De verkoop van warmtepompen in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen en de trend lijkt zich voort te zetten. Volgens cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) werden in 2022 bijna 100.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland, wat een groei van bijna 40% betekent ten opzichte van het jaar daarvoor. Warmtepompen zijn populair omdat ze een efficiënte en milieuvriendelijke manier bieden om je huis te verwarmen.
Lawaaierig typetje
Een warmtepomp is echter niet zonder zijn nadelen. Een veelvoorkomend probleem is het geluid dat de buitenunit van de warmtepomp produceert. De ventilator en de compressor van de buitenunit kunnen een brommend of zoemend geluid maken, vergelijkbaar met het geluid van een koelkast of tafelventilator.
Er zijn echter een aantal manieren om het geluid te verminderen of te voorkomen. Sinds 2021 gelden er strengere eisen aan het geluid van warmtepompen met een buitenunit. Het maximum aanvaardbare geluidsniveau is 40 decibel 's nachts en 45 decibel overdag. Een vakbekwame warmtepompinstallateur zal de warmtepomp zodanig installeren dat hij zo weinig mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt.
Omkasten van de buitenunit
Het is ook mogelijk de buitenunit te omkasten om het geluid te dempen. Dit kost wel extra geld, maar het resultaat is een stiller apparaat. De Consumentenbond raadt verder aan een warmtepomp met het juiste vermogen te kiezen, zodat deze niet zo hard hoeft te werken, wat bijdraagt aan een stiller apparaat. Bovendien zijn sommige warmtepompen uitgerust met een nachtinstelling, zodat ze 's nachts op lager vermogen werken en minder geluid maken.
Bijna geluidloze warmtepompen
Er zijn ook hybride warmtepompen die bijna geluidloos zijn. Een warmtepomp met een buffervat is ook een goede optie, omdat het water hierin tot 60 graden kan worden opgewarmd. Hierdoor kan de warmtepomp langer op lage toeren werken en wordt het geluid gereduceerd.
De toekomst lijkt rooskleurig te zijn voor warmtepompen en het geluid. De verwachting is namelijk dat warmtepompen steeds stiller zullen worden in de toekomst.
Tot slot
De verkoop van warmtepompen neemt toe, maar veel mensen maken zich zorgen over het geluid dat de buitenunit produceert. Geluidsniveaus van warmtepompen zijn gelimiteerd door wetgeving en een vakbekwame installateur kan helpen bij het minimaliseren van geluidsoverlast. Andere opties om geluid te dempen zijn onder meer het omkasten van de buitenunit, het plaatsen van rubberen pootjes, het kiezen van een warmtepomp met het juiste vermogen en een nachtinstelling, of het kiezen van een hybride warmtepomp of een warmtepomp met een buffervat. Bovendien zullen warmtepompen in de toekomst steeds stiller worden.
Kortom, als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, is het verstandig om te overwegen hoe je geluidsoverlast kunt verminderen en te kiezen voor een warmtepomp die bij je behoeften past.