Meest gemaakte fouten bij leggen van een laminaatvloer
Laminaatvloeren zijn nog steeds populair. Zij zijn relatief goedkoop en in allerlei verschillende soorten te krijgen. Ook de uitstraling van laminaatvloeren zijn in verhouding tot vroeger een stuk beter geworden. En ik kan je vertellen dat ik soms drie keer moet kijken om te zien of het een laminaatvloer is. Ook een laminaatvloer moet op een zorgvuldige manier worden gelegd en dat gebeurt niet altijd even goed. Vooral wanneer mensen zelf de laminaatvloer leggen. Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het "zelf" leggen van een laminaatvloer. Hieronder vind je enkele voorbeelden:
Ondervloer voor laminaat
Ondervloer niet goed voorbereiden: een goede ondervloer is essentieel voor het leggen van een laminaatvloer. Het is belangrijk om de ondervloer goed te egaliseren, schoon te maken en eventuele oneffenheden op te vullen voordat je begint met het leggen van het laminaat.
Te strak gelegd
Te strak tegen de muur leggen: het is belangrijk om een kleine speling te houden tussen de laminaatvloer en de muur, omdat de vloer nog kan uitzetten en krimpen door temperatuur- en vochtveranderingen. Als je de vloer te strak tegen de muur legt, kan dit leiden tot kromtrekken van de planken.
Zaagtechniek
Verkeerde zaagtechniek: het is belangrijk om de planken op de juiste manier te zagen. Als je de planken niet recht afzaagt of de zaag verkeerd vasthoudt, kan dit leiden tot beschadigingen aan de planken of een ongelijke vloer.
Zetting materiaal
Te weinig acclimatiseren: laminaatvloeren moeten acclimatiseren voordat je ze legt. Dit betekent dat je de planken gedurende enkele dagen in de ruimte laat liggen waar je ze gaat leggen, zodat ze kunnen wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot kromtrekken van de planken.
Ruimte voor uitzetten
Geen uitzettingsvoeg: het is belangrijk om tussen de laminaatvloer en bijvoorbeeld drempels, muren of deurposten een uitzettingsvoeg van enkele millimeters aan te houden. Dit voorkomt dat de vloer gaat kromtrekken of scheuren als gevolg van temperatuur- en vochtveranderingen.
Ongeduldig typetje
Te snel willen leggen: het leggen van een laminaatvloer vergt tijd en geduld. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de vloer zorgvuldig te leggen en te controleren of alles recht en gelijkmatig is voordat je verder gaat. Als je te snel wilt leggen, kun je fouten maken die later moeilijk te herstellen zijn.
Plinten en de afwerking
Plinten zijn een belangrijk onderdeel van de afwerking van een vloer en hier wordt soms te weinig aandacht aan besteed. Er zijn verschillende soorten plinten, zoals houten plinten, MDF-plinten, aluminiumplinten en kunststofplinten maar in veel gevallen wordt gekozen voor de standaard plakplinten. Dat is dan ook een aandachtspunt wanneer mensen hun huis verkopen. Om de woning verkoopklaar te maken moeten in 9 van de 10 gevallen de plinten nog even worden vastgezet.
Meest gemaakte fouten plinten
- Niet goed afstemmen op de vloer: Een veelgemaakte fout bij het plaatsen van plinten is dat ze niet goed worden afgestemd op de vloer. Bijvoorbeeld door te kiezen voor te hoge of te lage plinten in verhouding tot de vloerhoogte. Daarnaast kan het voorkomen dat de plinten niet goed worden aangesloten op de hoeken of dat er te weinig ruimte wordt overgelaten tussen de plinten en de vloer, waardoor de vloer kan uitzetten. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de afmetingen en de plaatsing van de plinten bij het leggen van een vloer.
- Niet de juiste maat kiezen: Het is belangrijk om de juiste maat plinten te kiezen die passen bij de hoogte van je vloer. Als de plinten te kort zijn, ziet het er slordig uit. Als de plinten te hoog zijn, krijg je een grote kier tussen de plint en de vloer.
