Isolatieglas: Voor- en nadelen verschillende soorten beglazing - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
03/10/2023
6 min
0

Isolatieglas: Voor- en nadelen verschillende soorten beglazing

03/10/2023
6 min
0

Isolatieglas is een type glas dat is ontworpen om de warmte binnen je huis te houden en het geluid buiten te houden. Het bestaat uit meerdere glaslagen met daartussen een isolerende laag, wat resulteert in een betere thermische isolatie en geluidsisolatie. Er zijn verschillende soorten isolatieglas op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Dubbel glas

Dubbel glas is het meest gebruikte type isolatieglas. Het bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar zijn verbonden door een lucht- of gaslaag. De ruimte tussen de twee glasplaten zorgt voor een thermische isolatie. Dubbel glas is verkrijgbaar in verschillende diktes en isolatiewaarden.

Voordelen Dubbel glas

 • Isolatiewaarde: Dubbel glas biedt thermische isolatie. Hierdoor kun je ten opzichte van enkel glas besparen op de energierekening omdat er minder warmte verloren gaat.
 • Geluidsisolatie: Dubbel glas is effectief in het verminderen van geluidsoverlast, vooral wanneer het wordt gebruikt in combinatie met geluidsisolatie.
 • Kosten: Dubbel glas is relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten isolatieglas.

Nadelen Dubbel glas

 • Isolatiewaarde: De isolatiewaarde van dubbel glas is lager in vergelijking met andere soorten isolatieglas van tegenwoordig.
 • Lekkage: Wanneer de gaslaag tussen de twee glasplaten lekt, kan de isolerende werking verminderen. Dit is een veel voorkomend gebrek bij oudere typen dubbel glas.
 • Condensvorming: Dubbel glas is niet zo effectief in het voorkomen van condensvorming als andere soorten isolatieglas.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is een type isolatieglas dat bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een spouw gevuld met edelgas. Het heeft een coating op de binnenkant van de buitenste glasplaat om te voorkomen dat de warmte uitstraalt. Dit type glas biedt de hoogste isolatiewaarde en is daarom de beste keuze voor energiezuinige woningen. Er zijn verschillende classes hoogrendementsglas in de handel.

Voordelen Hoogrendementsglas

 • Isolatiewaarde: Hoogrendementsglas biedt goede thermische isolatie. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op de energierekening omdat er minder warmte verloren gaat.
 • Geluidsoverlast: Hoogrendementsglas is effectief in het verminderen van geluidsoverlast, vooral wanneer het wordt gebruikt in combinatie met geluidsisolatie.
 • Condensvorming: Hoogrendementsglas voorkomt condensvorming, wat leidt tot minder vochtproblemen in huis.

Nadelen Hoogrendementsglas

 • Kosten: Hoogrendementsglas is duurder dan dubbel glas.
 • Kozijnen: Hoogrendementsglas is zwaarder dan dubbel glas, wat betekent dat het misschien niet geschikt is voor alle ramen.
 • Coating: De coating op de binnenkant van het buitenste glas kan na verloop van tijd beschadigd raken, waardoor de isolerende werking afneemt.

Triple glas

Triple glas, ook wel drievoudig glas genoemd, is een type isolatieglas dat bestaat uit drie glasplaten met daartussen een isolerende laag. Dit type glas biedt de beste isolatiewaarde en is daarom ook het duurste type isolatieglas. Hieronder geven we de voor- en nadelen van triple glas.

Voordelen Triple glas

 • Uitstekende isolatiewaarde: Triple glas biedt de hoogste isolatiewaarde van alle soorten isolatieglas. Het kan je huis aanzienlijk energiezuiniger maken en kan helpen de energierekening te verlagen.
 • Verbeterde geluidsisolatie: Door de extra glasplaat biedt triple glas betere geluidsisolatie dan dubbel glas of hoogrendementsglas. Dit kan vooral handig zijn als je in een drukke buurt of bij een drukke weg woont.
 • Verhoogde veiligheid: Triple glas is sterker en moeilijker te breken dan andere soorten glas, waardoor het je huis veiliger kan maken.
 • Verbeterde comfort: Door de extra isolatie die triple glas biedt, kan het de temperatuur in je huis gelijkmatiger houden, waardoor het comfortabeler wordt om in te wonen.

