Hoe de woningmarkt om zeep wordt geholpen - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
02/06/2023
1 min
0

Hoe de woningmarkt om zeep wordt geholpen!

02/06/2023
1 min
0

De woningbouw stagneert terwijl de bevolking snel groeit, en dit wordt niet geholpen door de beperkingen op de vrije huurmarkt en het gebrek aan prikkels voor woningcorporaties om te bouwen. Er is aanpassing van beleid nodig om te voorkomen dat wonen een belastende factor wordt voor de rijksbegroting. 

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting begrijpt dat er een marktmeester nodig is om de aanbodkant van de woningmarkt op te schalen. Grond is schaars en een complex web van regels, ruimtelijke beperkingen, gevestigde belangen en talloze bestuurslagen maken het moeilijk om voldoende bouwlocaties te vinden voor de 100.000 woningen die er jaarlijks bij moeten komen. De Jonge wil indien nodig dwingende aanwijzingen geven over waar gebouwd mag worden. Het is nog afwachten of dit effect zal hebben, maar zijn dreigementen lijken al resultaat te hebben gehad. Er is al een 'woondeal' gesloten met Drenthe en andere provincies volgen dit voorjaar.

Oorzaak en gevolg

Een belangrijke oorzaak van de stagnatie is de snelle stijging van de hypotheekrente, die een groot aantal woningprojecten onrendabel maakt. Dit, in combinatie met de stikstofregels en de hoge bouwkosten, maakt het moeilijk voor woningontwikkelaars om hun businesscase rond te krijgen. Dit heeft geleid tot afhaken van kopers die eerder nog in de rij stonden.

De vrije huurmarkt wordt letterlijk de nek omgedraaid door regelgeving die ontstaan is uit de woede van de politiek over de excessen van huisjesmelkers. Een groot deel van de vrije sector zal volgend jaar onder strenge regels voor huurbescherming vallen en de huren mogen niet meer de inflatie volgen, maar moeten in lijn zijn met de cao-loonstijging. 

Onaantrekkelijk voor beleggers en investeerders

Hierdoor zijn de fiscale regels voor particuliere beleggers en investeerders in de huursector onaantrekkelijk geworden. Ook institutionele partijen zien de opbrengst van het beleggen in middel dure huurwoningen verdampen door de regelgeving.

Reacties
Categorieën