De 7 beste kamerplanten voor in de badkamer - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
04/17/2023
4 min
0

De 7 beste kamerplanten voor in de badkamer

04/17/2023
4 min
0

Kamerplanten in de badkamer 

Kamerplanten kunnen een mooie aanvulling zijn op elke ruimte in huis, en de badkamer is daarop geen uitzondering. Het toevoegen van planten aan je badkamer kan helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen sfeer, terwijl sommige planten zelfs kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. In dit artikel bespreken we de 7 beste kamerplanten voor in de badkamer en delen we een paar tips voor het kiezen en verzorgen van deze planten.

Waarom kamerplanten in de badkamer?

Voordat we ingaan op de beste planten voor in de badkamer, is het belangrijk om te begrijpen waarom je überhaupt planten in deze ruimte zou willen plaatsen. Hier zijn enkele voordelen van het toevoegen van kamerplanten aan je badkamer:

Verbeterde luchtkwaliteit

Sommige kamerplanten kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht, door schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen te verwijderen. Dit kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving in je badkamer.

Verhoogde luchtvochtigheid

Planten geven vocht af via transpiratie, wat kan helpen bij het verhogen van de luchtvochtigheid in de badkamer. Dit kan gunstig zijn voor zowel de planten als voor de mensen die de badkamer gebruiken, vooral in drogere klimaten of tijdens de wintermaanden.

Natuurlijk schoon

Kamerplanten kunnen een mooie en natuurlijke decoratie zijn voor je badkamer, waardoor de ruimte levendiger en uitnodigender aanvoelt. Bovendien kunnen planten helpen bij het creëren van een ontspannen en rustgevende sfeer, wat essentieel is voor een plek waar je in bad even tot rust wilt komen na een lange dag.

Kiezen van kamerplanten voor de badkamer

Bij het kiezen van kamerplanten voor de badkamer zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

Lichtomstandigheden

De meeste badkamers hebben beperkt natuurlijk licht, dus het is belangrijk om planten te kiezen die goed gedijen in omstandigheden met weinig licht. Als je badkamer een raam heeft, houd dan rekening met de richting waarin het raam is gericht en de hoeveelheid direct zonlicht die de ruimte binnenkomt.

Luchtvochtigheid en temperatuur

Badkamers kunnen een hoge luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen hebben, vooral tijdens het douchen of baden. Kies planten die goed gedijen in vochtige omstandigheden en die bestand zijn tegen temperatuurveranderingen.

Onderhoud van de planten

Sommige planten hebben meer zorg en aandacht nodig dan andere. Kies je eigen schema en de tijd die je bereid bent te besteden aan het verzorgen van je kamerplanten bij het kiezen van planten voor je badkamer.

De 7 beste kamerplanten voor in de badkamer

Met deze factoren in gedachten, zijn hier de 7 beste kamerplanten om te overwegen voor je badkamer:

Varen (Nephrolepis exaltata)

Varens zijn uitstekende kamerplanten voor de badkamer vanwege hun vermogen om te gedijen in vochtige omstandigheden en weinig licht. De Boston varen, in het bijzonder, staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is een geweldige toevoeging aan elke badkamer. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet doorweekt.

Luchtplantjes (Tillandsia)

Luchtplantjes zijn unieke en onderhoudsarme planten die geen potgrond nodig hebben om te groeien. Ze absorberen voedingsstoffen en water uit de lucht, waardoor ze perfect zijn voor vochtige badkamers. Plaats ze op planken of hang ze aan de muur voor een interessante en decoratieve touch.

Aloë vera (Aloe barbadensis)

Aloë vera is een populaire kamerplant vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen en gemakkelijke verzorging. Het is een vetplant die goed gedijt in warme en vochtige omstandigheden, zoals die in de badkamer. Zorg voor helder, indirect licht en laat de grond tussen de gietbeurten volledig uitdrogen.