Nadelen Triple glas

 • Duurder dan andere soorten isolatieglas: Triple glas is duurder dan dubbel glas en hoogrendementsglas. Als je op zoek bent naar een goedkope manier om de ramen te isoleren, is triple glas misschien geen goede optie.
 • Zwaarder dan andere soorten glas: Triple glas is zwaarder dan dubbel glas en hoogrendementsglas. Dit betekent dat de raamkozijnen mogelijk moeten worden aangepast om het extra gewicht te kunnen dragen.
 • Minder lichtdoorlatend: Triple glas heeft drie glasplaten, waardoor er minder licht doorheen komt dan bij dubbel glas of hoogrendementsglas. Als je veel natuurlijk licht in huis wilt, kan triple glas niet de beste optie zijn.
 • Langere installatietijd: Vanwege het extra gewicht en de extra laag glas, kan het installeren van triple glas langer duren dan het installeren van andere soorten glas.

Kortom, triple glas biedt de beste isolatiewaarde en verbeterde geluidsisolatie, maar is duurder en zwaarder dan andere soorten isolatieglas. Het kan de juiste keuze zijn als je op zoek bent naar maximale energiebesparing en verbeterde geluidsisolatie, maar als je op zoek bent naar een goedkopere optie, zijn er andere soorten isolatieglas beschikbaar.

HR GLAS OP EEN RIJ

HR glas

HR-glas, oftewel hoogrendementsglas, is een type isolatieglas dat bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende laag van edelgas, meestal argon of krypton. Het verschil tussen HR-glas en standaard dubbel glas is dat bij HR-glas de spouw tussen de glasplaten veel smaller is en er een speciale coating op het glas is aangebracht. 

Voordelen HR glas

 • Goede isolatiewaarde: HR-glas heeft een betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas, wat betekent dat het warmteverlies door de ramen wordt verminderd en de energiekosten worden verlaagd. Dit kan oplopen tot wel 30% in vergelijking met enkel glas.
 • Vermindert condensatie: Omdat HR-glas beter isoleert, vermindert het ook de kans op condensatie op de ramen. Dit kan vooral handig zijn in kamers met een hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer of keuken.
 • Verhoogt comfort: HR-glas zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de kamer, waardoor het comfortabeler aanvoelt en er minder koude zones ontstaan.

Nadelen HR glas

 • Duurder: HR-glas is duurder dan standaard dubbel glas. De extra kosten kunnen echter worden terugverdiend door de besparingen op energiekosten.
 • Mogelijk niet geschikt voor alle ramen: Vanwege de bredere spouw is HR-glas zwaarder dan standaard dubbel glas. Daarom is het mogelijk niet geschikt voor alle ramen.
 • Glasbreuk: Omdat HR-glas een dunne coating heeft, kan het gevoeliger zijn voor breuk dan standaard dubbel glas. Het is echter wel sterker dan enkel glas.

Over het algemeen is HR-glas een goede keuze voor mensen die hun energieverbruik willen verminderen en hun woning comfortabeler willen maken. Het biedt een goede isolatiewaarde en kan de energierekening verlagen, maar het is wel duurder dan standaard dubbel glas.

HR+ glas

HR+ glas is een type isolatieglas dat beter isoleert dan standaard dubbel glas maar iets minder goed isoleert dan HR glas. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met droge lucht of een gas zoals argon of krypton. Daarnaast heeft HR+ glas een coating op één van de glasplaten, waardoor het extra goed isoleert. Deze coating reflecteert namelijk warmte terug naar binnen, waardoor er minder warmte verloren gaat.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van HR+ glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil verloren gaat door het glas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. HR+ glas heeft een U-waarde van 1,2 tot 1,6 W/m²K, terwijl standaard dubbel glas een U-waarde van ongeveer 2,8 W/m²K heeft.