- Niet goed meten: Het is belangrijk om nauwkeurig te meten voordat je plinten gaat plaatsen. Als je niet goed meet, kan dit leiden tot scheve of ongelijke plinten. TIP: Zorg ook voor voldoende plinten want wanneer je een paar jaar later een plint moet aanbrengen op een plek waar een kast heeft gestaan krijg je vaak kleurverschil.
- Onvoldoende vastzetten: Plinten moeten goed vastzitten om te voorkomen dat ze loskomen of gaan wiebelen. Als je niet voldoende nagelt of lijmt, kunnen de plinten na verloop van tijd losraken. Dit is ergernis nummer 1 van kijkers (bij huis verkopen) en makelaars. Vooral in hoeken ontbreken nog weleens plinten die eraf zijn gestoten.
- Geen rekening houden met uitstekende leidingen en kabels: Als je plinten plaatst zonder rekening te houden met uitstekende leidingen en kabels, kunnen deze beschadigd raken. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en hoge kosten voor reparatie.
- Verkeerd gebruik van kit: Kit kan worden gebruikt om de kieren tussen de plint en de vloer op te vullen, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Als je te veel kit gebruikt of de verkeerde soort kit gebruikt, kan dit leiden tot problemen met de afwerking en het uiterlijk van de plinten.
Tot slot
Laminaatvloeren kunnen een goede keuze zijn en ze kunnen op een redelijk eenvoudige manier zelf worden gelegd. Zorg ervoor dat je hier de tijd voor neemt en de vloeren goed afwerkt. Dat is veelal wat eraan schort wanneer mensen zelf de vloer leggen. De uitstraling valt of staat met de afwerking waarbij vooral aandacht aan de plinten moet worden besteed.
> Bekijk ook: Nieuwe vloer, welke zal ik kiezen?
Handig stappenplan om zelf laminaat te leggen:
- Voorbereiding: Meet de kamer om de hoeveelheid laminaat en ondervloer te bepalen die je nodig hebt. Koop ook extra laminaat in geval van fouten of beschadigingen. Laat de laminaatplanken minstens 48 uur in de kamer acclimatiseren voordat je ze installeert. Maak de vloer schoon en zorg ervoor dat deze vlak en droog is.
- Verwijderen: Verwijder de bestaande vloerbedekking of plinten. Als er tapijt is, verwijder het dan en maak de vloer schoon. Als je oude plinten hebt, verwijder deze dan en sla ze op voor later.
- Leg een vochtscherm: Plaats plasticfolie over de gehele vloer om te voorkomen dat vocht in het laminaat doordringt.
- Ondervloer: Zorg dat de ondervloer goed wordt gelegd en leg deze goed vlak.
- Leggen eerste rij: Leg de eerste rij laminaatplanken, begin in een hoek van de kamer en leg de planken in de richting van het licht. Plaats afstandhouders tegen de muur om een uitzettingsvoeg te creëren.
- Leg de tweede rij planken: Gebruik een afgezaagde plank om de tweede rij te beginnen, zodat de naden tussen de planken worden verspringen. Bevestig de planken door de lange kant van de tweede rij in de groef van de eerste rij te schuiven. Zorg ervoor dat de planken stevig tegen elkaar zijn gedrukt.
- Herhaal: Herhaal de stappen totdat je de hele kamer hebt bedekt. Snijd de laatste rij planken op maat met een decoupeerzaag of laminaatsnijder.
- Plaats de plinten: Installeer nieuwe plinten of gebruik de oude plinten als deze nog in goede staat zijn. Plaats de plinten bovenop het laminaat en bevestig ze aan de muur met een afwerknagel.
- Maak de vloer schoon: Verwijder de afstandhouders en veeg de vloer schoon om eventueel stof of vuil te verwijderen.
Nu is je nieuwe laminaatvloer klaar! Onthoud dat de sleutel tot een succesvolle installatie nauwkeurigheid en precisie is. Zorg ervoor dat de planken goed zijn uitgelijnd en stevig tegen elkaar zijn gedrukt om een mooie, duurzame vloer te garanderen.