Eenvoudige Stappen om een Tuin vol Vlinders en Bijen te Creëren - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
04/05/2023
3 min
0

Eenvoudige Stappen om een Tuin vol Vlinders en Bijen te Creëren

04/05/2023
3 min
0

Een Tuin vol Vlinders en Bijen 

Het realiseren van een tuin die vlinders en bijen aantrekt, is niet alleen een prachtig en vreugdevol project, maar draagt ook bij aan de gezondheid van het milieu en de bestuiving van bloemen. In artikel delen we 7 eenvoudige stappen om een tuin te creëren waar vlinders en bijen zich thuis voelen. Laten we op reis gaan naar een bruisende en levendige tuin vol vlinders en bijen.

Kies de juiste bloemen en planten

Bijen en vlinders zijn aangetrokken tot een verscheidenheid aan bloemen, vooral inheemse soorten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Kies bloemen met heldere kleuren zoals geel, rood, blauw en paars, en plant verschillende soorten die gedurende het hele seizoen bloeien. Enkele voorbeelden zijn lavendel, zonnebloemen, vlinderstruik en kattenkruid.

Creëer een diversiteit aan leefgebieden

Zorg voor een mix van leefgebieden in je tuin, zoals zonnige plekken met bloemen, struiken met bessen, waterbronnen en schaduwrijke plekken met bodembedekkers. Dit zal een grotere verscheidenheid aan bijen en vlinders aantrekken en hen voorzien van voedsel, beschutting en nestgelegenheid.

Vermijd het gebruik van pesticiden en herbiciden

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Gebruik in plaats daarvan biologische bestrijdingsmethoden en zorg voor een gezonde bodem om plagen en ziekten te beheersen.

Bied waterbronnen aan (TIP)

Vlinders en bijen hebben water nodig om te overleven. Plaats een ondiepe waterschaal of een vlindervriendelijke drinkbak in je tuin om deze nuttige insecten te voorzien van een veilige en gemakkelijk toegankelijke waterbron.

Plant waardplanten voor vlinderrupsen

Vlinders leggen hun eieren op specifieke waardplanten, waar de rupsen zich voeden nadat ze uitkomen. Waardplanten zorgen via hun blad en bloemen voor "voedsel" voor bijen, vlinders, insecten en allerlei andere organismen. Enkele voorbeelden van waardplanten zijn brandnetel, koolsoorten en viooltjes. Door deze planten in je tuin op te nemen, zorg je voor een leefgebied voor zowel volwassen vlinders als hun rupsen.

Welke planten trekken vlinders en bijen aan?

Hier is een lijst van enkele bloemen die vlinders en bijen aantrekken:

 • Lavendel: Deze geurige, paarsblauwe bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en zijn ook gemakkelijk te kweken en onderhouden.
 • Zonnebloem: Deze heldere, grote bloemen zijn populair bij zowel bijen als vlinders en bieden een overvloed aan nectar en stuifmeel.
 • Korenbloem: Korenbloemen zijn gemakkelijk te kweken en hun blauwe, roze of witte bloemen trekken veel bestuivers aan.
 • Vlinderstruik: De naam zegt het al; deze struik trekt een verscheidenheid aan vlinders aan met zijn zoet geurende bloemen.
 • Echinacea: Deze opvallende, kegelvormige bloemen zijn geliefd bij bijen en vlinders en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 • Goudsbloem: Deze feloranje of gele bloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor bijen en vlinders, maar hebben ook geneeskrachtige eigenschappen.
 • Vingerhoedskruid: De opvallende, klokvormige bloemen van het vingerhoedskruid trekken bestuivers aan en zijn verkrijgbaar in verschillende tinten roze, paars en wit.
 • Kattenkruid: Bijen zijn dol op de blauwviolette bloemen van kattenkruid, en het is ook een populaire keuze voor kattenliefhebbers, aangezien katten er vaak dol op zijn.
 • Salie: De opvallende bloemen van salie zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en het kruid heeft ook culinaire en medicinale toepassingen.
 • Verbena: Deze plant heeft trossen kleine, paarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken en voegt hoogte toe aan je tuin.
 • Phlox: De geurige, kleurrijke bloemen van phlox zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 • Agastache: Deze plant, ook wel dropplant of anijsplant genoemd, heeft aromatische bladeren en bloemen die een verscheidenheid aan bestuivers aantrekken.

Door deze bloemen te planten, kan je tuin een toevluchtsoord worden voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en de gezondheid van je tuin.

Tot slot

Het creëren van een tuin die bijen en vlinders aantrekt, is niet alleen een verrijkende ervaring, maar het draagt ook bij aan het behoud van deze belangrijke bestuivers. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je genieten van een tuin vol leven en kleur waarmee je een positieve impact hebt op het milieu. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak van je tuin een toevluchtsoord voor bijen en vlinders!

Heb jij als lezer nog iets toe te voegen? Of wil je een idee of ervaring over je tuin met anderen delen? Reageer dan onderaan via de "reactie" button.

> Vind hier Meer Tuin Inspiratie

Tuin

Reacties
Categorieën