Grootste voordeel HR+ glas

Een groot voordeel van HR+ glas is dat het beter isoleert dan standaard dubbel glas, terwijl het relatief betaalbaar is. Hierdoor is het een populaire keuze voor mensen die hun woning willen isoleren. Een nadeel van HR+ glas is dat het minder goed isoleert dan HR glas. Daarnaast is de isolatiewaarde van HR+ glas sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kozijnen en de manier waarop het glas geplaatst is. Het is daarom belangrijk om HR+ glas te laten plaatsen door een ervaren en deskundige glaszetter.

HR++ glas

HR++ glas is een verbeterde versie van HR+ glas en is momenteel het meest geïnstalleerde type isolatieglas in Nederland. Het bestaat uit twee glasplaten met een zeer dunne coating en een spouw gevuld met edelgas, meestal argon. De U-waarde van HR++ glas ligt tussen de 1,2 en 1,6 W/m²K, wat betekent dat het nog beter isoleert dan HR+ glas.

Voordelen HR++ glas

 • Nog beter dan HR+: HR++ glas biedt een nog betere isolatiewaarde dan HR+ glas, waardoor het nog meer warmte binnenhoudt en het energieverbruik vermindert.
 • Condensatie: Dit type glas is nog beter bestand tegen condensatie en vermindert het risico op schimmelvorming op de ramen.
 • Geluid: HR++ glas biedt een betere geluidsisolatie dan standaard en zelfs HR+ glas.
 • Waarde: Het verhoogt de waarde van je huis en verbetert de esthetiek van de ramen.

Nadelen HR++ glas 

 • Duurder: HR++ glas is duurder dan standaard dubbel glas en HR+ glas.
 • Zwaarder: Dit type glas is ook zwaarder dan standaard dubbel glas, wat betekent dat het mogelijk niet geschikt is voor alle ramen.
 • Warmteverlies: HR++ glas kan nog steeds warmteverlies veroorzaken, vooral als het niet goed geïnstalleerd is. Laat het plaatsen altijd door een professional doen.

HR+++ glas

De hoogste categorie voor isolatieglas is HR+++, wat staat voor driedubbel hoogrendementsglas. Dit type glas heeft drie glasplaten met daartussen twee isolerende lagen, en biedt daardoor de hoogste isolatiewaarde van alle isolatieglas soorten. Het is echter ook het duurste type glas. HR+++ glas.

Een kort overzicht van de soorten glas

 •  Enkel glas: één enkele glasplaat zonder isolatie, biedt nauwelijks isolatie en wordt niet meer veel gebruikt.
 • Dubbel glas: bestaat uit twee glasplaten met daartussen een lucht- of gasvulling, biedt betere isolatie dan enkel glas.
 • HR glas: dubbel glas met een speciale coating die de isolerende werking verhoogt.
 • HR+ glas: verbeterde versie van HR glas met een nog hogere isolatiewaarde.
 • HR++ glas: bestaat uit twee glasplaten met een speciale coating én een gasvulling tussen de glasplaten, biedt de hoogste isolatiewaarde.
 • HR+++ glas: drievoudig glas met een speciale coating en gasvulling tussen de glasplaten, biedt de hoogste isolatiewaarde en is duurder dan andere soorten glas.

Tot slot

We kunnen concluderen dat isolatieglas een type glas is dat bedoeld is om warmte binnen huis te houden, en geluid buiten te houden. Er zijn verschillende soorten isolatieglas op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Dubbel glas is het meest gebruikte type isolatieglas en biedt goede thermische en geluidsisolatie, maar heeft lagere isolatiewaarden dan andere soorten isolatieglas. 

Hoogrendementsglas heeft een hogere isolatiewaarde en voorkomt condensvorming, maar is duurder dan dubbel glas en kan zwaarder zijn dan sommige ramen aankunnen. Triple glas biedt de beste isolatiewaarde en geluidsisolatie, maar is duurder en zwaarder dan andere soorten isolatieglas. Het is belangrijk om de verschillende soorten isolatieglas te vergelijken en de juiste te kiezen op basis van je budget en individuele behoeften.

Reacties
Categorieën