Deur vaatwasser na aflopen programma direct open of niet? - Geregeld24
Tips en adviezen
Zo Geregeld
Tips en adviezen
03/01/2023
5 min
0

Deur vaatwasser na aflopen programma direct open of niet?

03/01/2023
5 min
0

Moet je de deur van de vaatwasser open of dicht laten na het wasprogramma? Dit is een veelvoorkomende vraag bij veel huishoudens. Sommige mensen denken dat het beter is om de deur open te laten zodat de vaat sneller droogt, terwijl anderen juist denken dat de deur dicht moet blijven om vochtschade te voorkomen. In dit artikel geven we wat achtergrond informatie, tips en adviezen en lees je het antwoord. 

Deur open na het wasprogramma?

Veel mensen laten de deur van hun vaatwasser open nadat het wasprogramma is voltooid om de stoom te laten ontsnappen en de vaat sneller te laten drogen. Dit lijkt misschien logisch, maar het kan eigenlijk meer kwaad dan goed doen.

Vochtschade aan je keuken

Het wordt afgeraden om de deur van je vaatwasser open te laten omdat dit kan leiden tot vochtschade aan je keuken. De stoom die uit de vaatwasser komt, kan na verloop van tijd je keukenblad aantasten en de folie op keukendeuren en -kasten doen loslaten. Dit kan resulteren in lelijke vlekken en beschadigingen die niet gemakkelijk kunnen worden hersteld.

Hoe dan wel de vaatwasser te gebruiken?

De beste manier om je vaatwasser te gebruiken, is om de deur dicht te laten nadat het wasprogramma is voltooid. Laat de vaatwasser nog 15 tot 30 minuten dicht voordat je hem opent. Op deze manier kan de warmte in de vaatwasser de vaat helpen drogen, zonder dat er vochtschade optreedt.

Vaatwasser deur niet te lang dicht te laten

Als je de vaatwasser te lang dicht laat, kan het verdampte water weer op je schone glazen en borden condenseren. Dit kan ervoor zorgen dat er opnieuw waterdruppels op je schone vaat ontstaan, waardoor je alsnog met een keukenhanddoek aan de slag moet. Het is dus belangrijk om de vaatwasser niet te lang dicht te laten, maar ook niet te snel te openen.

Tips om je vaatwasser efficiënt te gebruiken

Naast het dichtlaten van de deur van je vaatwasser, zijn er nog een paar andere tips die je kunt gebruiken om je vaatwasser efficiënt te gebruiken. 

 • Restjes eraf: Schraap restjes van borden en pannen voordat je ze in de vaatwasser plaatst. Hierdoor voorkom je verstoppingen in de afvoer en zorg je ervoor dat je vaatwasser langer meegaat.
 • Wasprogramma: Kies het juiste wasprogramma voor de vaat die je in de machine plaatst. Sommige vaat heeft bijvoorbeeld een intensiever programma nodig dan andere vaat.
 • Erin plaatsen: Plaats de vaat op de juiste manier in de vaatwasser. Zorg ervoor dat de borden en kopjes bijvoorbeeld naar beneden gericht zijn, zodat het water er goed op kan spuiten.
 • Schoonmaken: Maak de vaatwasser regelmatig schoon. Verwijder voedselresten en andere vuiligheden uit de machine en maak de filters schoon.
 • Gebruik: Laat de vaatwasser niet te lang staan voordat je hem aanzet. Als je de vaatwasser niet meteen na het eten aanzet, kan er vuil en etensresten op de vaat opdrogen. Hierdoor is het lastiger om de vaat goed schoon te krijgen.
 • Waterhardheid: Controleer de waterhardheid in jouw regio. Als het water in jouw regio erg hard is, kan het nodig zijn om extra glansspoelmiddel toe te voegen.
 • Leegmaken: Maak de vaatwasser leeg zodra het programma is voltooid. Op deze manier blijft er geen vocht in de vaatwasser achter en kunnen de vaat en de machine goed drogen.

> Bekijk ook: Waarom een waterontharder installeren

Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel

Het gebruik van de juiste hoeveelheid afwasmiddel in de vaatwasser is belangrijk om verschillende redenen:

 • Reinigingsprestaties: Te weinig afwasmiddel kan leiden tot onvoldoende reiniging van de vaat, terwijl te veel afwasmiddel kan leiden tot zeepresten op de vaat en in de vaatwasser. Het gebruik van de juiste hoeveelheid afwasmiddel zorgt voor de beste reinigingsprestaties en voorkomt verspilling.
 • Kostenbesparing: Het gebruik van te veel afwasmiddel kan leiden tot extra kosten, omdat je meer afwasmiddel moet kopen en vaker de vaatwasser moet laten draaien om de zeepresten te verwijderen. Door de juiste hoeveelheid afwasmiddel te gebruiken, bespaar je geld op de lange termijn.
 • Milieu: Te veel afwasmiddel kan ook schadelijk zijn voor het milieu, omdat het extra water en energie vereist om de zeepresten te verwijderen. Bovendien kunnen sommige afwasmiddelen chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor het milieu als ze in het riool terechtkomen. 