Slangenplant (Sansevieria)

Slangenplanten zijn sterke en veerkrachtige planten die weinig onderhoud vereisen en goed gedijen in omstandigheden met weinig licht. Ze zijn ook uitstekende luchtzuiveraars, waardoor ze een ideale keuze zijn voor de badkamer. Geef ze af en toe water en zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

Pothos (Epipremnum aureum)

Pothos is een populaire hangende kamerplant die bekend staat om zijn lange, sierlijke bladeren en gemakkelijke verzorging. Het gedijt goed in vochtige omstandigheden en kan overleven met weinig licht, waardoor het een ideale keuze is voor de badkamer. Laat de grond lichtjes uitdrogen tussen de gietbeurten en snoei indien nodig om de groei te bevorderen.

Orchidee (Phalaenopsis)

Orchideeën zijn exotische en elegante bloeiende planten die goed gedijen in warme, vochtige omstandigheden. Phalaenopsis orchideeën zijn bijzonder geschikt voor de badkamer, omdat ze weinig licht nodig hebben en langdurig bloeien. Zorg voor goed doorlatende potgrond en geef spaarzaam water om wortelrot te voorkomen.

Calathea

Calathea is een opvallende kamerplant met kleurrijke en opvallend geaderde bladeren. Ze gedijen goed in vochtige omstandigheden en hebben weinig licht nodig, waardoor ze ideaal zijn voor de badkamer. Zorg ervoor dat de potgrond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doorweekt, en vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.

Tips en adviezen voor het verzorgen van badkamerplanten

Nu je weet welke planten het beste geschikt zijn voor de badkamer, zijn hier enkele tips en adviezen voor het verzorgen van je nieuwe groene aanwinsten:

Let op de waterbehoefte

Elke plant heeft zijn eigen waterbehoefte, dus zorg ervoor dat je deze behoeften begrijpt en in acht neemt. Over het algemeen is het belangrijk om de potgrond gelijkmatig vochtig te houden, zonder te doorweekt te raken. Gebruik een goed doorlatende potgrond en zorg ervoor dat de potten gaten hebben om overtollig water af te voeren.

Zorg voor voldoende licht

Hoewel de meeste badkamerplanten relatief weinig licht nodig hebben, hebben ze nog steeds enige vorm van verlichting nodig om te gedijen. Zorg ervoor dat je planten helder, indirect licht krijgen, bijvoorbeeld door een raam met gefilterd licht of door gebruik te maken van kunstmatige verlichting.

Houd de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten

Badkamers kunnen last hebben van temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid. Houd de temperatuur en luchtvochtigheid in je badkamer in de gaten en pas de omstandigheden aan indien nodig om een optimale omgeving voor je planten te creëren.

Regelmatig onderhoud

Controleer je badkamerplanten regelmatig op tekenen van ongedierte of ziekte en verwijder eventuele dode of beschadigde bladeren. Het is ook een goed idee om je planten regelmatig te verplaatsen, zodat ze gelijkmatig licht krijgen en niet naar één kant gaan leunen.

Conclusie

Het toevoegen van kamerplanten aan je badkamer kan helpen bij het creëren van een ontspannen en rustgevende sfeer, terwijl sommige planten ook kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en verhoogde luchtvochtigheid. Door rekening te houden met de specifieke omstandigheden van je badkamer en de behoeften van elke plant, kun je een mooie en gezonde groene ruimte creëren die een genot is om te gebruiken. 

Tot slot

Door te kiezen voor planten zoals varens, luchtplantjes, aloë vera, slangenplanten, pothos, orchideeën en calathea, kun je genieten van de vele voordelen die kamerplanten te bieden hebben. Vergeet niet om aandacht te besteden aan de verzorging van je planten, zoals het regelen van voldoende licht, het bewaken van temperatuur en luchtvochtigheid en het uitvoeren van regelmatig onderhoud. Met deze tips ben je goed in staat om een prachtige en levendige badkamer te creëren, vol met weelderige kamerplanten die functioneel zijn maar ook mooi zijn om te zien.


Reacties
Categorieën