LED-verlichting: De voordelen en nadelen op een rij - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
03/01/2023
3 min
0

LED-verlichting: De voor- en nadelen op een rij

03/01/2023
3 min
0

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer alternatieven voor de gloeilamp op de markt gekomen, zoals spaarlampen, TL-lampen, halogeenlampen en LED-lampen. LED-verlichting is tegenwoordig een populaire keuze vanwege de vele voordelen die het biedt. In dit artikel bespreken we waarom je LED-verlichting zou kunnen overwegen en wat de voor- en nadelen van LED-lampen zijn.

> Duurzame Verlichting kopen? Kijk snel!

Bespaar aanzienlijk op je elektriciteitsrekening

Een van de belangrijkste voordelen van LED-verlichting is de energie-efficiëntie. LED-lampen zijn zeer efficiënt en verbruiken veel minder stroom dan gloeilampen. Dit betekent dat je aanzienlijk kunt besparen op je elektriciteitsrekening door gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Bovendien hebben LED-lampen een lager wattage dan gloeilampen, wat betekent dat je minder stroom nodig hebt om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

LED-lampen gaan veel langer mee

Een ander groot voordeel van LED-verlichting is de langere levensduur. LED-lampen gaan veel langer mee dan gloeilampen en hebben meestal een levensduur van ongeveer 50.000 uur. Dit betekent dat je jarenlang kunt genieten van LED-verlichting voordat je de lampen moet vervangen. In vergelijking met gloeilampen gaat LED-verlichting wel 25 keer langer mee. 

Hoewel LED-lampen een hogere aanschafprijs hebben dan gloeilampen, betaalt het zich op lange termijn terug, omdat LED-lampen minder vaak hoeven te worden vervangen. Dit betekent ook minder afval en een lagere impact op het milieu. LED-verlichting kopen is dan ook de beste keuze.

Meer variatie in alternatieven voor de gloeilamp

Toen spaarlampen op de markt kwamen, waren er maar weinig opties en de lampen waren vaak groot en onaantrekkelijk. Maar nu er meer alternatieven zijn, zijn LED-lampen een populaire keuze. LED-lampen zijn er in verschillende maten en vormen en passen bij elke ruimte. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dimbare LED-lampen voor een gezellige sfeer, of LED-stripverlichting om een bepaalde plek of voorwerp in huis te verlichten.

LED-lampen zijn overal verkrijgbaar

LED-lampen zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt ze kopen in supermarkten, bouwmarkten, en online. Als je liever advies wilt over welke lamp je het beste kunt kopen, kun je naar een speciaalzaak gaan waar ze zich uitsluitend richten op de verkoop van LED-verlichting. Online winkelen is echter een handige optie omdat je prijzen gemakkelijk kunt vergelijken en soms goedkoper uit bent.

Goedkope LED-lampen kopen

Het is mogelijk om LED-lampen goedkoop te kopen. Online winkelen is ook hier de beste optie. Het is belangrijk om te weten dat goedkope LED-lampen niet altijd van slechte kwaliteit zijn. Er zijn verschillende online winkels die goede kwaliteit LED-lampen aanbieden tegen betaalbare prijzen. Een andere optie is om te zoeken naar online winkels die gespecialiseerd zijn in LED-verlichting. Deze winkels hebben vaak een grotere selectie en kunnen de lampen tegen een lagere prijs aanbieden omdat ze in bulk inkopen.

Vergelijk prijzen van LED-lampen

Als je de goedkoopste optie wilt vinden, is het de moeite waard om prijzen te vergelijken tussen verschillende online winkels en aanbiedingen te zoeken. Sommige winkels bieden bijvoorbeeld kortingscodes of gratis verzending aan bij bestellingen boven een bepaald bedrag. 

Functies van LED-lampen

Let bij het kopen van goedkope LED-lampen wel op dat je niet bespaart op belangrijke functies zoals de kleurtemperatuur, lichtopbrengst en levensduur. Goedkope LED-lampen kunnen soms minder efficiënt zijn en sneller kapot gaan dan duurdere merken, dus het is belangrijk om de specificaties te bekijken en de garantievoorwaarden te controleren voordat je een aankoop doet. Ook online reviews bekijken kan helpen je keuze makkelijker te maken.

De voordelen van LED-verlichting op een rij:

 • Energiezuinig: LED-lampen zijn energiezuinig en verbruiken 75% minder energie dan traditionele gloeilampen. Dit betekent dat je geld bespaart op je energierekening en het milieu minder belast.
 • Lange levensduur: LED-lampen gaan langer mee dan traditionele gloeilampen. Ze kunnen tot wel 50.000 uur meegaan, wat betekent dat je ze veel minder vaak hoeft te vervangen.
 • Milieuvriendelijk: LED-lampen zijn milieuvriendelijk omdat ze geen kwik of andere schadelijke stoffen bevatten. Ze zijn ook volledig recyclebaar.
 • Direct licht: LED-lampen geven direct licht zonder op te warmen. Ze hebben geen opwarmtijd nodig zoals sommige andere lampen.
 • Veilig: LED-lampen worden niet heet en zijn daardoor veiliger in gebruik dan traditionele lampen. Ze verminderen het risico op brand en letsel.
 • Flexibel in gebruik: LED-verlichting is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en maten, waardoor ze flexibel in gebruik zijn en geschikt voor verschillende toepassingen.

De nadelen van LED-verlichting op een rij:

 • Hogere aanschafprijs: LED-lampen zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan traditionele gloeilampen. Dit kan een nadeel zijn als je op korte termijn kosten wilt besparen.
 • Niet altijd dimbaar: Niet alle LED-lampen zijn dimbaar, waardoor je niet altijd de gewenste sfeer in huis kunt creëren.
 • Kleurweergave: LED-verlichting kan soms een andere kleurweergave hebben dan traditionele gloeilampen. Dit kan een nadeel zijn als je gewend bent aan de kleurweergave van traditionele lampen.
 • Gevoelig voor temperatuur: LED-lampen zijn gevoelig voor temperatuursveranderingen en kunnen minder goed werken bij extreme temperaturen.
 • Elektronica: LED-lampen zijn afhankelijk van elektronica. Bij storingen in de elektronica kan de levensduur van de lamp afnemen of kan de lamp zelfs helemaal uitvallen.
 • Afvalverwerking: LED-lampen moeten worden gerecycled en mogen niet bij het gewone afval worden gegooid. Dit kan een nadeel zijn als er geen recyclingfaciliteiten in de buurt zijn.

Tot slot

Zoals je ziet kleven er aan het gebruik en kopen van LED-verlichting voor- en nadelen maar in de praktijk weegt het voordeel een stuk zwaarder dan het nadeel. Minder energieverbruik, langere levensduur en volledig recyclebaar zijn de positieve uitschieters bij LED-lampen.

Reacties
Categorieën