Energie besparen is een belangrijk onderwerp waar we vandaag de dag steeds vaker over praten. Naast het feit dat we onze energierekening kunnen verlagen, levert het ook een bijdrage aan een beter milieu. Het besparen van energie is dus een win-win situatie!
In dit artikel bespreken we 10 tips om energie te besparen in je huis. Van gemakkelijke verbeteringen tot investeringen, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Voorkom sluipverbruik
De eerste tip voor het besparen van energie is om sluipverbruik te voorkomen. Sluipverbruik is het energieverbruik van een apparaat wanneer het op stand-by staat. Hierbij kun je denken aan de televisie, telefoon of kleine lampjes in elektronische apparaten. Het slimste is om deze apparaten volledig uit te zetten en niet op stand-by te laten staan. Een andere handige tip is het gebruik van een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Hiermee kun je het energieverbruik van meerdere apparaten tegelijkertijd uitschakelen. Haal de stekkers van opladers eruit als je ze niet gebruikt.
Tip 2: Vervang lampen door LED-verlichting
LED-verlichting wordt steeds populairder in huishoudens. Toch vind je nog steeds veel gloeilampen en halogeenverlichting die veel stroom verbruiken. Hoewel LED-lampen iets duurder zijn in aanschaf, bespaar je hiermee wel 75% tot 85% ten opzichte van de traditionele lampen. Bovendien gaan LED-lampen tot wel 9 keer langer mee dan andere lampen. Probeer ook de lampen uit te doen wanneer je een ruimte verlaat, of maak gebruik van bewegingssensoren of een tijdschakelaar voor de lampen. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar verhoog je ook het comfort van je woning.
Tip 5: Investeer in zonnepanelen
Een andere manier om energie te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan het milieu is door te investeren in zonne-energie. Dit houdt in dat je zonnepanelen plaatst op het dak van je woning. Hierdoor produceer je zelf elektriciteit en bespaar je op de energierekening. Zonne-energie is schoon en duurzaam, en wordt steeds betaalbaarder. Bovendien verdien je de investering in de zonnepanelen op termijn weer terug doordat je bespaart op energiekosten.
Tip 6: Bewust energieverbruik
Een eenvoudige manier om energie te besparen is door bewust met je energieverbruik om te gaan. Dit betekent dat je bewust besluiten maakt over het energieverbruik van de verschillende apparaten in huis. Een simpele tip is het uitzetten van verlichting als je een ruimte verlaat, of het vervangen van gloeilampen door LED lampen. Maar je kunt ook bewust kiezen voor apparaten die minder energie verbruiken, of bijvoorbeeld het wassen van kleding op een lagere temperatuur.
Tip 7: Gebruik een energie-monitor
Een andere manier om bewust te worden van je energieverbruik is door het gebruik van een energie-monitor. Dit apparaat meet het energieverbruik van de verschillende apparaten in huis, en geeft inzicht in de hoogte van de energiekosten. Hierdoor kun je gericht maatregelen nemen om je energieverbruik te verlagen. Ook kun je zien waar je nog meer energie kunt besparen.
Tip 8: Vervang oude apparaten
Een andere manier om energie te besparen is door oude apparaten te vervangen voor nieuwe, energiezuinige exemplaren. Dit geldt vooral voor apparaten die veel energie verbruiken, zoals wasmachines, koelkasten of televisies. Hierdoor ben je verzekerd van een energiezuiniger apparaat, en bespaar je op de lange termijn op de energiekosten.
Tip 9: Vervang standaard deuren en ramen
Standaard deuren en ramen laten vaak warmte ontsnappen, waardoor je stookkosten omhoog gaan. Het vervangen van standaard deuren en ramen door energieneutrale varianten zorgt voor een betere isolatie van je woning, waardoor je minder warmte verliest en minder stookkosten hebt. Een goedkopere variant is tochtstrips vervangen of plaatsen zodat er geen warmte onnodig ontsnapt. Let er wel op dat je voldoende blijft ventileren.
Tip 10: Vervang verwarmingselementen of ontkalk ze
Vervang de verwarmingselementen in je wasmachine, droger en andere huishoudelijke apparaten regelmatig. Dit zorgt voor een efficiëntere verwarming en kan energie besparen. Verwarmingselementen slijten na verloop van tijd, raken vervuild met kalk en worden minder efficiënt, waardoor ze meer energie verbruiken. Als je ze vervangt, kun je tot wel 20% op je energierekening besparen. Een goedkopere variant is het ontkalken van de elementen. Een andere optie een een waterontharder overwegen.
Bonustips
- Regel verwarming en airco automatisch.
- Laat apparatuur en verlichting uit als je ze niet gebruikt.
- Installeer een waterbesparende douchekop.
- Zet de kachel iets lager.
- Zet de kachel op nachtstand een uur voordat je naar bed gaat.
- Kies de goedkoopste energieleverancier.
- Gebruik minder water.
- Douche korter.
- Zet CV-ketel warm water op 60 graden.
- Doe de gordijnen 's avonds dicht.
Natuurlijk zijn er nog veel meer besparende mogelijkheden en tips maar we hopen door deze informatie te geven je bewust wordt van het energieverbruik en wat je daaraan kan doen.