Welke kosten bij verkopen van een huis
Op de vraag welke kosten er bij het verkopen van een huis komen kijken zou je jezelf eerst de vraag moete stellen: Ga ik via een makelaar m'n huis verkopen, of verkoop ik m'n huis zelf? In dit artikel leer je alles over de verkoopkosten van een huis.
Kluswerkzaamheden
Voordat we beginnen met de makelaarskosten wil ik je erop attenderen dat een woning in de meeste gevallen verkoopklaar moet worden gemaakt. Denk hierbij aan een muurtje sauzen, een vloertje leggen, plintjes vastzetten en vooral opruimen. Deze kosten horen er natuurlijk oom bij en zijn afhankelijk in hoeverre de woning al klaar is voor de verkoop. Houd er rekening mee dat investeren in het verkoopklaar maken van je woning je geld oplevert. Mensen kopen nou eenmaal liever een huis wat er netjes uitziet, ze kunnen er maar moeilijk doorheen kijken wanneer het een rommel is of wanneer er te veel werk zichtbaar is.
Verkoop de woning ook nooit leeg want 1: Je ziet alles, en 2: Je mist het gevoel. Een woning die ingericht wordt verkocht en leeg wordt opgeleverd valt in de meeste gevallen tegen. Je ziet dan ook elke beschadiging die anders door de inrichting werd verhuld. Wanneer je een woning leeg verkoopt heb je hetzelfde effect. Niet doen dus, dat gaat je geld kosten en dat is het tegenovergestelde van hetgeen je wilt bereiken.
Makelaarskosten
De makelaarskosten bestaan bijvoorbeeld uit de vergoeding van de makelaar voor zijn of haar werkzaamheden en de presentatie- en promotiekosten zoals Funda. De makelaarskosten kunnen bestaan uit een percentage van de verkoopsom of een vast bedrag wat vooraf is vastgesteld. Hierop zijn allerlei variaties mogelijk dus blijf scherp zodat je dit helder hebt voordat je de opdracht tot dienstverlening tekent. Daarnaast zijn er de presentatiekosten zoals fotograaf, tekenaar van de plattegrond en bijvoorbeeld de videograaf die een mooie woningfilm van jouw woning maakt.
De promotiekosten bestaan vaak uit de plaatsing op Funda en tegenwoordig ook regelmatig een eigen woningsite. Hierin kun je in overleg met de makelaar een keuze maken waarbij ikzelf altijd het verschil tussen de promotie van de woning en reclame van de makelaar in het achterhoofd houd. Zo kun je op Funda allerlei zaken extra bestellen waarvan Funda zegt dat woningen met het duurste pakket vaker worden bekeken. Ook opvallen door een blikvanger behoort hierbij tot de mogelijkheden waarbij de klant (verkoper) betaalt en de makelaar van de reclame voor zijn of haar makelaarskantoor profiteert. Maar het gaat om jouw woning, niet om reclame voor de makelaar te maken.
Huis zelf verkopen
Wanneer je de woning zelf verkoopt hoef je geen makelaarskosten te betalen, maar in de meeste gevallen zullen er wel verkoopkosten gemaakt moeten worden. Jouw woning (via een makelaarsconcept) op Funda kost ook geld. Je bespaart dan wel de makelaarskosten maar moet zelf de bezichtigingen doen. Hierin zijn wederom enorm veel variaties mogelijk dus kijk goed naar hetgeen jouw wensen zijn en welke manier van verkoper hierbij past.
Persoonlijke noot
Wanneer je zelf je huis verkoopt kun je er ook voor kiezen om een onafhankelijke taxateur in te schakelen die een NWWI taxatierappoport voor je opmaakt. Hiermee wordt een onafhankelijke waarde vastgesteld waarop de verkoper zijn of haar beslissing(en) kan baseren. De vastgestelde marktwaarde van de taxateur zegt overigens niets over hetgeen de verkoper als vraagprijs wil hanteren of hetgeen geïnteresseerden (over)bieden.
Notaris- en overige kosten
In de meeste gevallen betreft de verkoop van een woning k.k. (kosten koper), de koper betaalt de notaris- en overige kosten voor de overdracht van de woning, dus ook de notaris. Houd er rekening mee dat de kosten voor het doorhalen van je eigen hypotheek in het kadaster ook voor eigen rekening komt. Dit gaat meestal om maximaal een paar honderd euro. Kosten die de koper bijvoorbeeld maakt zijn hypotheekkosten (hypotheekadviseur en geldverstrekker), taxatierapport en soms een bouwkundige keuring. Notariskosten voor akte van levering en hypotheekakte als er een hypotheek wordt gevestigd, maar ook de aankoopmakelaar wanneer die wordt ingeschakeld. Genoeg reden om als koper ondrzoek te doen en offertes op te vragen voordat je een keuze maakt lijkt me. Vergeet niet de overdrachtsbelasting wanneer je een huis koopt.
Tot slot
Als verkoper betaal je dus de kosten die verbonden zijn met de verkoop, als koper betaal je de kosten die verbonden zijn met de aankoop. Dit is zoals het in algemene zin werkt maar kunnen allerlei variaties op los worden gelaten wanneer je hierover anders overeenkomt. Dit is het geval bij bijvoorbeeld vrij op naam (v.o.n.) waarbij de verkoper de kosten voor zijn of haar rekening neemt. Dit is veelal het geval bij nieuwbouw.