
 • Zorg ervoor dat de verhuisdozen niet uitpuilen of onstabiel zijn wanneer je ze sluit.

Controleer of de verhuisdoos stevig gesloten is en bestand is tegen het gewicht van de items erin.

 • Gebruik speciale dozen, zoals boekendozen of garderobedozen, voor zware of ongebruikelijke items die extra ondersteuning nodig hebben.
 • Vermijd het stapelen van te veel verhuisdozen op elkaar om te voorkomen dat de onderste dozen bezwijken onder het gewicht.

Uitpakken van verhuisdozen

Een systematische aanpak voor het uitpakken van verhuisdozen

 • Maak een plan voor het uitpakken en inrichten van je nieuwe huis, zodat je weet waar je moet beginnen.
 • Kies een kamer om mee te beginnen en werk van daaruit verder, zodat je niet overweldigd raakt door het hele proces.
 • Pak één doos tegelijk uit en richt je op het volledig uitpakken en organiseren van die doos voordat je doorgaat naar de volgende.

Prioritering van de uit te pakken verhuisdozen

 • Begin met het uitpakken van de essentiële items die je direct nodig hebt, zoals beddengoed, keukenbenodigdheden en toiletartikelen.
 • Pak vervolgens de items uit die je dagelijks gebruikt, zoals kleding, schoenen en elektronica.
 • Laat de items die je minder vaak gebruikt of die seizoensgebonden zijn voor het laatst, zodat je ze kunt uitpakken wanneer je er ruimte voor hebt.

Organiseren van de nieuwe woonruimte

 • Plaats meubels op hun definitieve plek voordat je begint met het uitpakken van dozen.
 • Gebruik opbergoplossingen, zoals planken en kasten, om items netjes en georganiseerd te houden.
 • Maak een systeem voor het organiseren van je spullen, zoals het sorteren van kleding op kleur of het indelen van keukengerei op type.
 • Pas je organisatiesysteem aan naarmate je verder uitpakt en ontdekt wat het beste werkt voor jou en je nieuwe huis.

Verhuisdozen en inpakmateriaal recyclen of hergebruiken

 • Ontvouw de verhuisdozen en bewaar ze plat voor toekomstig gebruik, of geef ze weg aan vrienden of familie die binnenkort gaan verhuizen.
 • Recycle kartonnen verhuisdozen en ander papieren inpakmateriaal door ze in je recyclebak te doen of naar een recyclingcentrum te brengen.
 • Hergebruik luchtkussenfolie, noppenfolie en andere beschermende materialen voor het inpakken van geschenken of het verzenden van pakketten.
 • Doneer ongewenste verhuisdozen en inpakmaterialen aan lokale scholen, kunstcentra of liefdadigheidsinstellingen die ze kunnen gebruiken voor opslag of creatieve projecten.

Extra tips en adviezen

Inschakelen van professionele hulp

 • Overweeg het inhuren van een verhuisbedrijf om het inpakken, vervoeren en uitpakken van je spullen te vergemakkelijken.
 • Vraag vrienden en familie om aanbevelingen voor betrouwbare verhuizers en vergelijk offertes om de beste prijs te krijgen.
 • Houd er rekening mee dat professionele hulp bij het verhuizen de stress en fysieke inspanning van de verhuizing kan verminderen, maar het kan ook extra kosten met zich meebrengen.

Verhuizen met kinderen en huisdieren

 • Bereid kinderen voor op de verhuizing door met ze te praten over wat ze kunnen verwachten en hoe ze kunnen helpen.
 • Betrek kinderen bij het inpakken van hun eigen spullen en laat ze hun favoriete speelgoed en knuffels bij zich houden tijdens de verhuizing.
 • Zorg voor een veilige en rustige plek voor huisdieren op de verhuisdag, zoals een afgesloten kamer of een dierenopvang.
 • Maak tijd vrij om te settelen en te acclimatiseren in je nieuwe huis met je kinderen en huisdieren, zodat ze zich comfortabel en veilig voelen in hun nieuwe omgeving.

Overwegen van verhuisverzekering

 • Controleer of je huidige verzekering dekking biedt voor je spullen tijdens het verhuizen, of overweeg een aanvullende verhuisverzekering af te sluiten.
 • Vergelijk verhuisverzekeringen op basis van de dekking die ze bieden, zoals schade door verhuizers, verlies of diefstal tijdens transport, en de kosten van de verzekering.
 • Houd er rekening mee dat een verhuisverzekering extra gemoedsrust kan bieden tijdens een stressvolle periode.

Stress verminderen tijdens het verhuizen

 • Begin ruim van tevoren met plannen en inpakken, zodat je niet overhaast te werk gaat en meer kans hebt om fouten te maken.
 • Vraag vrienden en familie om hulp bij het inpakken, vervoeren en uitpakken van je spullen, of trakteer jezelf op een pauze door professionele hulp in te schakelen.
 • Zorg voor voldoende rust en ontspanning tijdens het verhuisproces, en neem de tijd om afscheid te nemen van je oude huis en buurt.
 • Wees flexibel en pas je planning aan als er onverwachte gebeurtenissen of vertragingen optreden, en vergeet niet dat het normaal is om wat stress te ervaren tijdens het verhuizen.

Mijn ervaring met verhuizen

Verhuizen is vaak een hele klus maar geeft je aan de andere kant ook vaak weer nieuwe energie. Zorg voor een goede planning, schakel hulp in en zorg voor een steekwagen of hondje (dolly of meubelroller). Dat scheelt een hoop sjouwwerk en een zere rug!

Conclusie

Goede verhuisdozen zijn onmisbaar voor een soepele verhuizing. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel. Door op tijd te beginnen met verhuisdozen kopen en inpakken vermijd je veel stress. Een goede planning is het halve werk. Veel succes met verhuizen!

> Bekijk ook de Handige Verhuisplanner

Reacties
Categorieën