Vet gebruik van de juiste hoeveelheid afwasmiddel in de vaatwasser is niet alleen goed voor de prestaties van de vaatwasser, maar ook voor je portemonnee en het milieu.

Vaatwastabletten

Vaatwastabletten zijn een handige en populaire manier om de vaat in de vaatwasser schoon te maken. Een vaatwastablet bevat een geconcentreerde dosis van afwasmiddel, glansspoelmiddel en soms zelfs zout om de vaat grondig te reinigen en te laten glanzen.

Er zijn veel verschillende merken en soorten vaatwastabletten beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Sommige vaatwastabletten zijn bijvoorbeeld ontworpen om vet en voedselresten grondig te verwijderen, terwijl andere tabletten zorgen voor een extra glans op de vaat of helpen bij het voorkomen van kalkaanslag op het serviesgoed.

Vaatwastabletten zijn over het algemeen zeer eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen maar een tablet in het doseerbakje van de vaatwasser te plaatsen en het programma te starten. De meeste vaatwastabletten zijn ontworpen om volledig op te lossen in het water van de vaatwasser, zodat ze hun werk kunnen doen tijdens het reinigingsproces.

Hoewel vaatwastabletten zeer handig zijn in gebruik, is het belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen. Sommige tabletten zijn bijvoorbeeld ontworpen voor gebruik in bepaalde soorten vaatwassers, terwijl andere tabletten alleen geschikt zijn voor bepaalde soorten serviesgoed. Door de instructies op te volgen, kun je ervoor zorgen dat de vaatwasser optimaal presteert en het serviesgoed er altijd schoon en glanzend uitziet.

Conclusie

Om vochtschade aan je keuken te voorkomen, kun je het beste de deur van je vaatwasser dichtlaten nadat het wasprogramma is voltooid. Laat de vaatwasser nog 15 tot 30 minuten dicht, zodat de warmte in de machine de vaat kan helpen drogen. Open de vaatwasser vervolgens en maak de deze leeg. Door daarnaast de vaatwasser regelmatig schoon te maken en op de juiste manier te gebruiken, zorg je ervoor dat de machine en de vaat langer meegaan.

Het is altijd belangrijk om de handleiding van je vaatwasser te raadplegen, omdat elke machine anders kan zijn. Door de tips in dit artikel te gebruiken en de handleiding van je machine te volgen, kun je ervoor zorgen dat je vaatwasser efficiënt en probleemloos blijft werken.

VOOR- EN NADELEN VAATWASSER 

Voordelen vaatwasser

 • Tijdsbesparing: Het grootste voordeel van een vaatwasser is tijdsbesparing. In plaats van handmatig afwassen, kun je alle vaat in de vaatwasser zetten en deze laten wassen terwijl je andere taken uitvoert.
 • Efficiëntie: Een vaatwasser kan veel efficiënter zijn dan handmatig afwassen. Het gebruikt minder water en energie om dezelfde hoeveelheid vaat te wassen.
 • Bespaart water: Bij het gebruik van een vaatwasser kan er water bespaard worden. Bij handmatig afwassen laten mensen vaak de kraan lopen, terwijl bij een vaatwasser alleen de benodigde hoeveelheid water wordt gebruikt.
 • Hygiënischer: Een vaatwasser is hygiënischer dan handmatig afwassen, omdat het op hoge temperaturen kan wassen en spoelen, waardoor bacteriën en ziektekiemen gedood worden.

Nadelen vaatwasser

 • Duur in aanschaf: Een vaatwasser kan duur zijn in aanschaf, vooral als je kiest voor een model met veel functies en mogelijkheden.
 • Ruimte: Een vaatwasser neemt ruimte in beslag in de keuken. Het kan vooral problematisch zijn als je een kleine keuken hebt.
 • Extra kosten: Een vaatwasser vereist extra kosten, zoals het aansluiten van de waterleiding, elektriciteit en het gebruik van vaatwastabletten.
 • Beperkte capaciteit: Een vaatwasser heeft een beperkte capaciteit. Als je veel gasten hebt of veel vaat in één keer moet wassen, kan het zijn dat je meerdere keren moet draaien of toch nog handmatig afwassen.
 • Breekbaar servies: Sommige delen van het servies kunnen breken tijdens het wassen in een vaatwasser, vooral als ze niet geschikt zijn voor de vaatwasser of als ze niet goed geplaatst zijn.
 • Extra onderhoud: Een vaatwasser heeft ook onderhoud nodig, zoals het regelmatig reinigen van de filters, het controleren van de sproeiarmen en het ontkalken van de machine.

Tot slot

Een vaatwasser zorgt voor veel gemak maar dam moet je deze wel op de juiste manier gebruiken. Denk ook aan het ECO-programma en reinig de vaatwasser regelmatig. Vaak beschikt de vaatwasser ook over een reinigingsprogramma.

Reacties
Categorieën