Slimme thermostaat: Comfort met duurzaamheid gecombineerd - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
03/07/2023
3 min
0

Slimme thermostaat: Comfort met duurzaamheid gecombineerd

03/07/2023
3 min
0

Een slimme thermostaat is een moderne thermostaat die de temperatuur in huis kan regelen op basis van verschillende factoren, waaronder de aanwezigheid van de bewoners, het weer en het tijdstip van de dag. Dit wordt mogelijk gemaakt door de verbinding met internet en het gebruik van slimme algoritmen.

> Bekijk slimme thermostaat op Bol.com

Besparing op energiekosten

Een slimme thermostaat kan de temperatuur in huis automatisch verlagen als er niemand thuis is en deze weer verhogen zodra iemand weer thuiskomt. Hierdoor kan er flink worden bespaard op de energierekening. Bovendien is het mogelijk om de temperatuur per kamer in te stellen en in te zien hoeveel energie er wordt verbruikt. Dit maakt het mogelijk om het energieverbruik in huis beter te monitoren en waar nodig aan te passen.

Koppelen aan een slimme meter

Een ander voordeel van een slimme thermostaat is dat deze kan worden gekoppeld aan een slimme meter. Hierdoor wordt het mogelijk om het energieverbruik in huis zeer gedetailleerd te monitoren en kunnen er bijvoorbeeld slimme bespaartips worden gegeven op basis van het energieverbruik van het huishouden.

Op afstand te bedienen

Een ander voordeel van een slimme thermostaat is dat deze op afstand bediend kan worden via een app op de smartphone of tablet. Hierdoor is het mogelijk om de temperatuur in huis aan te passen terwijl je onderweg bent of op vakantie bent. Dit zorgt niet alleen voor extra gemak, maar ook voor extra veiligheid omdat je op deze manier de indruk kunt wekken dat er iemand thuis is.

Samenwerken met andere systemen

Daarnaast zijn er slimme thermostaten die ook andere slimme apparaten in huis kunnen aansturen, zoals slimme verlichting en slimme deursloten. Zo kan bijvoorbeeld de verlichting automatisch worden aangepast aan de temperatuur in huis of kan het deurslot worden ontgrendeld als de bewoner in de buurt van het huis komt.

> Bekijk ook: Meer informatie over een Smart Home 

Comfort en gemak dient de mens

Naast het besparen van energie kan een slimme thermostaat ook bijdragen aan het comfort in huis. De temperatuur kan namelijk worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren en gewoonten, waardoor het altijd aangenaam vertoeven is in huis. 

Ook kan een slimme thermostaat bijvoorbeeld ook leren van het gedrag van de bewoners en op basis daarvan automatisch de temperatuur aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de thermostaat de temperatuur wat hoger zet als je normaal gesproken thuis komt van je werk en de thermostaat weet dat je dan behoefte hebt aan een warm huis.

Bijdragen aan een duurzamer huis

Een slimme thermostaat kan ook bijdragen aan een duurzamer huis. Door het energieverbruik in huis beter te monitoren en aan te passen waar nodig, kan er flink worden bespaard op de energierekening en kan de CO2-uitstoot worden verlaagd. Dit draagt bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.

Nog even enkele kenmerken van een slimme thermostaat op een rij

 • WiFi-connectiviteit: Een slimme thermostaat maakt verbinding met het WiFi-netwerk van een huis of gebouw, waardoor gebruikers deze op afstand kunnen bedienen via een smartphone-app of webinterface.
 • Programmeerbare schema's: Gebruikers kunnen schema's instellen voor verwarming en koeling om de thermostaat automatisch aan te passen aan verschillende temperaturen op verschillende tijden van de dag, week of maand.
 • Automatische aanpassing: Slimme thermostaten gebruiken geavanceerde algoritmen en sensoren om de temperatuur in een kamer te meten en te leren hoe lang het duurt om een kamer op te warmen of af te koelen. Ze passen zich dan automatisch aan om de temperatuur te handhaven.
 • Geofencing: Sommige slimme thermostaten kunnen de locatie van gebruikers bijhouden via hun smartphones en de temperatuur in huis automatisch aanpassen op basis van hun locatie.
 • Integratie met slimme thuisassistenten: Slimme thermostaten kunnen worden gekoppeld aan slimme thuisassistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant, zodat gebruikers hun thermostaat kunnen bedienen met spraakopdrachten.
 • Energiebesparing: Slimme thermostaten kunnen helpen bij het verminderen van energieverbruik en energiekosten door het optimaliseren van de verwarming en koeling op basis van gebruikersgedrag en omgevingsfactoren.
 • Rapportage: Slimme thermostaten kunnen gedetailleerde rapporten bieden over energieverbruik en -besparingen, waardoor gebruikers hun energieverbruik beter kunnen begrijpen en hun gedrag kunnen aanpassen om geld te besparen.
 • Weersvoorspelling: Sommige slimme thermostaten gebruiken weersvoorspellingen om de verwarmings- en koelingsinstellingen aan te passen op basis van het weer. Bijvoorbeeld, als het buiten erg koud is, zal de thermostaat automatisch de binnentemperatuur verhogen om het comfortniveau te behouden.
 • Multi-zone verwarming en koeling: Slimme thermostaten kunnen ook worden gebruikt om verschillende kamers in een huis of gebouw afzonderlijk te regelen, waardoor gebruikers de temperatuur in verschillende zones kunnen aanpassen en optimaliseren.
 • Leermodus: Sommige slimme thermostaten hebben een leermodus die zich aanpast aan de voorkeuren en gewoonten van de gebruiker. De thermostaat leert wanneer de gebruiker normaal gesproken thuis is en wanneer niet, zodat de verwarmings- en koelingsinstellingen dienovereenkomstig kunnen worden aangepast.
 • Intuïtieve gebruikersinterface: Slimme thermostaten hebben vaak een gemakkelijk te begrijpen interface, waardoor gebruikers snel toegang hebben tot de belangrijkste functies en instellingen.
 • Veiligheid: Sommige slimme thermostaten hebben functies voor het detecteren van rook, koolmonoxide en andere gevaren, zodat gebruikers onmiddellijk waarschuwingen ontvangen en kunnen reageren. Dit kan helpen om de veiligheid van het huis of gebouw te verbeteren.
 • Integratie met slimme apparaten: Slimme thermostaten kunnen worden geïntegreerd met andere slimme apparaten in een huis of gebouw, zoals slimme verlichting, slimme beveiligingssystemen en slimme apparaten voor thuisentertainment. Dit kan de functionaliteit van het huis of gebouw verbeteren en een naadloze gebruikerservaring bieden.

Tot slot 

Kortom, een slimme thermostaat is een handig apparaat dat kan bijdragen aan een lagere energierekening, meer comfort en extra gemak en veiligheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer huishoudens overstappen op een slimme thermostaat als onderdeel van hun slimme huis.

> Bekijk meer informatie over verduurzamen


Reacties
Categorieën