Wandlamp kopen - Waar moet je op letten? - Geregeld24
Verlichting
Zo Geregeld
Verlichting
06/26/2023
4 min
0

Wandlamp kopen: Waar moet je op letten?

06/26/2023
4 min
0

Wandlampen zijn een mooie en functionele toevoeging aan elk interieur. Ze kunnen bijdragen aan de sfeer en uitstraling van een ruimte en ook functioneel licht bieden op specifieke plekken in huis. In dit artikel ga ik je alles vertellen over wandlampen, zodat je goed voorbereid op zoek kunt gaan naar de perfecte wandlamp voor jouw huis.

> Direct wandlampen bekijken

Waarom een wandlamp?

Een wandlamp kan verschillende functies hebben in huis. Zo kan het een functionele lichtbron zijn om bij te lezen of te werken, maar ook zorgen voor sfeerlicht in een ruimte. Een wandlamp kan een echte eyecatcher zijn aan de muur en kan bijdragen aan de uitstraling van een ruimte. Daarnaast zijn wandlampen ook handig als nachtlampje naast het bed. Ook zijn er woningen waarbij er alleen maar aansluiting op de wand zijn gemaakt waardoor wandlampen geen keuze is.

Verschillende soorten wandlampen

Er zijn veel verschillende soorten wandlampen verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van de verschillende soorten wandlampen die je kunt kiezen.

Up- en downlighters

Up- en downlighters zijn wandlampen die zowel naar boven als naar beneden schijnen. Hierdoor creëer je een mooie lichtval op de muur en kan het zorgen voor een sfeervolle uitstraling.

Bureaulampen

Bureaulampen zijn wandlampen die speciaal ontworpen zijn om bij te werken of te studeren. Ze hebben vaak een verstelbare arm en lampenkap om het licht goed op de juiste plek te richten.

Spots

Spots zijn wandlampen die gericht licht geven op een specifieke plek in de ruimte. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld een schilderij of foto uit te lichten. Spots worden over het algemeen vaak aan het plafond als opbouw- of inbouw bevestigd.

Sfeerlampen

Sfeerlampen zijn wandlampen die vooral bedoeld zijn om een gezellige en warme sfeer te creëren in een ruimte. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen, kleuren en maten en kunnen bijvoorbeeld van papier, glas of hout gemaakt zijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een wandlamp?

Als je op zoek gaat naar een wandlamp kom je achter de verschillende types wandlampen die te koop zijn, ook zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je de juiste lamp kiest. Hieronder geef ik hiervoor een aantal tips.

Bepaal de juiste hoogte

Als je een wandlamp bijvoorbeeld naast een bank of bed wilt plaatsen, is het belangrijk om de juiste hoogte te bepalen. Over het algemeen geldt dat de onderkant van de lampenkap op ooghoogte moet zijn als je zit of ligt. Op deze manier valt het licht goed op de juiste plek zonder dat het in je ogen schijnt.

Kies de juiste lichtbron

Er zijn verschillende soorten lichtbronnen die je kunt kiezen voor je wandlamp. Zo zijn er halogeen- en LED-lampen, maar ook traditionele gloeilampen en spaarlampen. Het is belangrijk om te kijken naar de lichtsterkte (uitgedrukt in lumen) en de kleurtemperatuur van de lichtbron. Voor een gezellige sfeer kun je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (rond de 2700K) en een niet al te felle lichtbron.

Let op het materiaal en de kleur

Het materiaal en de kleur van de wandlamp kunnen ook bepalend zijn voor de uitstraling van de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een wandlamp van koper of brons als je een warme sfeer wilt creëren, of juist voor een strakke lamp van metaal of glas als je een modern interieur hebt. Ook de kleur van de lampenkap kan van belang zijn. Kies bijvoorbeeld voor een witte lampenkap als je een lichte en frisse sfeer wilt, of juist voor een donkere lampenkap voor een stoere en robuuste uitstraling.

Let op de dimbaarheid

Als je de wandlamp ook wilt gebruiken als sfeerverlichting, is het belangrijk om te kiezen voor een dimbare lamp. Hiermee kun je het lichtniveau aanpassen aan de gewenste sfeer en het moment van de dag. Let er wel op dat niet alle lichtbronnen geschikt zijn om te dimmen, dus kijk hier goed naar bij het kiezen van een lamp.

Let op de stabiliteit

Het is belangrijk dat de wandlamp goed aan de muur bevestigd is en niet kan losraken. Kies daarom voor een wandlamp met een stevige bevestiging en let erop dat de lamp niet te zwaar is voor de bevestiging.

Onderhoud en veiligheid

Het is belangrijk om je wandlamp goed te onderhouden en veilig te gebruiken. Hieronder geef ik een aantal tips hiervoor.

Veiligheid

Zorg ervoor dat de wandlamp goed aan de muur bevestigd is en niet kan losraken. Controleer regelmatig of de lamp nog goed vastzit en of er geen beschadigingen zijn aan de bedrading. Zorg er ook voor dat de lamp niet in de buurt staat van brandbare materialen zoals gordijnen of meubelstukken.

Onderhoud

Maak de wandlamp regelmatig schoon met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je de lamp uitzet en laat afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en maak de lamp niet nat.

Vervanging van de lampen

Als de lamp van de wandlamp vervangen moet worden, zorg er dan voor dat je de juiste lichtbron gebruikt. Volg de instructies van de fabrikant en schakel indien nodig een vakman in om de lichtbron te vervangen.

Kinderen en huisdieren

Houd rekening met kinderen en huisdieren bij het kiezen van een wandlamp. Kies bijvoorbeeld voor een lamp met een stevige bevestiging en zorg ervoor dat de lamp hoog genoeg hangt zodat kinderen er niet bij kunnen.

Tot slot

Een wandlamp kan een mooie en functionele toevoeging zijn aan je interieur. Bij het kiezen van een wandlamp is het belangrijk om op verschillende zaken te letten, zoals de juiste hoogte, de juiste lichtbron en het materiaal en de kleur van de lamp. Zorg er ook voor dat je de wandlamp goed onderhoudt en veilig gebruikt. Met deze tips kun je een mooie en functionele wandlamp kiezen die past bij jouw interieur en zorgt voor de gewenste sfeer in huis.

Reacties
Categorieën